Thursday, 28 March, 2024

Θεοδώρα Τζάκρη για το νέο κύμα χαλαζοπτώσεων και ανεμοθύελλας που έπληξε χθες και προχθές περιοχές του Δήμου Πέλλας

Οι εκτιμήσεις των ζημιών θα αρχίσουν έγκαιρα και θα ολοκληρωθούν ταχύτατα
Τη Δευτέρα 30 και την Τρίτη 31 Ιουλίου ξέσπασε νέο κύμα ανεμοθύελλας και χαλαζοπτώσεων που έπληξε ευρύ μέτωπο αγροκτημάτων σε δημοτικά διαμερίσματα του Δήμου Πέλλας.
Πιο συγκεκριμένα τη Δευτέρα 30 Ιουλίου επλήγησαν ο Παλαιός και ο Νέος Μυλότοπος, ενώ την Τρίτη 31 Ιουλίου επλήγησαν (εκ νέου) η Κρύα Βρύση, ένα μέρος των αγροκτημάτων της Καρύωτισσας, των Γαλατάδων και του Αγίου Λουκά, καθώς και η Ακρολίμνη, το Σταυροδρόμι, το Άσπρο κ.λπ. από ανεμοθύελλα συνοδευόμενη από χαλαζόπτωση που προκάλεσε ζημιές σε καλλιέργειες ροδακίνων, αχλαδιών, αμπέλων, καπνών, βαμβακιού κ.λπ.
Η βουλευτής Πέλλας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Θ. Τζάκρη επικοινώνησε με υπηρεσιακούς παράγοντες του ΕΛΓΑ Βεροίας οι οποίοι την ενημέρωσαν ότι ήδη από σήμερα έχουν ανοίξει αναγγελίες στα δημοτικά διαμερίσματα που επλήγησαν, στο πλαίσιο των οποίων οι πληγέντες παραγωγοί πρέπει άμεσα και χωρίς καθυστέρηση να προβούν σε δηλώσεις ζημίας των καλλιεργειών που υπέστησαν ζημίες, προκειμένου να ξεκινήσει άμεσα (και πριν την παρέλευση της προθεσμίας των 15 ημερών εφόσον υποβληθούν οι απαιτούμενες δηλώσεις) η διαδικασία των εξατομικευμένων εκτιμήσεων.
Όπως μάλιστα διαβεβαιώνει η υπηρεσία του ΕΛΓΑ Βεροίας την κ. Τζάκρη, το Κατάστημα της Βέροιας διαθέτει τον απαιτούμενο αριθμό γεωπόνων-εκτιμητών ώστε οι εκτιμήσεις να ξεκινήσουν και να ολοκληρωθούν έγκαιρα, όπως άλλωστε συνέβη και σε όλες τις προηγούμενες περιπτώσεις ζημιών κατά τη φετινή καλλιεργητική περίοδο, στις οποίες η ανταπόκριση του ΕΛΓΑ υπήρξε ταχύτερη από κάθε άλλη φορά.
Υπενθυμίζεται ότι στις περιπτώσεις καλλιεργειών που έχουν πληγεί περισσότερο από μία φορά, αν δεν έχει γίνει εξατομικευμένη εκτίμηση ο παραγωγός δεν υποχρεούται να καταβάλει νέα εκτιμητικά τέλη.-

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου