Wednesday, 24 April, 2024

Θέσπιση κάρτας αγροτικού πετρελαίου ζητά η Δημοκρατική Συμπαράταξη

Πρόταση για καθιέρωση κάρτας αγροτικού πετρελαίου από 1η Ιανουαρίου 2016, στα πρότυπα άλλων ευρωπαϊκών χωρών (Ιταλία, Γαλλία) ανάλογα με τη δήλωση ΟΣΔΕ

και τα αντίστοιχα λίτρα πετρελαίου για την καλλιέργειά του «κατέβασε», με τροπολογία η κοινοβουλευτική Ομάδα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης σε μια ιδιαίτερα αιχμηρή τοποθέτηση που πραγματοποίησε ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ Νομού Σερρών, Μιχάλης Τζελέπης στην Κοινή Συνεδρίαση των Επιτροπών Παραγωγής και Εμπορίου, Μορφωτικών και Οικονομικών Υποθέσεων, στο Νομοσχέδιο που συζητείται στις Επιτροπές και αφορά «Συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις, ενσωμάτωση στο ελληνικό δίκαιο της Οδηγίας 2012/27/ΕΕ…» τόνισε τα εξής: «Να συμφωνήσουμε να καταργηθεί ο ειδικός φόρος κατανάλωσης πετρελαίου, να εξειδικεύσουμε ανά παραγωγό, ανά καλλιέργεια, ανά μέγεθος παραγωγού σύμφωνα με το ΟΣΔΕ και να εφαρμόσουμε το αγροτικό πετρέλαιο, όπως είναι στην Ιταλία, στη Γαλλία με την κάρτα αγρότη, ανάλογα με τη δήλωση ΟΣΔΕ να έχει και τα αντίστοιχα λίτρα πετρελαίου για την καλλιέργειά του».
Ιδιαίτερη και εκτενή αναφορά, λόγω και της αρμοδιότητάς του, ως τομεάρχης των Αγροτικών θεμάτων της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, πραγματοποίησε ο κ. Τζελέπης στο άρθρο 51 που καταργεί την επιστροφή του Ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου. Ειδικότερα, όπως υπογράμμισε «το άρθρο 51 καταργεί την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου και αυξάνει την τιμή από τα 66 ευρώ στα 200 ευρώ τα 1.000 λίτρα. Πραγματικά θεωρώ ότι η πρόταση αυτή είναι αποτέλεσμα της πρόχειρης και ανεπαρκούς προετοιμασίας από την πλευρά της Κυβέρνησης, για να μην χαρακτηρίσω ότι έχετε μία αποστροφή απέναντι στην αγροτική τάξη από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ».
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «τα μέτρα που μέχρι στιγμής έχουν παρθεί εις βάρους του αγροτικού τομέα οδηγούν την αγροτική παραγωγή κάτω του νεκρού σημείου και έπεται και συνέχεια. Δηλαδή, δεν συμφέρει τον Έλληνα αγρότη, τον μικρομεσαίο παραγωγό να παράξει, γιατί δεν θα καλύπτει τα έξοδά του από τα έσοδα της δουλειάς του. Αυτό που μας οδηγεί; Μας οδηγεί. Αν λάβουμε υπόψη παράλληλα ότι η νέα ΚΑΠ 2015 – 2020, που έχουμε αποδεχθεί ως χώρα θεωρεί ότι δικαιούχος δικαιωμάτων είναι αυτός που παράγει, όταν ο μικρομεσαίος αγρότης δεν θα έχει ένα εισόδημα που θα τον κρατήσει στην ελληνική περιφέρεια να συνεχίσει την παραγωγή του, τότε θα αναγκαστεί να δώσει τα δικαιώματά του και να πουλήσει τις ενισχύσεις και να νοικιάσει τη γη του στους μεγαλοπαραγωγούς. Δηλαδή, πραγματικά η πρώτη φορά Αριστερά δημιουργεί και πάλι, μετά από δεκάδες χρόνια, μεγαλοτσιφλικάδες και θα προκαλέσετε δυστυχώς το νέο «Κιλελέρ», το οποίο έρχεται».
Επιπλέον, ο κ. Τζελέπης σχολίασε ότι: «Δεν είναι κινδυνολογία αυτά, αν λάβουμε υπόψη ότι δεν έχετε καν προσέξει ούτε καν την νησιωτική περιοχή. Θα σας πω χαρακτηριστικά ότι σε περιοχές, όπως στο Καστελόριζο με 8 κτηνοτρόφους, στους Αρκιούς με 1, στο Μαράθι με 2, στο Αγαθονήσι με 10, με την αύξηση του ΦΠΑ μόνο στις ζωοτροφές από το 9% στο 13%, συν την προκαταβολή φόρου, συν την κατάργηση αυτής της ελάχιστης επιδότησης για το πετρέλαιο που έπαιρναν, δεν μπορούν πια να επιβιώσουν. Η επιστροφή του ειδικού φόρου ανά ζωική μονάδα τους βοηθούσε να κρατούν όρθιες τις ελληνικές σημαίες, σ’ αυτά τα νησιά. Δηλαδή, το αγροτικό θέμα έχει κοινωνική, οικονομική, αναπτυξιακή διάσταση αλλά και εθνική. Πραγματικά θα πρέπει όλα τα κόμματα να καθίσουμε και να σχεδιάσουμε, αν θέλουμε να κρατήσουμε την κοινωνική συνοχή στην ελληνική περιφέρεια και να μην διαρραγεί, μία εθνική πολιτική για τον πρωτογενή τομέα, όπου επιβάλλεται πλέον, όχι με σχεδιασμούς στο «γόνατο»».
Επίσης, ο Βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κατέθεσε μία πολιτική πρόταση. «Εγώ θα κάνω μία πρόταση, όπου ήταν πρόταση και του ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί δεν εφαρμόζετε το αγροτικό πετρέλαιο; Δεν αντίκειται στην ευρωπαϊκή νομοθεσία. «Ιδού πεδίον δόξης λαμπρόν». Να συμφωνήσουμε να καταργηθεί ο ειδικός φόρος κατανάλωσης πετρελαίου, να εξειδικεύσουμε ανά παραγωγό, ανά καλλιέργεια, ανά μέγεθος παραγωγού σύμφωνα με το ΟΣΔΕ και να εφαρμόσουμε το αγροτικό πετρέλαιο, όπως είναι στην Ιταλία, στη Γαλλία με την κάρτα αγρότη, ανάλογα με τη δήλωση ΟΣΔΕ να έχει και τα αντίστοιχα λίτρα πετρελαίου για την καλλιέργειά του. Να είμαστε ανταγωνιστικοί, να βγούμε επιθετικά για να μη λέτε ότι όλα τα απορρίπτουμε και ότι είμαστε παντού αρνητικοί».
Τέλος, κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο κ. Τζελέπης τόνισε ότι: «θα σας θυμίσω μόνο ότι στις 20/6, αυτά τα μέτρα ο ίδιος ο Υπουργός Γεωργίας, ο κ. Αποστόλου, τα χαρακτήρισε «ταφόπλακα» του αγροτικού κόσμου. Εγώ δεν θα ήθελα κανένας πολιτικός να έχει το ρόλο του «νεκροθάφτη» για τον αγροτικό τομέα, γιατί έχει εθνική διάσταση η παραγωγική ανασυγκρότηση του πρωτογενούς τομέα».
Η τροπολογία
Η Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ) προτείνει την καθιέρωση από 1-1-2016, κάρτας Αγροτικού Πετρελαίου, με δεδομένη την ανάγκη για στήριξη της αγροτικής παραγωγής, των εξαγωγών και του εισοδήματος των ασχολουμένων με τη γεωργία και τη κτηνοτροφία.
Αναλυτικά η τροπολογία-προσθήκη έχει ως εξής:
Στο νομοσχέδιο με θέμα «Συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις, ενσωμάτωση στο ελληνικό δίκαιο της οδηγίας 2012/27/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και λοιπές διατάξεις» προστίθεται άρθρο ως εξής:
Κάρτα Αγροτικού Πετρελαίου- Ηλεκτρονικό Μητρώο
«1. Καθιερώνεται από 1-1-2016 Κάρτα Αγροτικού Πετρελαίου στην οποία θα ενσωματώνεται η ποσότητα πετρελαίου που δικαιούται ο κάτοχος.
Δικαιούχοι στην κάρτα είναι αγρότες, παραγωγοί, γεωργοί, κτηνοτρόφοι, αλιείς. Το δικαίωμα προσδιορίζεται με βάση τη δήλωση ΟΣΔΕ κατά είδος καλλιέργειας, έκταση και ζωικό κεφάλαιο.
2. Όλοι οι δικαιούχοι καταχωρούνται σε Ενιαίο Ηλεκτρονικό Μητρώο που τηρείται από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.
3. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, καθορίζονται οι δικαιούχοι και οι όροι και οι προϋποθέσεις, για τη χορήγηση της κάρτας χρήσης αγροτικού πετρελαίου και τη δημιουργία του Ενιαίου Ηλεκτρονικού Μητρώου».

Θέσπιση κάρτας αγροτικού πετρελαίου ζητά η Δημοκρατική Συμπαράταξη

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου