Wednesday, 24 April, 2024

Κυβέρνηση και Α. Αντιπολίτευση υπέρ της θέσπισης πλαφόν επιβαρύνσεων για φόρους αγροτών

Τα σενάρια για την καθιέρωση ενός πλαφόν φόρων και εισφορών στο 55% του εισοδήματος για τους αγρότες επανέρχονται με αφορμή τις πληροφορίες για μια απόφαση – «βόμβα» του ΣτΕ

όσον αφορά, αφενός την ένταξή τους στον ΕΦΚΑ και αφετέρου, τον τρόπο υπολογισμού των εισφορών, που ειδικά για τους αγρότες προβλέπεται να ανέλθουν στο 26,95% του εισοδήματός τους από το 2021. Το σχέδιο με απλά λόγια προβλέπει, ότι σε περίπτωση που το άθροισµα των επιβαρύνσεων από φόρους και ασφαλιστικές εισφορές για έναν αγρότη ξεφεύγει, για παράδειγµα από το 50%-60% του καθαρού εισοδήµατός του, τότε θα ενεργοποιείται ένας «κόφτης», που θα µικραίνει ως αντιστάθµισµα, το ποσό των εισφορών προς τον ΕΦΚΑ (πρώην ΟΓΑ), που θα καλείται να πληρώσει ο παραγωγός.
Με τα σηµερινά δεδοµένα, το άθροισµα των επιβαρύνσεων από φόρους και εισφορές, για ορισµένες περιπτώσεις συντελεστών της αγροτικής παραγωγής µε υψηλά εισοδήµατα, που σηµειωτέον αποτελούν και το πιο δυναµικό κοµµάτι της ελληνικής γεωργίας, υπερβαίνει το 60%, δεδοµένου ότι τα ασφάλιστρα ΕΦΚΑ προκύπτουν κάθε χρόνο από το καθαρό δηλωτέο εισόδηµα και δεν είναι φιξ ποσά.
Το εν λόγω σχέδιο είχε διαρρεύσει η κυβέρνηση, ότι εξετάζει να επιβάλλει και πριν από ένα χρόνο περίπου, με σκοπό οι δύο αυτές επιβαρύνσεις να μην ξεπερνούν το 55% του δηλωθέντος εισοδήματος, ενώ στο παρελθόν είχαν γίνει και δηλώσεις υπέρ της σταδιακής αποκλιμάκωσης των επιβαρύνσεων από τον αρμόδιο υφυπουργό Εργασίας Τάσο Πετρόπουλο. Η αφορμή για να επανέλθει στο προσκήνιο δίδεται αναπόφευκτα από το ΣτΕ.
Πλαφόν επιβαρύνσεων φόρων και εισφορών προκρίνει και η Νέα Δημοκρατία
«Δικός μας στόχος είναι να υπάρχει ένα συνολικό πλαφόν στη φορολογική και ασφαλιστική επιβάρυνση την οποία καλείται να πληρώσει ένας Έλληνας πολίτης», τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας σε ανταποκριτές του ξένου Τύπου, την Πέμπτη 12 Απριλίου.
Συγκεκριμένα, αναφερόμενος στους φόρους, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε: «Η φορολογία δεν αφορά μόνο τους φορολογικούς συντελεστές. Και είναι δέσμευσή μας να μειώσουμε τους φορολογικούς συντελεστές. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι και τα συνολικά έσοδα τα οποία θα απορρέουν από μια συνολική πολιτική, η οποία δεν περιορίζεται μόνο στη μείωση των φορολογικών συντελεστών. Είναι μια πολιτική η οποία βελτιώνει ουσιαστικά και τη φορολογική συμμόρφωση μέσα από ένα πολύ επιθετικό σχέδιο -που έχουμε ήδη θέσει στο δημόσιο διάλογο- για τον όσο το δυνατόν μεγαλύτερο περιορισμό της χρήσης μετρητών και την ακόμα πιο επιθετική διείσδυση ηλεκτρονικών συναλλαγών. Πιστεύουμε ότι το σχέδιο αυτό θα αποφέρει σημαντικούς πόρους και σημαντικά έσοδα στην προσπάθεια καταπολέμησης της φοροαποφυγής».
Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ακόμη ότι «η Ελλάδα είναι μια χώρα όπου πια το άθροισμα της φορολογικής και ασφαλιστικής επιβάρυνσης είναι τέτοιο που λειτουργεί ως ουσιαστικό αντικίνητρο για τη δήλωση εισοδημάτων, με αποτέλεσμα να χάνουμε και φόρους και εισφορές».
«Δικός μας στόχος είναι να υπάρχει ένα συνολικό πλαφόν στη φορολογική και ασφαλιστική επιβάρυνση την οποία καλείται να πληρώσει ένας Έλληνας πολίτης. Δεν είναι δυνατόν το άθροισμα αυτό να είναι 80%, γιατί τελικά το ασφαλιστικό σύστημα μετατρέπεται σε ένα οιονεί συμπληρωματικό φορολογικό σύστημα, χωρίς όμως ο πολίτης να έχει τις ανάλογες παροχές. Θέλουμε επίσης να χρησιμοποιήσουμε τη φορολογία ως αναπτυξιακό εργαλείο. Γι’ αυτό και έχουμε προτείνει ένα επιθετικό σχέδιο που αφορά κίνητρα για επενδύσεις κεφαλαίου μέσα από ένα σχήμα υπέρ-αποσβέσεων, ώστε να μπορούμε να δώσουμε τη δυνατότητα σε μεταποιητικές ελληνικές επιχειρήσεις που θέλουν να επενδύσουν σε κεφαλαιακό εξοπλισμό να μπορούν να το κάνουν με μια ευνοϊκή φορολογική μεταχείριση, ως προς τις αποσβέσεις τους», τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ.
«Άρα, όπως είπε, «δεν είναι απλά ένα σχέδιο, μειώνω τους φορολογικούς συντελεστές γιατί θεωρώ ότι αυτό είναι το σωστό. Είναι ένα συνολικό σχέδιο, το οποίο είναι αρκετά συγκροτημένο ώστε να μας κάνει να πιστεύουμε ότι δεν θα έχει αρνητικό δημοσιονομικό αποτύπωμα. Αντίθετα, θα βελτιώσει το διαθέσιμο εισόδημα και θα είναι πάρα πολύ ουσιαστικό και για την ίδια την ανάπτυξη. Εάν με οποιονδήποτε τρόπο -και θέλω να το ξεκαθαρίσω αυτό- είτε υπάρχει υπεραπόδοση άνω του στόχου του 3,5%, είτε μπορέσουμε να διαπραγματευτούμε μια μείωση των στόχων, δική μου δέσμευση -και αυτή είναι δέσμευση δημόσια και απέναντι στους πιστωτές- είναι ότι όποιος δημοσιονομικός χώρος δημιουργηθεί με όποιον τρόπο θα κατευθύνεται κατά 80% στη μείωση των φόρων και των εισφορών και κατά 20% μόνο στην αύξηση των δαπανών, με απόλυτη έμφαση τις κοινωνικές δαπάνες για τους πιο αδύναμους, δηλαδή το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα».

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου