Thursday, 28 March, 2024

Επιστολή Λάκη Βασιλειάδη σε 5 Υπουργούς για τη μετάκληση εργατών γης

Ο Βουλευτής Πέλλας της Νέας Δημοκρατίας Λάκης Βασιλειάδης έστειλε επιστολή στους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης, Εσωτερικών

Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, Μετανάστευσης & Ασύλου και Οικονομικών, αναφορικά με το ζήτημα της μετάκλησης εργατών γης.
Ο Λάκης Βασιλειάδης ζητά να ανανεωθεί άμεσα η περσινή ΠΝΠ, να τηρηθούν όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα, να απλοποιηθεί η διαδικασία ειδικά ως προς την έκδοση ΑΜΚΑ και να επανεξεταστεί η αξιοποίηση Ελλήνων ανέργων σε αγροτικές εργασίες.
Επιπλέον, Ο Βουλευτής ζητά να διορθωθεί το ανώτατο όριο αδειών διαμονής για την Πέλλα που προβλέπεται στην ΚΥΑ 5269/139 (Β’ 430), καθώς-όπως υποστηρίζει-πρόκειται για λάθος.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επιστολής του Λάκη Βασιλειάδη:
“Προς: τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Σπ. Λιβανό, τον Υπουργό Εσωτερικών, κ. Μ. Βορίδη, τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Κ. Χατζηδάκη,τον Υπουργό Μετανάστευσης & Ασύλου, κ. Π. Μηταράκη, τον Υπουργό Οικονομικών, κ. Χρ. Σταϊκούρα
Αξιότιμοι κκ. Υπουργοί,
Με την παρούσα θα ήθελα να σας επιστήσω την προσοχή στο ζήτημα της μετάκλησης πολιτών τρίτων χωρών για απασχόληση σε αγροτικές εργασίες. Όπως γνωρίζετε, πρόκειται για απαραίτητη διαδικασία για την αγροτική παραγωγή και ύψιστης σημασίας για τον πρωτογενή τομέα της ελληνικής οικονομίας.
Λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας, κατά την περσινή χρονιά εφαρμόστηκε με την ΠΝΠ 01-05-2020 (Α’ 90) ειδικό καθεστώς το οποίο σε μεγάλο βαθμό διευκόλυνε και επιτάχυνε τη διαδικασία. Οι ιδιαίτερες αυτές συνθήκες ισχύουν και για φέτος, ενώ επιπλέον η έναρξη των εργασιών συγκομιδής αναμένεται νωρίτερα, λόγω των καιρικών συνθηκών. Ωστόσο η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου έληξε στις 31-12-2020 και μέχρι σήμερα δεν έχει ανανεωθεί.
Δεδομένων των παραπάνω, αποτελεί επιτακτική ανάγκη η ρύθμιση των εξής:
1.Άμεση ανανέωση της ΠΝΠ 01-05-2020 (Α’ 90) και για το 2021, με εφαρμογή όλων των απαραίτητων υγειονομικών πρωτοκόλλων,
2.Ακόμα μεγαλύτερη απλοποίηση της γραφειοκρατίας και ιδιαίτερα στο σκέλος της έκδοσης ΑΜΚΑ, με εφαρμογή του ίδιου μαζικού καθεστώτος που ίσχυε για τον ΑΦΜ, ώστε να είναι πιο εύκολο για τους αγρότες να κόψουν εργόσημα,
3.Επανεξέταση της παροχής κινήτρων σε Έλληνες άνεργους, όπως είχαμε προτείνει 11 Βουλευτές της συμπολίτευσης με την 6014/27-04-2020 Κοινοβουλευτική Ερώτηση.
Κλείνοντας, ως Βουλευτής Πέλλας θα ήθελα να ζητήσω την άμεση διόρθωση της κατανομής του ανώτατου ορίου αδειών διαμονής για εξαρτημένη εργασία, όπως καθορίστηκε με την ΚΥΑ 5269/139 (Β’ 430). Χαρακτηριστικά αναφέρω ότι για το 2020 ο αριθμός μετακλήσεων για την Πέλλα κυμάνθηκε μεταξύ 8-10.000. Ο αδικαιολόγητα χαμηλότερος κατά 20 φορές αριθμός εποχικών εργατών γης για την Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας οφείλεται σε σφάλμα το οποίο και είμαι βέβαιος ότι θα αποκατασταθεί πάραυτα.
Με εκτίμηση,
Λάκης Βασιλειάδης, Βουλευτής Πέλλας”

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου