Saturday, 20 April, 2024

Η αναδιάρθρωση της δενδροκαλλιέργειας στην αγροτική εκμετάλλευση, η εκδήλωση της ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Πέλλας, στη Σκύδρα

Με μεγάλη συμμετοχή νέων και παλαιών αγροτών πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο στο Πνευματικό Κέντρο Σκύδρας η ανοιχτή πολιτική εκδήλωση

της Νομαρχιακής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Πέλλας με σημαντικό θέμα την αναπτυξιακή πορεία της αγροτικής οικονομίας με την αναδιάρθρωση δενδρωδών καλλιεργειών, το κόστος παραγωγής, την αναθεώρηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ και το ζήτημα έλλειψης των εργατών γης.

Η βουλευτής Πέλλας Θεοδώρα Τζάκρη και οι ομιλητές, ακαδημαϊκοί του Γεωπονικού Πανεπιστημίου, καθώς και ο πρώην Πρόεδρος του ΕΛΓΑ ανέπτυξαν αναλυτικά όλες τις πτυχές που παίζουν ρόλο στην βιωσιμότητα της αγροτικής εκμετάλλευσης, ενώ το στέλεχος της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Φάνης Κουρεμπές, συντονιστής του Αγροτικού Τμήματος, σημείωσε ότι οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης στο συνεχώς αυξανόμενο κόστος παραγωγής είναι λίγες προσχηματικές και αναποτελεσματικές και αναφέρθηκε σε μερικά από τα μέτρα που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ και δεσμεύεται ότι θα τα υλοποιήσει μόλις γίνει κυβέρνηση όπως την προμήθεια αγροτικού πετρελαίου χωρίς ΕΦΚ στην αντλία, την επιδότηση για αγορά λιπασμάτων με βάση τις καλλιέργειες και το ΟΣΔΕ, την επιδότηση για αγορά ζωοτροφών, παρεμβάσεις στην αγορά ρεύματος, αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων και του ταμείου μικροπιστώσεων για να έχουν ρευστότητα οι αγρότες. 

Στην κατάμεστη αίθουσα ο καθηγητής στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθήνας Κωνσταντίνος Τσιμπούκας,  παρουσίασε τη μελέτη του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών για την αναδιάρθρωση των δενδρωδών καλλιεργειών και αναφέρθηκε στα τεχνικά στοιχεία της δράσης που θα καθορίσουν την επιτυχία της. Από την πλευρά της η κ. Θεοδώρα Τζάκρη σημείωσε τη μεγάλη σημασία της αναδιάρθρωσης των καλλιεργειών για τη βιωσιμότητα της αγροτικής εκμετάλλευσης και επισήμανε ότι ίσως θα είναι και το τελευταίο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης εκτός των Οργανώσεων Παραγωγών του τομέα των οπωροκηπευτικών, γεγονός που καθιστά επιτακτική την ανάγκη απορρόφησης του συνόλου του προϋπολογισμού του προγράμματος ύψους 166,7 εκ. €. Με δεδομένο ότι η οργάνωση των παραγωγών καταγράφεται στο πολύ μικρό ποσοστό του υπογράμμισε την ανάγκη στο πρόγραμμα να ενταχθούν και οι μεμονωμένοι παραγωγοί.

Ο ομότιμος καθηγητής του Γεωπονικού πανεπιστημίου Αθηνών και πρώην Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χαράλαμπος Κασίμης αναφέρθηκε στη νέα ΚΑΠ 2023-27, σημειώνοντας το τέλος του πρασινίσματος και την ανάγκη υλοποίησης πλέον από όλους τους αγρότες των οικολογικών σχημάτων και εστίασε στην ανάγκη για τον ανασχεδιασμό της πολιτικής που θα πρέπει να δώσει μεγαλύτερο βάρος στην επισιτιστική ασφάλεια.

Ο κ. Φάνης Κουρεμπές, συντονιστής του Αγροτικού Τμήματος της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, πρώην Πρόεδρος ΕΛΓΑ τόνισε πως όσον αφορά την Αναθεώρηση του κανονισμού  του ΕΛΓΑ ο ΣΥΡΙΖΑ –ΠΣ υποστηρίζει την αύξηση της κρατικής συμμετοχής στο ύψος του συνόλου των ασφαλιστικών εισφορών των αγροτών, δηλαδή άλλα 170 εκ ευρώ ετησίως με συνολικό προϋπολογισμό τα 340 εκ ευρώ ετησίως, θεσμοθέτηση των προκαταβολών στις μεγάλες ζημιές καθώς και τον συμψηφισμό των ασφαλιστικών εισφορών με τις αποζημιώσεις την χρονιά της μεγάλης ζημιάς, προαιρετική ασφάλιση με επιδότηση ασφαλίστρου από το ΠΑΑ για τους κινδύνους που δεν καλύπτονται από τον Κανονισμό και την ψηφιοποίηση της εκτιμητικής διαδικασίας και όλα αυτά πρόκειται να θεσμοθετηθούν στον πρώτο χρόνο της διακυβέρνησης.

Ο τελευταίος ομιλητής κ. Στέφανος Νταούκας, πρόεδρος του ΑΣ Επισκοπής, αναφέρθηκε στο πρόβλημα της έλλειψης των εργατών γης και επισήμανε τη μεγάλη ανάγκη επίλυσής του. Λύση στο πρόβλημα θα μπορέσουν να δώσουν οι διακρατικές συμφωνίες με τρίτες χώρες προέλευσης αγροτών γης και επεσήμανε ότι από την 1/4/2023 που θα ισχύσει το νέο καθεστώς μετάκλησης εργατών γης με διαδικασία θεώρησης βίζας από τα προξενεία κάνει επιτακτική την ανάγκη στελέχωσης τους με πρόσθετο υπαλληλικό προσωπικό ώστε η διαδικασία της μετάκλησης να κυλήσει αρμονικά.

Φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η έλλειψη σε εργάτες γης οφείλεται πρωτίστως στην ιδεοληψία της δεξιάς που έχει αφήσει τον πρωτογενή τομέα χωρίς εργατικά χέρια, αφού καταργήθηκε η χορήγηση ΑΜΚΑ στους εργάτες γης με αποτέλεσμα αυτοί να φύγουν για άλλες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου με ευκολότερες διαδικασίες για την απόκτηση των απαραίτητων χαρτιών. Η Ν.Ε.ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Πέλλας στο πλαίσιο μιας σημαντικής σειράς ουσιαστικών ανοιχτών εκδηλώσεων ενημέρωσης προς τους πολίτες, θα συνεχίσει να βρίσκεται δίπλα στους κατοίκους της Πέλλας και θα αγωνίζεται ώστε η φτωχοποίηση της ελληνικής κοινωνίας να σταματήσει, και θα σταματήσει, με την έλευση μια προοδευτικής κυβέρνησης με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

Από το γραφείο τύπου

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου