Thursday, 28 March, 2024

Ενημέρωση σχετικά με την εξέλιξη του καταρροϊκού πυρετού στην ΠΕ Πέλλας

Ενημέρωση σχετικά με την εξέλιξη του καταρροϊκού πυρετού στη χώρα μας – Ανακοίνωση από την Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας-Τμήμα Κτηνιατρικής

Σας ενημερώνουμε ότι έχουν εμφανιστεί στην ηπειρωτική Ελλάδα 18 εστίες καταρροϊκού πυρετού, σε σύντομο χρονικό διάστημα από 30-07-2020 έως 11-08-2020, εκ των οποίων μία (1) αφορά στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας. Παρακαλούμε για την αυξημένη επαγρύπνηση όλων των εμπλεκόμενων στην εκτροφή και διακίνηση ευαίσθητων στη νόσο ειδών ζώων (κτηνοτρόφοι, μεταφορείς, έμποροι ζώντων ζώων).
Κατ’ εφαρμογή της κείμενης νομοθεσίας και με αποφάσεις της Υπηρεσίας μας, έχουν ληφθεί τα οριζόμενα μέτρα στην μολυσμένη εκτροφή και έχουν οριοθετηθεί οι ζώνες ελέγχου-προστασίας και επιτήρησης γύρω από αυτήν (ακτίνα 20, 100 & 150 km αντίστοιχα από την εστία).
Σε ό,τι αφορά στις μετακινήσεις ευαίσθητων στη νόσο ειδών ζώων (πρόβατα, αιγοειδή, βοοειδή), ισχύουν τα εξής:
α) Στη ζώνη ελέγχου (ακτίνας 20 km από την μολυσμένη εκτροφή) απαγορεύεται οποιαδήποτε μετακίνηση για 21 ημέρες, με εξαίρεση εκείνη για άμεση σφαγή εντός της ζώνης ελέγχου (ή, σε περίπτωση μη ύπαρξης σφαγειοτεχνικής εγκατάστασης στην ακτίνα των 20χλμ, στην πλησιέστερη σφαγειοτεχνική εγκατάσταση εντός της ζώνης προστασίας) και εφόσον πληρούνται οι όροι και οι προϋποθέσεις του Κανονισμού (ΕΚ) 1266/2007 της Επιτροπής (1804/215861/04.08.2020 εγκύκλιος του ΥΠΑΑΤ).
β) Οι μετακινήσεις ζώων εντός της ίδιας ζώνης, π.χ. προστασίας αλλά πέραν της ζώνης ελέγχου (δηλαδή στα 20-100 km από τη μολυσμένη εκτροφή) ή επιτήρησης (50 km πέραν της ζώνης προστασίας), όπου κυκλοφορεί ο ίδιος ή οι ίδιοι ορότυποι του ιού του καταρροϊκού πυρετού του προβάτου μπορεί να επιτραπούν από την αρμόδια αρχή, με την προϋπόθεση ότι τα ζώα που πρόκειται να μετακινηθούν δεν εμφανίζουν κανένα κλινικό σύμπτωμα καταρροϊκού πυρετού του προβάτου κατά την ημέρα της μεταφοράς (άρθρο 7 του Κανονισμού (ΕΚ) αριθ.1266/2007).
γ) Απαγορεύεται η έξοδος ζώων από τη ζώνη προστασίας (ακτίνα 100 km-εντός της οποίας βρίσκεται και η παραπάνω οριζόμενη ζώνη ελέγχου-) και τη ζώνη επιτήρησης (επεκτείνεται 50 χιλιόμετρα από τα όρια της ζώνης προστασίας). «Ωστόσο, οι μετακινήσεις ζώων από τη ζώνη προστασίας στη ζώνη επιτήρησης επιτρέπονται εφόσον:
– τα ζώα πληρούν τους όρους που καθορίζονται στο παράρτημα ΙΙΙ, του Κανονισμού (ΕΚ)1266/2007 της Επιτροπής,
– τα ζώα ικανοποιούν οποιεσδήποτε άλλες υγειονομικές εγγυήσεις με βάση θετικό αποτέλεσμα μιας εκτίμησης κινδύνου των μέτρων κατά της εξάπλωσης του ιού του Καταρροϊκού Πυρετού του προβάτου και της προστασίας από προσβολή από φορείς του ιού, που απαιτούνται από την αρμόδια αρχή του τόπου προέλευσης και εγκρίνονται από την αρμόδια αρχή του τόπου προορισμού, πριν από τη μετακίνηση των εν λόγω ζώων
-τα ζώα προορίζονται για άμεση σφαγή» (σύμφωνα με τον προαναφερθέντα Κανονισμό και τις σχετικές εγκυκλίους του ΥΠΑΑΤ).
Επαναλαμβάνεται ότι για τη διαμετακόμιση των ζώων είναι απαραίτητα τα κάτωθι:
• Τα ζώα που πρόκειται να μετακινηθούν να έχουν εξετασθεί κλινικά και να μην εμφανίζουν κανένα κλινικό σύμπτωμα Καταρροϊκού Πυρετού του προβάτου κατά την ημέρα της μεταφοράς.
• Στα προς σφαγή ζώα, πριν τη μετακίνησή τους στο σφαγείο να έχει εφαρμοσθεί κατάλληλο εντομοαπωθητικό σκεύασμα (επιλέγονται κατάλληλα σκευάσματα σε ότι αφορά το χρόνο αναμονής για τα ζωικά προϊόντα).
Η αρμόδια αρχή στον τόπο αποστολής κοινοποιεί τη σκοπούμενη μετακίνηση των ζώων στην αρμόδια αρχή του τόπου προορισμού τουλάχιστον 48 ώρες πριν από τη φόρτωση των ζώων.
•Η μετακίνηση πραγματοποιείται μετά από επαρκή εφαρμογή κατάλληλων εντομοαπωθητικών ή/και εντομοκτόνων (αφού προηγηθεί καθαρισμός και απολύμανση) στα μέσα με τα οποία μεταφέρονται τα ζώα.
*χάρτης με το 1ο κρούσμα Καταρροϊκού Πυρετού στην ΠΕ Πέλλας (με τις ζώνες-3 κύκλοι), αποτυπωμένο στο Google Earth.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου