Thursday, 28 March, 2024

Θεοδώρα Τζάκρη: Ερώτηση στη Βουλή για τη χορήγηση ενισχύσεων στους παραγωγούς κηπευτικών θερμοκηπίου

Σε συνέχεια των ανακοινώσεων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για ενισχύσεις σε διάφορους κλάδους του πρωτογενή τομέα

που επλήγησαν από την πανδημία του κορονοϊού, η βουλευτής Πέλλας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Θεοδώρα Τζάκρη υπέβαλε Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων την οποία συνυπογράφουν 28 ακόμα βουλευτές και με την οποία τον ρωτούνα) σχετικά με την πρόθεση του Υπουργείου να ανακοινώσει ολοκληρωμένο κατάλογο με όλους τους κλάδους που πρόκειται να ενισχυθούν αντί των αποσπασματικών ανακοινώσεων και (β) αν προτίθεται να συμπεριλάβει όλους τους παραγωγούς κηπευτικών θερμοκηπίου στις ενισχύσεις αυτές.
Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

«Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
ΘΕΜΑ: «Μέτρα στήριξης των παραγωγών κηπευτικών θερμοκηπίου εξαιτίας των προβλημάτων στην διάθεση των προϊόντων τους λόγω της πανδημίας του κορονοϊού»

Κύριε Υπουργέ, Οι παραγωγοί κηπευτικών θερμοκηπίου στο Νομό Πέλλας και σε άλλες περιοχές της χώρας είναι έντονα ανήσυχοι και προβληματισμένοι εξαιτίας των προβλήματων που αντιμετώπισαν και αντιμετωπίζουν στη διακίνηση και απορρόφηση των προϊόντων τους λόγω της πανδημίας του κορονοϊού και τη μέχρι σήμερα «σιωπή» της Πολιτείας να τους συμπεριλάβει στις ενισχύσεις που ανακοινώνονται καθημερινά.
Οι αναγκαίοι περιορισμοί που έχουν επιβληθεί στον τουρισμό, την εστίαση, τις λαϊκές αγορές, τις εκδηλώσεις και συναθροίσεις και οι μεγάλες δυσκολίες που παρατηρούνται στις εξαγωγές, έχουν προκαλέσει μείωση της ζήτησης και τη δημιουργία πλεονασμάτων ευπαθών προϊόντων τα οποία δεν μπορούν να αποθηκευτούν, των οποίων οι δαπάνες παραγωγής όμως έχουν ήδη πραγματοποιηθεί και είναι το αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς και μεγάλων επενδύσεων.
Δεδομένων των πρωτόγνωρων συνθηκών που εξακολουθούμε να βιώνουμε και της ανάγκης στήριξης του συνόλου της αγροτικής οικονομίας, είναι φανερό ότι οι παραγωγοί κηπευτικών θερμοκηπίου δεν πρέπει να αποκλειστούν από τις ενισχύσεις που πρόκειται να δοθούν.
Ειδικότερα στο Νομό Πέλλας, η καλλιέργεια κηπευτικών θερμοκηπίου αυξάνεται συνεχώς και περιλαμβάνει συνήθως επιχειρηματικές εκμεταλλεύσεις μεγάλου μεγέθους.
Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει καμία ανακοίνωση εκ μέρους του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την στήριξη του κλάδου των κηπευτικών θερμοκηπίου ενώ ακόμη περιμένουμε να δούμε πως θα διανεμηθούν τα 150 εκ€. που το Υπουργείο Οικονομικών διέθεσε για άμεσες ενισχύσεις προς τους παραγωγούς του πρωτογενούς τομέα που επλήγησαν από την πανδημία.
Παράλληλα, ο κ. Βορίδης κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Κρήτη, αναγνωρίζοντας τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού στην εμπορική διάθεση των θερμοκηπιακών κηπευτικών της Κρήτης και ειδικότερα της τομάτας, μελιτζάνας και αγγουριού, ανακοίνωσε την πρόθεση του Υπουργείου να ενισχύσει τους συγκεκριμένους παραγωγούς με ποσό άνω των 10 εκ. €. 
Επειδή θερμοκηπιακές καλλιέργειες είναι επιχειρηματικές εκμεταλλεύσεις και υπάρχουν σε όλη τη Χώρα
Επειδή τα προβλήματα διάθεσης των κηπευτικών προϊόντων θερμοκηπίου λόγω της πανδημίας του κορονοιού επηρέασαν αρνητικά όλους όσους ασχολούνται με αυτή την επιχειρηματική δραστηριότητα και
Επειδή για λόγους διαφάνειας πρέπει να γνωρίζουν όλοι τα αντικειμενικά και τεκμηριωμένα κριτήρια στη βάση των οποίων επιλέγονται προς ενίσχυση συγκεκριμένοι κλάδοι του πρωτογενή τομέα,
Ερωτάται ο κ. Υπουργός
1.Προτίθεται το Υπουργείο να ανακοινώσει ολοκληρωμένο κατάλογο με όλους τους κλάδους που πρόκειται να ενισχυθούν αντί των αποσπασματικών ανακοινώσεων όπως γίνεται μέχρι σήμερα;
2.Προτίθεται να συμπεριλάβει όλους τους παραγωγούς κηπευτικών θερμοκηπίου στις ενισχύσεις αυτές;

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου