Friday, 19 April, 2024

Θ. Θεοδωρίδης: «Οι βιομηχανίες κονσερβοποίησης καταστρατηγούν με τεχνάσματα τις ήδη χαμηλές τιμές στο συμπύρηνο»

Με επιστολή που παραθέτεται παρακάτω, ο Επικεφαλής του συνδυασμού “Πέλλα Μπροστά” παρουσιάζει στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γεώργιο Γεωργαντά

τις απαράδεκτες χαμηλές τιμές που δίνουν οι βιομηχανίες κονσερβοποίησης καταστρατηγώντας τις ανακοινώσεις της ΕΚΕ. Παράλληλα, ο κ. Θεοδωρίδης ζητά να αναλάβει το ΥΠΑΑΤ πρωτοβουλίες για την προστασία των αγροτών από αυτά τα φαινόμενα.

Αναλυτικά η επιστολή:

“Κύριε Υπουργέ, Με την παρούσα επιστολή θα θέλαμε να σας κάνουμε κοινωνό σε ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες της Πέλλας. Συγκεκριμένα τις τελευταίες ημέρες είναι ανάστατοι οι  αγρότες  και οι  Συνεταιρισμοί της  Πέλλας  καθώς   καταγγέλλουν τις πρακτικές που  επιβάλλουν μονομερώς οι Βιομηχανίες κονσερβοποίησης, οι οποίες καταστρατηγούν με διάφορα τεχνάσματα τις ήδη χαμηλές τιμές  αγοράς συμπυρήνου ροδάκινου  (0,33 έως 0,35 € το κιλό), που  είχε ανακοινώσει  το συλλογικό όργανό τους, η Ένωση Κονσερβοποιών Ελλάδας .

Αυτή η απαράδεκτη εξέλιξη, σε μία ιδιαίτερα δύσκολη εποχή για τον κόσμο της πρωτογενούς παραγωγής, που πλήττεται σφόδρα από την αύξηση του διαμορφωμένου κόστους παραγωγής, την κλιματική αλλαγή και την έλλειψη εργατικών χεριών, έρχεται  σε ευθεία αντίθεση με την  σημερινή  συγκυρία, η οποία  δεν δικαιολογεί   καμία  μείωση της τιμής παραγωγού. Απεναντίας λόγω της μη ύπαρξης παλαιών αποθεμάτων κομπόστας αλλά και ξένων ανταγωνιστών στην Διεθνή Αγορά  όπως επίσης και καλύτερης ποιότητας την φετινή χρονιά, ήταν δεδομένη η δυνατότητα για τιμές πώλησης κομπόστας σε υψηλότερα επίπεδα από τις περσινές. Παρόλα αυτά οι Έλληνες Κονσερβοποιοί πουλήσαν πιο φτηνά σε σχέση με πέρσι  και τώρα επιδιώκουν  να επιβαρύνουν τους αγρότες  με  την ζημία που έχουν λόγω της κακής εμπορικής τους πολιτικής. Έναν αγρότη που γογγύζει κάτω από το τεράστιο πλήγμα  των αυξήσεων του κόστους παραγωγής που αντιμετωπίζει.

Μία τέτοια κατάσταση όπως γίνεται φανερό, αποτελεί τη χαριστική βολή για τους παραγωγούς συμπύρηνου ροδακίνου, που αποτελούν  τον μεγαλύτερο αριθμό αγροτών της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας.

Αγρότες που έχουν σειρά αναπάντητων ερωτημάτων όπως γιατί η Ελληνική Βιομηχανία κομπόστας κάνει δώρα στις ξένες αλυσίδες Σούπερ Μάρκετ σε βάρος του εαυτού της, αλλά κυρίως σε βάρος των Ελλήνων αγροτών.

Κατόπιν τούτων είναι  άμεση η ανάγκη ανάληψης πρωτοβουλίας από την ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, προκειμένου αφενός να εξακριβώσει σε ποιο βαθμό και σε ποια έκταση έχουν βάση πιθανές αθέμιτες εμπορικές πρακτικές των  κονσερβοποιών  και  να μεσολαβήσει προκειμένου να επιτευχθεί διεπαγγελματική συμφωνία  μεταξύ των Συνεταιρισμών και της Βιομηχανίας που θα εγγυάται την σωστή συνεργασία όλου του κλάδου και την προστασία του Αγρότη.

Ο Επικεφαλής του Συνδυασμού Πέλλα Μπροστά Θεόδωρος Ι. Θεοδωρίδης”

pellamprosta@gmail.comwww.facebook.com/pellamprosta

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου