Thursday, 18 April, 2024
Τελευταίες Ειδήσεις

Εσπεριδοειδή, κηπευτικά και κτηνοτροφία στο στόχαστρο του χιονιά και των χαμηλών θερμοκρασιών

Τρεις νεκρούς άφησε το κύμα κακοκαιρίας που έφερε «χιόνι ως τη θάλασσα» και τις χαμηλότερες θερμοκρασίες των τελευταίων 45 ετών

Εσπεριδοειδή και κηπευτικά έχουν πάθει μεγάλες ζημιές σε πολλές περιοχές της χώρας. Τα προβλήματα από τον πάγο και τα χιόνια είναι ήδη ορατά στα κηπευτικά, που έφεραν μείωση στην παραγωγή και αύξηση των τιμών. Στα εσπεριδοειδή οι ζημιές από τον παγετό θα φανούν το επόμενο χρονικό διάστημα. Σημαντικές δυσχέρειες αντιμετωπίζουν και οι κτηνοτρόφοι σε διάφορες περιοχές της χώρας, καθώς αδυνατούν σε πολλές περιπτώσεις να φτάσουν στους στάβλους τους, ενώ ήδη υπάρχουν απώλειες σε ζωικό κεφάλαιο λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών που επικρατούν.

Αυτή τη στιγμή στους κάμπους της Αργολίδας και Λακωνίας τα περισσότερα πορτοκάλια παραμένουν στα δέντρα. Έτσι, το χιόνι και οι χαμηλές θερμοκρασίες απειλούν σε πρώτη φάση τον καρπό. Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο προϊστάμενος στο υποκατάστημα του ΕΛΓΑ Τρίπολης, Ηλίας Αγγελόπουλος, «σίγουρα ο παγετός θα δημιουργήσει πρόβλημα αλλά αυτή την στιγμή δεν γνωρίζουμε το μέγεθος του προβλήματος. Το πορτοκάλι αργεί να δείξει το πρόβλημα. Θα έχουμε εικόνα σε δέκα περίπου ημέρες όταν αρχίσει να ανεβαίνει η θερμοκρασία, όπου τότε θα αρχίσουν να εμφανίζονται τα προβλήματα (αποκόλλησης, στεγνώματος καρπών κ.α.). Η μεγάλη ζημιά γίνεται όταν έχουμε ξαστεριά. Στον κάμπο της Αργολίδας έχουν σημειωθεί και –5 βαθμοί Κελσίου.

Στη Λακωνία είναι κάπως καλύτερα τα πράγματα από πλευράς θερμοκρασιών. Ωστόσο στον κάμπο της Σκάλας έχουμε τα πορτοκάλια Βαλέντσια, που είναι πιο άγουρα (δεν έχουν πολλά σάκχαρα) αυτή την εποχή και περισσότερο ευπαθές στον παγετό. Όταν αρχίσει η εμπορία τους (αρχές με μέσα Μαρτίου) τότε θα φανεί κατά πόσο θα έχουμε ζημιές. Παρακολουθούμε πάντως την εξέλιξη των καιρικών φαινομένων στην περιοχή στην περιοχή». Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών του Αγροτικού Συνεταιρισμού Παραγωγών Κηπευτικών Μεγάρων κ. Γιώργος Παπαβασίλης, ανέφερε στον ΑγροΤύπο ότι «υπάρχουν σοβαρά προβλήματα από τον πάγο. Το μέγεθος των ζημιών θα φανεί τις επόμενες τρεις ημέρες όταν θα μπορέσουμε να πάμε στα χωράφια μας. Ωστόσο υπάρχει μειωμένη παραγωγή για αυτό έχουν ανέβει σε υψηλά επίπεδα οι τιμές όλων των κηπευτικών».

Επίσκεψη Αποστόλου στην Εύβοια

Τις χιονόπληκτες περιοχές της Εύβοιας και συγκεκριμένα τις περιοχές Αλιβερίου και Κύμης που δοκιμάζονται από την κακοκαιρία επισκέφθηκε την Κυριακή ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου.

Σε δήλωσή του ανέφερε τα εξής: «Είμαι εδώ για να εκτιμήσω από κοντά τα προβλήματα και τις ανάγκες. Τα βασικά προβλήματα αφορούν τους οδικούς άξονες και τις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας. Η πολιτεία πράττει και θα πράξει και στη συνέχεια το καθήκον της. Μετά από επαφή που είχα με τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας η περιοχή θα κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.  Επικοινώνησα επίσης με τον Υπουργό Υποδομών κ. Σπίρτζη και θα έρθουν στην περιοχή επιπλέον εκχιονιστικά μηχανήματα ώστε να απελευθερωθεί το ταχύτερο το βασικό οδικό δίκτυο. Ειδικά για τον αγροτικό χώρο, εμείς ως Υπουργείο θα είμαστε εδώ και την επόμενη μέρα. Με ταχείς ρυθμούς θα υπάρξει μια πρώτη εκτίμηση για τις πληγείσες κτηνοτροφικές μονάδες, ώστε να ενισχυθούν και να αποζημιωθούν άμεσα οι κτηνοτρόφοι».

agrotypos

Εσπεριδοειδή, κηπευτικά και κτηνοτροφία στο στόχαστρο του χιονιά και των χαμηλών θερμοκρασιών

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου