Friday, 29 March, 2024
Τελευταίες Ειδήσεις

Επιστολή της Πρωτοβουλίας Αγροτών στον Υπουργό Εργασίας κ. Κατρούγκαλο

Ανοιχτή επιστολή σχετικά με το “ασφαλιστικό” έστειλε η Πρωτοβουλία Αγροτών στον Υπουργό Εργασίας κ. Κατρούγκαλο.

Η Επιστολή:
Ανοιχτή επιστολή στον Υπουργό Εργασίας κ. Κατρούγκαλο
Αμέσως με την αρχή του νέου χρόνου διακρίνουμε κ. Υπουργέ μια επιτακτική από την πλευρά του Υπουργείου διάθεση να κλείνει όπως-όπως το μεγάλο αγκάθι για την κυβέρνησή σας, «το ασφαλιστικό». Ένα «ασφαλιστικό που εκτός των άλλων εντάσσει και τον ΟΓΑ στο κοινό ταμείο. Φοβόμαστε ότι μια τέτοια κίνηση να κλείσει δηλαδή κατεπειγόντως μια διαδικασία η οποία θα έπρεπε προηγουμένως αν μη τι άλλο να συζητηθεί με τους ενδιαφερόμενους και ειδικότερα στην περίπτωσή μας να συζητηθεί με τους αγρότες, υποκρύπτει επώδυνες ρυθμίσεις που στην τελική υπονομεύουν το μέλλον του πιο παραγωγικού τομέα της Ελληνικής Οικονομίας. Στην ουσία πρόκειται περί της εξαφάνισης της έννοιας του «αγρότη» όπως την ξέρουμε. Για τον λόγο αυτό και επειδή από την πλευρά μας υπάρχει η βούληση για την βιωσιμότητα και την αυτόνομη υπόσταση του ΟΓΑ ως κύριου Ασφαλιστικού Φορέα των Αγροτών, την οποία όπως φαίνεται ηθελημένα αγνοείτε, είμαστε αναγκασμένοι δημόσια πλέον να σας εγκαλέσουμε. Ο ΟΓΑ λοιπόν δεν είναι μόνον το Ταμείο κύριας ασφάλισης των Αγροτών, αλλά είναι και η ταυτότητά μας. Η πρώτη κίνηση την οποία θα πρέπει κανείς να κάνει για να ενταχθεί στο «επάγγελμα του Αγρότη», είναι να εγγραφεί στον ΟΓΑ εκπληρώνοντας βέβαια τα κριτήρια τους όρους και τις προϋποθέσεις που τίθενται από τον Οργανισμό (50+1% των εισοδημάτων από αγροτικές εκμεταλλεύσεις κλπ). Στη συνέχεια σε κάθε του βήμα (ίσως και σε όλη την διάρκεια του επαγγελματικού του βίου) ακολουθεί μια σειρά (γραφειοκρατικών) διαδικασιών όπου το βασικό κριτήριο είναι το βιβλιάριο του ΟΓΑ. (εγγραφή στο μητρώο αγροτών, συμμετοχή σε προγράμματα, ένταξη στους νέους αγρότες, σχέδια βελτίωσης, ακόμα και για την έγκρισή της αίτησης εγγραφής κάποιου στον Αγροτικό σύλλογο της περιοχής του, και μια σειρά από ζητήματα που αφορούν το επάγγελμά μας). Ο Ο.Γ.Α. λοιπόν κ. Υπουργέ είναι η επαγγελματική ταυτότητά μας, ο μοναδικός προσδιορισμός μας και αυτό
ΔΕΝ ΤΟ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΟΜΑΣΤΕ.
Σε ότι αφορά την Ιστορία του, Θεωρούμε ότι ο ΟΓΑ στην μακρόχρονη του πορεία, έπαιξε έναν πολύ σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια της ασφάλισης του μεγαλύτερου ποσοστού του πληθυσμού της χώρας διαχρονικά, αρχίζοντας από πολύ χαμηλές καλύψεις και πραγματικά πολύ χαμηλές συνταξιοδοτικές απολαβές για του απόμαχους της υπαίθρου.
Αν αναλογιστεί κανείς την προσφορά όλων αυτών των ανθρώπων (αγροτών) στην αναγέννηση της χώρας από τα ερείπια που άφησε πίσω του ο τελευταίος πόλεμος, την ουσιαστική συμβολή του κλάδου στην εξ υπαρχής αναδόμηση μιας κατεστραμμένης οικονομίας, αλλά και την στήριξη ενός Ελληνικού λαού που πραγματικά λιμοκτονούσε λαβωμένος από τα σημάδια του πολέμου, έως την ανάπτυξη που ζήσαμε τις τελευταίες δεκαετίες , θα πρεπε να δείχνει μεγαλύτερο σεβασμό, και να καταβάλει την μεγαλύτερη δυνατή προσπάθεια ώστε αφ ενός να στηριχθεί ο Οργανισμός Γεωργικών Ασφαλίσεων, και αφ ετέρου (κοινωνικά ανταποδοτικά) να αναγνωριστεί η τεράστια συνεισφορά του αγροτικού πληθυσμού στον τόπο.
(Και ας μην ξεχνάμε την κατάσταση που βρίσκεται πάλι η χώρα και μην ξεχνάμε ότι η κοινωνία, η διαλυμένη μας οικονομία, πάλι στους αγρότες προσβλέπουν για ανάκαμψη και την όποια περαιτέρω ανάπτυξη. Πάλι οι αγρότες καλούνται να βγάλουν το κάρο από την λάσπη). Σεβασμός λοιπόν.
Και αντί επομένως από ηθικής αλλά και ουσιαστικής άποψης ο ΟΓΑ να στηριχθεί και να υποστηριχθεί η πενιχρή συνταξιοδότηση των αγροτών, οδηγήθηκε στο να γίνει ένα οικονομικά ανταποδοτικό ταμείο από το 1998. Ένα ταμείο που συνέχισε με πολύ χαμηλές συνταξιοδοτικές απολαβές όλα αυτά τα χρόνια (ωσάν να απευθυνόταν σε πολίτες δεύτερης κατηγορίας) , χωρίς ευνοϊκά καθεστώτα (ειδικά καθεστώτα) , και χωρίς ειδικές παροχές αν εξαιρέσει κανείς ένα ευτελές ποσό για έξοδα κηδείας και ένα ελάχιστο επίδομα για έξοδα τοκετού στην Ελληνίδα αγρότισσα ύψους 400 € . Με μία μέση σύνταξη στις μέρες μας στα 400€. Ένα ταμείο που πρώτο εδώ και κάποια χρόνια ανέβασε το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 έτη.
Ένα ταμείο που -παρά τα ζητήματα που προαναφέραμε- με τεράστια προσπάθεια οι αγρότες παλεύουν να κρατήσουν ζωντανό μέσα στην οικονομική τους ανέχεια. Και επειδή πολλά ακούγονται πως οι αγρότες δεν πληρώνουν τις εισφορές τους, θέλουμε να τονίσουμε ότι με μια ευνοϊκή ρύθμιση και με μία λογική ασφαλιστική εισφορά, αλλά και με την στήριξη της Πολιτείας (όπως κάνει με όλα τα ασφαλιστικά ταμεία) με την διεύρυνση της βάσης ( κυρίως στους ανασφάλιστους αγρεγάτες) ο Οργανισμός θα μπορεί να έχει τέτοιες εισπράξεις που να του διασφαλίζουν την περαιτέρω αυτοτέλεια και ύπαρξη του.
Εστω και έτσι όμως και χωρίς να έχει ολοκληρώσει τον οικονομικό του κύκλο σαν ταμείο (17 έτη ανταποδοτικής λειτουργίας ) , χωρίς να λαμβάνονται υπ όψιν όλα τα παραπάνω που αποτελούν δίκαιη και αυτονόητη θέση των αγροτών, ώστε να κρίνουμε την πλήρη βιωσιμότητά του, αλλά και την ουσία της ύπαρξης του, βιαζόμαστε τώρα να τον οδηγήσουμε με συνοπτικές διαδικασίες στα τάρταρα του ενιαίου ταμείου. Μη υπολογίζοντας τις συνέπειες και παραβλέποντας την
Όχι κ. Υπουργέ. Δεν θα δεχτούμε άλλον εξευτελισμό.
Όχι κ. Υπουργέ. Δεν θα υπάρξει άλλη υποχώρηση από τους αγρότες.
Όχι κ. Υπουργέ στις αποφάσεις για τους αγρότες χωρίς τους αγρότες.
Από την μεριά μας λοιπόν ζητούμε άμεσα το Υπουργείο Εργασίας και τον Οργανισμός Γεωργικών Ασφαλίσεων :
Να αναγνωριστεί η Υποχρέωση της Πολιτείας απέναντι στον ΟΓΑ και τους Αγρότες ασφαλισμένους του.
Να προχωρήσει στην εκπόνηση μια μελέτης βιωσιμότητας του ΟΓΑ .
Να διαχωριστούν οι παροχές και οι συντάξεις των κ.κ. επάγγελμα αγροτών από τις παροχές και συντάξεις τύπου «κοινωνικών πολιτικών» που έχει επωμισθεί ο ΟΓΑ απ όλες τις πολιτικές που ασκήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια.
Να αποτιμηθεί το προνοιακό έργο του Οργανισμού και να του αποδοθούν όλες οι επιχορηγήσεις που του αναλογούν για τις υπηρεσίες που προσφέρει .
Να προχωρήσουμε άμεσα στον εκσυγχρονισμό και στην πλήρη αξιοποίηση της τεχνολογίας ώστε να μειωθούν οι λειτουργικές δαπάνες του Οργανισμού. (Ανασυγκρότηση του Οργανισμού)
Να αξιοποιηθούν και να υποστηριχθούν τεχνολογικά οι Υπηρεσίες των τοπικών ανταποκριτών οι οποίοι για μας τους αγρότες αποτελούν τον μοναδικό συνδετικό κρίκο με τον Οργανισμό.
Να ενταχθούν με αλλαγή του ισχύοντος νομικού καθεστώτος όλοι οι αλλοδαποί αγρεργάτες στο καθεστώς του εργοσήμου με τεράστια οφέλη για τον Οργανισμό και ανάλογη αύξηση της πενιχρής αγροτικής σύνταξης.
Εν κατακλείδι δηλώνουμε ότι το ασφαλιστικό και το φορολογικό των Αγροτών είναι για μας αλληλένδετα και χαρακτηρίζουν την τάξη των Αγροτών . Κάθε προσπάθεια της κυβέρνησης να εξαλείψει την έννοια «Αγρότης» αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία και μοναδικό φαινόμενο. Δηλώνουμε ξεκάθαρα ότι κάθε τέτοια προσπάθεια θα μας βρεί δυναμικά απένατί σας μέχρις εσχάτων!!!
ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΑΓΡΟΤΩΝ

Επιστολή της Πρωτοβουλίας Αγροτών στον Υπουργό Εργασίας κ. Κατρούγκαλο

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου