Thursday, 28 March, 2024

Επιδότηση έως 55% για αγροτικές και κτηνοτροφικές επενδύσεις

Επιδότηση σε ποσοστό έως και 55% για αγροτικές και κτηνοτροφικές επενδύσεις άνω των 500 χιλ. ευρώ μέσω Αναπτυξιακού προβλέπει ΚΥΑ που έλαβε ΦΕΚ.

Την ΚΥΑ που έλαβε ΦΕΚ την περασμένη Τετάρτη υπογράφουν ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκης Βορίδης, ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης και ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας.
Όπως αναφέρεται στο ΦΕΚ στο νέο Αναπτυξιακό Νόμο μπορούν να ενταχθούν επενδυτικά σχέδια μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων (ΜΜΕ) καθώς και μεγάλων επιχειρήσεων του τομέα της πρωτογενούς γεωργικής παραγωγή ακόμη και αν το επενδυτικό σχέδιο ανά επιχείρηση, υπερβαίνει το ποσό των 500.000 ευρώ.
Την περασμένη Τετάρτη δημοσιεύθηκε το σχετικό ΦΕΚ
Σε καθεστώτα ενισχύσεων μπορούν να επαχθούν επενδυτικά σχέδια της πρωτογενούς γεωργικής παραγωγής στον τομέα φυτικής παραγωγής όπως εκμεταλλεύσεις όλων των τύπων και παραγωγικών συστημάτων φυτικής παραγωγής, όπως συμβατική, πιστοποιημένη καθώς και στον τομέα ζωικής παραγωγής σαν τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, τις βοοτροφικές μονάδες, τις αιγοπροβατοτροφικές μονάδες, τις χοιροτροφικές μονάδες και τις πτηνοτροφικές μονάδες.
Οι επιλέξιμες δαπάνες είναι:
Η κατασκευή, η επέκταση, ο εκσυγχρονισμός κτιριακών εγκαταστάσεων και ειδικών και βοηθητικών εγκαταστάσεων των κτιρίων και οι κατασκευές για τη διασφάλιση της προσβασιμότητας στα άτομα με αναπηρία, καθώς και η διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου.
Η αγορά και εγκατάσταση καινούργιων σύγχρονων μηχανημάτων και λοιπού εξοπλισμού, συμπεριλαμβανομένων των ειδικών εγκαταστάσεων και των μεταφορικών μέσων που κινούνται εντός του χώρου της εντασσόμενης μονάδας. Η αγορά μηχανημάτων και εξοπλισμού καλύπτεται έως το ύψος της αγοραίας αξίας των στοιχείων ενεργητικού.
Τα μισθώματα της χρηματοδοτικής μίσθωσης καινούργιων σύγχρονων μηχανημάτων και λοιπού εξοπλισμού του οποίου αποκτάται η χρήση, και με τον όρο ότι στη σύμβαση χρηματοδοτικής μίσθωσης προβλέπεται ότι ο εξοπλισμός θα περιέλθει στην κυριότητα του μισθωτή κατά τη λήξη της σύμβασης.
Η χρηματοδοτική μίσθωση με δυνατότητα αγοράς μηχανημάτων και εξοπλισμού καλύπτεται έως το ύψος της αγοραίας αξίας των στοιχείων ενεργητικού.
Οι δαπάνες εκσυγχρονισμού ειδικών εγκαταστάσεων (που δεν αφορούν σε κτίρια) και μηχανολογικών εγκαταστάσεων.
Μπίκας Αλέξανδρος

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου