Friday, 29 March, 2024

Ζημίες στις δενδρώδεις καλλιέργειες Πέλλας και Ημαθίας από τον παγετό της 25ης Μαρτίου και τον σημερινό

Πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας, 28 Μαρτίου, συνάντηση των Αγροτικών Συλλόγων Π.Ε Πέλλας και Ημαθίας στο υποκατάστημα του ΕΛΓΑ Βέροιας για την κάλυψη των ζημιών που προκλήθηκαν από τον παγετό τις 25ης Μαρτίου και τον σημερινό

Μεγάλη ανησυχία έχει προκαλέσει ο παγετός που εκδηλώθηκε το πρωί του Σαββάτου 26ης Μαρτίου, αλλά και αυτός του πρωινού της Δευτέρας 28 Μαρτίου, στους καλλιεργητές δενδρωδών της Πέλλας και της Ημαθίας καθώς μηλοειδή, πυρηνόκαρπα και αμυγδαλιές βρίσκονται στα πρώτα βλαστικά στάδια, που είναι και τα πιο ευαίσθητα για ζημιές.
Αρνητικές θερμοκρασίες από -2,5 έως -4oC καταγράφηκαν το βράδυ της 25ης Μαρτίου σε περιοχές της Πέλλας, όπως και σήμερα.
Το ζήτημα είναι ότι φέτος επειδή η περιοχή ήταν 15 με 20 μέρες πιο πρώιμη, οι περισσότερες δενδρώδεις καλλιέργειες πυρηνόκαρπων είναι στο καρπίδιο (έχουν δέσει), ενώ το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι βρίσκονταν ακόμα στην ανθοφορία. Αυτό, σύμφωνα με τους γεωπόνους σημαίνει ότι αναμένεται να υπάρξουν ζημιές, που ωστόσο στα περισσότερα είδη καλύπτονται από τον κανονισμό του ΕΛΓΑ. Σημειώνεται ότι καλύτερη εικόνα θα υπάρξει όταν οι γεωπόνοι επισκεφτούν τα χωράφια για αυτό το λόγο πραγματοποιήθηκε και η σημερινή συνάντηση των Αγροτικών Συλλόγων των Π.Ε. Πέλλας και Ημαθίας στο υποκατάστημα του ΕΛΓΑ Βέροιας.

Ζημίες στις δενδρώδεις καλλιέργειες Πέλλας και Ημαθίας από τον παγετό της 25ης Μαρτίου και τον σημερινό

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου