Friday, 29 March, 2024
Τελευταίες Ειδήσεις

Ενημέρωση σχετικά με την απάντηση Μοσκοβισί για το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης

Ενημέρωση σχετικά με την απάντηση Μοσκοβισί για το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης

Σε συνέχεια δημοσιευμάτων που αναφέρονται στην απάντηση του Επιτρόπου Οικονομικών κ. Μοσκοβισί σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του Ποταμιού κ. Κύρκου, το Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, αφού επισημάνει ότι ο Επίτροπος στην ουσία αποδίδει ευθύνες αποκλειστικά στην προηγούμενη κυβέρνηση, ενημερώνει για τα εξής:

1) Η νέα κυβέρνηση παρέλαβε πράγματι το τρέχον Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2007 – 2013 με προβλήματα απορροφητικότητας. Το Υπουργείο έχει ήδη προβεί σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες, εκμεταλλευόμενο όλες τις δυνατότητες που δίνονται από τους σχετικούς Κοινοτικούς Κανονισμούς και πάντα σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προκειμένου τα αναπορρόφητα Ευρωπαϊκά κονδύλια του 2014 να μη χαθούν οριστικά για την χώρα, αλλά να δοθεί η δυνατότητα απορρόφησής τους μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους. Παράλληλα, σε μία δύσκολη οικονομικά συγκυρία,  εργάζεται πυρετωδώς για την αξιοποίηση και απορρόφηση όλων των εναπομεινάντων πόρων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013, προς όφελος των Ελλήνων γεωργών και κτηνοτρόφων αλλά και της ελληνικής οικονομίας γενικότερα.

2) Το αρχικό Ελληνικό σχέδιο για το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης της επόμενης προγραμματικής περιόδου (ΠΑΑ 2014-2020), στο οποίο αναφέρονται οι αρνητικές κρίσεις του Επιτρόπου, κατατέθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση στις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τον Ιούλιο του 2014.

Η νέα κυβέρνηση αναγνωρίζοντας ότι το νέο ΠΑΑ 2014-2020 θα αποτελέσει το βασικό εργαλείο για την αγροτική ανάπτυξη κατά τη νέα προγραμματική περίοδο, δίνει από την πρώτη στιγμή προτεραιότητα στην άμεση αναμόρφωση – βελτίωση του σχεδίου υπό την πίεση ενός ιδιαίτερα απαιτητικού χρονοδιαγράμματος. Στόχος είναι  να εγκριθεί το νέο πρόγραμμα το συντομότερο δυνατό  και στη συνέχεια να υλοποιηθεί έγκαιρα και αποτελεσματικά ώστε να εισέλθουν στη χώρα μας τα προβλεπόμενα κονδύλια.

3) Τόσο τα ανοιχτά θέματα του τρέχοντος Προγράμματος, όσο και οι απαιτούμενες κινήσεις προετοιμασίας του επόμενου Προγράμματος, θα αποτελέσουν αντικείμενο συνεργασίας με τον Επίτροπο Γεωργίας κ. Χόγκαν σε συνάντηση που θα έχουν μαζί του στις 16 του μηνός ο Αναπληρωτής Υπουργός Βαγγέλης Αποστόλου και ο Γενικός Γραμματέας Χαράλαμπος Κασίμης.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου