Tuesday, 19 March, 2024

Θεοδώρα Τζάκρη: «Να χορηγηθούν το συντομότερο δυνατόν οι ενισχύσεις deminimis στη ροδακινοκαλλιέργεια»

Επειδή δεν υπάρχει καμία ενημέρωση σχετικά με τη χορήγηση ενισχύσεων deminimis στη ροδακινοκαλλιέργειαστις περιοχές της Πέλλας και Ημαθίας

που επλήγη από το κύμα κακοκαιρίας με ισχυρές βροχοπτώσεις στις αρχές Αυγούστου 2020, η βουλευτής Πέλλας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Θεοδώρα Τζάκρη υπέβαλε σχετική Ερώτηση προς τον Υπουργό Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Με δεδομένο μάλιστα ότι πλησιάζει η έναρξη της εμπορικής περιόδου των ροδάκινων και νεκταρινιών για το 2021 και η καθυστέρηση των ενισχύσεων αυτών θα έχει ως αποτέλεσμα να συμπέσουν με την εμπορική διαχείριση της φετινής παραγωγής και να προκαλέσουν κερδοσκοπικά παιχνίδια εις βάρος των παραγωγών του προϊόντος, η κ. Τζάκρη ρωτά τον κ. Υπουργό για τις προθέσεις του: (1) να χορηγήσει στους ροδακινοπαραγωγούς ενισχύσεις deminimis προκειμένου να αναπληρώσουν έστω και μερικά το απολεσθέν εισόδημά τους εξαιτίας των ζημιών στη ροδακινοκαλλιέργεια από τις ισχυρές βροχοπτώσεις που έπληξε την Πέλλα και την Ημαθία στις αρχές Αυγούστου 2020 και δεν αποζημιώθηκαν από τον ΕΛΓΑ εξαιτίας του υφιστάμενου κανονισμού του, (2) να διευρύνει τη χορήγηση των ενισχύσεων deminimis με τις ποικιλίες ροδακινιάς που προς το παρόν έχουν αποκλειστεί από την εν λόγω ενίσχυση με αύξηση των ενισχυόμενων στρεμμάτων και με την αντίστοιχη αύξηση του προϋπολογισμούκαι (3) πότε προβλέπει να πιστωθούν οι εν λόγω ενισχύσεις στους λογαριασμούς των δικαιούχων ροδακινοπαραγωγών.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:
«Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Θέμα: «Χορήγηση ενισχύσεων deminimis στους ροδακινοποαραγωγούς»
Κύριε Υπουργέ,
Το κύμα κακοκαιρίας με ισχυρές βροχοπτώσεις που έπληξε την Πέλλα και την Ημαθία στις αρχές Αυγούστου 2020 είχε ως αποτέλεσμα να προκληθούν σημαντικές ζημιές στη ροδακινοκαλλιέργεια, οι οποίες δεν αποζημιώθηκαν από τον ΕΛΓΑ εξαιτίας του υφιστάμενου κανονισμού του.
Επιπλέον, οι επιπτώσεις της πανδημίας, με τα lockdowns, με τις λαϊκές αγορές να υπολειτουργούν, τη μείωση της εγχώριας κατανάλωσης αλλά και τη μείωση της αγοραστικής ικανότητας των πολιτών έδωσαν το τελειωτικό χτύπημα στους ροδακινοπαραγωγούς.
Αποτέλεσμα αυτού του σκληρού οικονομικού περιβάλλοντος είναι η συνεχόμενη μείωση του εισοδήματός τους και η δυσκολία να συνεχίσουν απρόσκοπτα τις καλλιεργητικές δραστηριότητες και να καλύψουν τα βιοποριστικά έξοδα των οικογενειών τους.
Κατά συνέπεια η χορήγηση ενισχύσεων deminimisκρίθηκε περισσότερο από αναγκαία. Σύμφωνα μάλιστα με «διαρροές» κυβερνητικών στελεχών, το πρόγραμμα στήριξης θα αφορά 80.000 στρέμματα που καλλιεργούνται με συγκεκριμένες ποικιλίες ροδάκινα και νεκταρίνια και με εκτιμώμενο προϋπολογισμό 9,2 εκ. €. Η προτεινόμενη δε ενίσχυση θα ανέρχεται σε 120 €/ στρέμμα για τα συμπύρηνα ροδάκινα, σε 110 €/ στρέμμα για τα επιτραπέζια και σε 100 €/ στρέμμα για τα νεκταρίνια. Μάλιστα κατά τις ίδιες διαρροές η χορήγηση των ενισχύσεων αυτών θα γινόταν πριν το τέλος του 2020.
Εκτός λοιπόν από το γεγονός ότι αρκετές ποικιλίες ροδάκινων και νεκταρινιών δεν έχουν συμπεριληφθεί στον κατάλογο των ποικιλιών για τις ενισχύσεις αυτές, δεν υπάρχει καμία ενημέρωση για το πότε αυτές θα πιστωθούν στους λογαριασμούς των δικαιούχων ροδακινοπαραγωγών. Εντωμεταξύ, πλησιάζει η έναρξη της εμπορικής περιόδου για το 2021, γεγονός που ενδέχεται να οδηγήσει σε συρρίκνωση των τιμών παραγωγού διότι οι ενισχύσεις αυτές θα συμπέσουν με την εμπορική διαχείριση της φετινής παραγωγής με αποτέλεσμα «η αγορά» να θεωρήσει ότι οι ενισχύσεις αυτές θα καλύψουν μέρος της εμπορικής αξίας του προϊόντος.
Επειδή οι ενισχύσεις αυτές είναι αναγκαίες για να συμπληρώσουν το χαμένο εισόδημα των ροδακινοπαραγωγών.
Επειδή οι ενισχύσεις αυτές πρέπει να χορηγηθούν όσο το δυνατόν πιο έγκαιρα ώστε να αντιμετωπιστούν οι καλλιεργητικές φροντίδες της φετινής χρονιάς.
Επειδή όσο θα καθυστερεί η χορήγηση των ενισχύσεων αυτών, κερδοσκοπικά παιχνίδια θα παίζονται στην αγορά του προϊόντος κατά τη φετινή περίοδο.
Ερωτάσθε κ. Υπουργέ:
1. Προτίθεστε να χορηγήσετε στους ροδακινοπαραγωγούς ενισχύσεις deminimis προκειμένου να αναπληρώσουν έστω και μερικά το απολεσθέν εισόδημά τους εξαιτίας των ζημιών στη ροδακινοκαλλιέργεια από τις ισχυρές βροχοπτώσεις που έπληξε την Πέλλα και την Ημαθία στις αρχές Αυγούστου 2020 και δεν αποζημιώθηκαν από τον ΕΛΓΑ εξαιτίας του υφιστάμενου κανονισμού του;
2. Προτίθεστε να διευρύνετε τη χορήγηση των ενισχύσεων deminimis με τις ποικιλίες ροδακινιάς που ενώ ζημιώθηκαν από το κύμα κακοκαιρία, προς το παρόν έχουν αποκλειστεί από την εν λόγω ενίσχυση, με αύξηση των ενισχυόμενων στρεμμάτων και με την αντίστοιχη αύξηση του προϋπολογισμού;
3. Πότε προβλέπετε να πιστωθούν οι εν λόγω ενισχύσεις στους λογαριασμούς των δικαιούχων ροδακινοπαραγωγών;
Η Ερωτώσα Βουλευτής Θεοδώρα Τζάκρη».

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου