Thursday, 28 March, 2024

Θ. Τζάκρη: Ανήθικη πρακτική, η οριζόντια διακοπή παραλαβής της ποικιλίας Katerina από τη βιομηχανία κομπόστας

Θεοδώρα Τζάκρη: «Αθέμιτη και ανήθικη πρακτική η οριζόντια διακοπή παραλαβής της ποικιλίας Katerina από τη βιομηχανία κομπόστας»

Δυο εβδομάδες μετά την επίσημη συνάντηση που πραγματοποίησε η Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Θεοδώρα Τζάκρη με τον Πρόεδρο της ΕΚΕ Κώστα Αποστόλου, ο οποίος την ενημέρωσε ότι για τη φετινή τιμή του συμπύρηνου ροδάκινου η βιομηχανία πρόκειται για συγκεκριμένες ποιοτικές προδιαγραφές (κίτρινο, καθαρό και βάρους 130 γραμμαρίων), να αποζημιώσει τα ροδάκινα με 33-35 λεπτά το κιλό, ανακοινώθηκε σήμερα ότι κάποια μέλη της ΕΚΕ σταματούν οριζόντια να παραλαμβάνουν ροδάκινα της ποικιλίας Katerina για κομπόστα, διοχετεύοντάς τα στη βιομηχανία του χυμού (όπου η τιμή παραγωγού είναι γύρω στα 20 λεπτά/κιλό).
Από την πλευρά της ΕΚΕ αναφέρθηκε ότι η εν λόγω απόφαση λήφθηκε λόγω των μεγάλων ποσοτήτων της ποικιλίας Katerina, ωστόσο από τη στιγμή που δεν γίνεται αναφορά σε έλλειψη των απαιτούμενων ποιοτικών χαρακτηριστικών, η οριζόντια αυτή απόφαση συνιστά αθέμιτη εμπορική πρακτική, η οποία επιβάλλεται μονομερώς από την πλευρά της βιομηχανίας.
Εξαίρεση στην πρακτική αυτή αποτελούν οι συνεταιριστικές βιομηχανίες οι οποίες, παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν εξαιτίας της έλλειψης εργατικού δυναμικού, συνεχίζουν να παραλαμβάνουν συμπύρηνα ροδάκινα ποικιλίας KATERINA.
Έτσι εν μέσω της συγκομιδής συμπύρηνου ροδάκινου και μη μπορώντας η βιομηχανία, κατά τη συνήθη πρακτική της, να βρει φέτος ουσιαστικούς λόγους για τη μείωση της τιμής παραγωγού, εφόσον δεν υπάρχουν αποθέματα, η ευρωπαϊκή παραγωγή ροδάκινου είναι μειωμένη εξαιτίας των παγετών στην Ισπανία και η ποιότητα της φετινής παραγωγής είναι σε ικανοποιητικό επίπεδο, αποφάσισε ξαφνικά να σταματήσει την παραλαβή των ροδάκινων της ποικιλίας Katerina και διοχέτευσή τους στο χυμό με στόχο τη μεσοσταθμική μείωση της τιμής παραγωγού.
Οι ομάδες παραγωγών και οι παραγωγοί είναι ανάστατοι με αυτή την εξέλιξη γιατί πρόκειται να δώσει τη χαριστική βολή στην καλλιέργεια του συμπύρηνου ροδάκινου στην Πέλλα και στην Ημαθία, μια καλλιέργεια που έχει κάνει τη χώρα ηγέτη στην παγκόσμια αγορά κομπόστας ροδάκινου.
Από την άλλη πλευρά η κυβέρνηση, οι τοπικοί βουλευτές και τα στελέχη της παρακολουθούν απαθείς τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών, αντί να παρέμβουν άμεσα για την αναστολή αυτής της αθέμιτης και ανήθικης πρακτικής από την πλευρά της βιομηχανίας κομπόστας.
Καλώ τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Γεωργαντά και όλες τις αρμόδιες αρχές να παρέμβουν άμεσα ώστε η βιομηχανία να σταματήσει αμέσως την επίδειξη ισχύος απέναντι στους αγρότες, οι οποίοι φέτος αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα επιβίωσης λόγω του υψηλού κόστους παραγωγής και της πρωτόγνωρης έλλειψης εργατικών χεριών ώστε να δημιουργηθούν ευνοϊκές συνθήκες και για τις δυο πλευρές.
Μόνο έτσι οι παραγωγοί θα μπορέσουν να επιβιώσουν και να ανταποκριθούν στις ανάγκες της καλλιέργειας για την επόμενη χρονιά, μιας καλλιέργειας που συνεισφέρει σημαντικά στην τοπική και εθνική οικονομία, έχοντας παρουσία στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και στην παγκόσμια αγορά (Κορέα, Ιαπωνία, ΗΠΑ κλπ).

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου