Friday, 29 March, 2024
Τελευταίες Ειδήσεις

Ημέρα Ελληνίδας Αγρότισσας

Πραγματοποιήθηκε η δημόσια διαδικτυακή συζήτηση τιμώντας την Ελληνίδα Αγρότισσα με πρωτοβουλία της κας Μάγδας Κοντογιάννη, Κτηνοτρόφου

γραμματέως του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αττικής στην πλατφόρμα zoom με την τεχνική στήριξη του Skywalker-Εργασία στην Ελλάδα και ταυτόχρονη διαδραστική παρουσία στο facebook, για προτάσεις & ερωτήσεις, και μόνο για παρακολούθηση της συζήτησης στο www.vgainoumemprosta.skywalker.gr.

Η δημόσια διαδικτυακή συζήτηση που είναι στο facebook στο https://www.facebook.com/Skywalker.gr/videos/3438496412877074/ μετείχαν με πρόσκληση της κας Μάγδας Κοντογιάννη (Μενίδι, Αττικής): η κα Ελισάβετ-Ειρήνη Μιχαηλίδου (Νέος Σκοπός, Σερρών, συντονίστρια), η κα Αργυρώ Λαγγουράνη (Λιδορίκι, Φωκίδας), η κα Μαρία Καραντάνη (Σκεπαστό, Καλαβρύτων), η κα Ευθυμία Πετρίδου (Κλεισοχώρι, Πέλλας) και η κα Ευαγγελία Μωραΐτη, ενώ η κα Ελισάβετ Καλαρούτη, Διευθύντρια Δράσεων Skywalker παρείχε τεχνική στήριξη.

Στην δημόσια διαδικτυακή συζήτηση μετείχαν 55 αγρότισσες, είχε 8.828 θεάσεις, και κάποιοι που το είδαν το κοινοποίησαν σε 157 άλλους στο facebook.

Η συζήτηση-γιορτή ξεκίνησε με χαιρετισμό και «στην υγεία όλων με … γάλα», τον άσπρο χρυσό των κτηνοτρόφων, ενώ η μία σύνδεση έγινε μέσα από τον στάβλο με τα πρόβατα και τα νεογέννητα αρνάκια, από το Μενίδι, σε στάβλο που ήταν αδειοδοτημένος από το 1967, όπου χαιρετισμό απηύθυνε και η συνταξιούχος κτηνοτρόφος και Κατερίνα Κοντογιάννη, Αρβανίτισα. Οι συμμετέχουσες έτυχε να έχουν ήδη από τρία παιδιά η κάθε μια παντρεμένη αγρότισσα και μία ένα παιδί και να είναι ήδη σε ενδιαφέρουσα. Τη δημόσια διαδικτυακή συζήτηση χαιρέτισε η Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Φωτεινή Αραμπατζή, με μαγνητοσκοπημένο μήνυμα.

Ανάμεσα στα πολλά και σημαντικά καταγράψαμε και μερικά ποσοτικά, όπως ότι:

  1. Οι αγρότισσες με πρόωρη συνταξιοδότηση είναι το 56,5% …
  2. Σύμφωνα με τις 653.283 δηλώσεις ΟΣΔΕ οι γυναίκες αρχηγοί εκμεταλλεύσεων είναι το 47%, δηλαδή 305.913 χωρίς να είναι ξεκάθαρο αν μερικές είναι εικονικές ή «παρένθετες» για λόγους οικογενειακής στρατηγικής … (sic έκφραση)
  3. Στις μικρές-πολύ μικρές αγροτικές επιχειρήσεις το 46% ανήκει σε γυναίκες
  4. Οι εκμεταλλεύσεις των αγροτισσών είναι συνήθως μόνο το 40% του μεγέθους των εκμεταλλεύσεων των αγροτών !!!
  5. Οι ελληνίδες αγρότισσες που στηρίζονται από την εξισωτική ενίσχυση είναι το 40% του συνόλου των ενισχυόμενων …
  6. Στα προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ οι γυναίκες ήταν μόνο το 32% το 2018
  7. Γυναίκες ήταν το 29,33% των αιτήσεων Νέων Γεωργών
  8. Στα Σχέδια Βελτίωσης μόνο το 26% ήταν αιτήσεις αγροτισσών
  9. ΜΟΝΟ το 16% των συμμετεχόντων στα έργα LEADER είναι γυναίκες! … &
  10. Οι αγρότισσες κατέχουν μόλις το 12% της αγροτικής έκτασης στην ΕΕ.

Επισημάνθηκε ότι «αγρότης» είναι εξαιρετικά αντίξοο επάγγελμα και ακόμα δυσκολότερο να είναι κτηνοτρόφος, αλλά εκεί που σχεδόν τερματίζονται οι αντοχές είναι να είσαι γυναίκα κτηνοτρόφος … είπε η κα Φ. Αραμπατζή.

Υπάρχουν ουσιαστικές αρνητικές διαφοροποιήσεις στις υποστηρικτικές υπηρεσίες της πολιτείας, αλλά και γενικότερα, προς τις μητέρες αγρότισσες, σε σχέση με τις αστές μητέρες. Ακόμα και στις πληρωμένες άδειες λοχείας και φροντίδας παιδιού οι αγρότισσες δεν έχουν κάποια μέριμνα. Η γυναίκα αγρότισσα είναι ο αφανής, αθόρυβος ήρωας της υπαίθρου, με αδήλωτη επίπονη συνεχή εργασία. Η ελληνίδα αγρότισσα έχει μικρότερο εισόδημα από τον άνδρα αλλά και πολύ μεγαλύτερη απόσταση παροχών από την αστή γυναίκα και συνήθως βρίσκεται χωρίς βοήθειες που μπορεί να έχει η γυναίκα των πόλεων. Η ΑΓΡΟΤΙΣΣΑ φαίνεται να έχει όλα εκείνα τα προσόντα που χρειάζεται η σύγχρονη εποχή μας με την δυνατότητά της να υπηρετεί ταυτόχρονα πολλούς στόχους (Multi tasking), να έχει «θηλυκό» μυαλό που «γεννά» λύσεις, να έχει ενσυναίσθηση, και κυρίως να μπορεί να λειτουργήσει με συλλογικότητα, που είναι απαραίτητη δεξιότητα σήμερα. Η αγρότισσα πρέπει να μπορεί ταυτόχρονα να κάνει 100 ειδικότητες … ακόμα και λογίστρια …

Μεγάλη αδικία φαίνεται είναι ότι οι αστική φορολόγηση και αντιμετώπιση πολλών καταστάσεων, καταστρέφει την αγροτική κοινωνία, ενώ την ίδια στιγμή δεν επιτρέπει αστικές πρόνοιες να λειτουργήσουν Έτσι αυτοτελείς διαφοροποιημένες αγροτικές εκμεταλλεύσεις αντιμετωπίζονται από τους γραφειοκράτες «οικογενειακά» στερώντας επιχειρηματικές ευελιξίες που προσφέρονται στις αστές. Ο covid 19 τόνισε την διαφορά ποιότητας ζωής στις αγροτικές περιοχές, «σχεδόν δεν καταλάβαμε πανδημία κορονοϊού, παρά μόνο όταν μας έφερναν τα προβλήματά τους οι αστοί» … είπε μια αγρότισσα. Οι αγροτικές περιοχές συνειδητοποίησαν την ΤΟΠΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ, που θα συζητηθεί από τον Κτηνοτροφικό Σύλλογο Αττικής την επόμενη Τετάρτη, 21/10/2020/στις 12.00 στο facebook, όπως μας είπε η κα Μάγδα Κοντογιάννη.

Η κα Ε-Ε Μιχαηλίδου θυμήθηκε ότι στο αγροτικό σχολείου που πήγαινε ο πρόεδρος έλεγε «εάν έχεις 20 άνδρες, έχεις 20 άνδρες. Εάν τους εκπαιδεύσεις μπορείς να έχεις ένα λόχο. Εάν έχεις 20 γυναίκες έχεις ένα χωριό» Τελικά η ψυχή της κοινωνίας, ο πολιτισμός, η ψυχή του χωριού είναι οι γυναίκες.

Στην φετινή συγκυρία είναι πρόεδρος στην Ευρωπαϊκή COPA-COJECA αγρότισσα, Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι γυναίκα και στο Ελληνικό Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης Υφυπουργός είναι μια κυρία από αγροτική περιοχή.

Οι ΑΓΡΟΤΙΣΣΕΣ που μίλησαν, αλλά και που εκφράσθηκαν μέσω facebook ή/& τηλεφωνικά, συμφώνησαν να ξεκινήσουν να «κάνουν κάτι» κατ’ αρχήν στην επικοινωνία μεταξύ των αγροτισσών, ακόμα και σαν ανταλλαγή εμπειριών και εξεύρεσης ισορροπιών. Έτσι μέχρι να δημιουργηθεί κάποιας μορφής FORUM οι αγρότισσες συμφώνησαν να δώσουν ένα σταθερό πάγιο διαδικτυακό ραντεβού κάθε Τρίτη, στις 12.00-12.30, με φροντίδα του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αττικής. Και τα αποτελέσματα της επικοινωνιακής προσπάθειας θα τα δούνε όλες μαζί σε μια εκδήλωση στην Παγκόσμια Ημέρα της ΑΓΡΟΤΙΣΣΑΣ το 2021.

Ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Αττικής, με αρμόδια την κα Μάγδα Κοντογιάννη κτηνοτρόφο, ξεκίνησε στην «μετά covid 19 εποχή», και καθιέρωσε με την τεχνική υποστήριξη του Skywalker-Εργασία στην Ελλάδα, τις ωριαίες τακτικές δημόσιες διαδικτυακές συζητήσεις κάθε Τετάρτη, στις 12.00, με θέματα που επιλέγει να εστιασθεί. Την Τετάρτη, 21/10/2020, στις 12.00 το θέμα είναι: Τοπική Διατροφική Ασφάλεια, με εστίαση στα μικρά νησιά.

Για την καταγραφή, Δημήτριος Μιχαηλίδης, ΑγροΝέα

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου