Tuesday, 23 April, 2024

Κυβερνητικές αντιφάσεις φράζουν τα μπλόκα

Θύμα των αντιφάσεων, που χαρακτηρίζουν τις κυβερνητικές επιλογές

αλλά και γενικότερα την πολιτική ζωή της χώρας, κινδυνεύει να βρεθεί η μεγάλη πλειοψηφία του αγροτικού κόσμου. Το τεράστιο χάσμα ανάμεσα σ’ αυτό που αντιλαμβάνεται ως κίνδυνο οικονομικής εξαθλίωσης ο κάθε αγρότης και σ’ αυτό που εκφράζεται αυτές τις μέρες μέσα από την πολυγλωσσία των συλλογικών οργανώσεων και των αυτόκλητων πολλές φορές εκπροσώπων δεν αφήνει πολλά περιθώρια για ουσιαστική αντιπαράθεση με τις επιταγές των δανειστών και ανατροπή του σχεδιασμού που έχει αναλάβει να υλοποιήσει η κυβέρνηση.
Καλή και χρήσιμη η προσπάθεια που καταβάλουν αυτές τις μέρες αγρότες από πολλές περιοχές της χώρας να συγκεντρώσουν δυνάμεις και να προετοιμάσουν το έδαφος για μια αντιπαράθεση, η οποία θα επαναπροσδιορίσει τα όρια των δυνατοτήτων, που έχει ο παραγωγικός κόσμος της χώρας να συνεισφέρει στον κρατικό κορβανά για την κάλυψη των δημοσιονομικών ελλειμμάτων, ωστόσο, ο τρόπος με τον οποίο εκδηλώνονται οι πρώτες αντιδράσεις αφήνει αμφιβολίες ως προς τη δυνατότητα αποτελεσματικής παρέμβασης στις εξελίξεις.
«Το κράτος είναι πανίσχυρο» δηλώνει σε τελευταία επικοινωνία του με το AgroNews ο ηγέτης του κομουνιστικού μπλοκ και έμπειρος αγροτοσυνδικαλιστής Βαγγέλης Μπούτας, ο οποίος δεν κρύβει την ανησυχία του για τις δοσοληψίες που αναπτύσσονται αυτό τον καιρό ανάμεσα στους πολιτικά υπεύθυνους για το χειρισμό της κατάστασης και σε ορισμένους από τους προβεβλημένους τα τελευταία χρόνια άτυπους εκπροσώπους του αγροτικού χώρου.
Ο τελευταίος στρατηγός του κάμπου κάνει λόγο για «άναρθρες κραυγές» που δεν συνοδεύονται από σαφές πλαίσιο αιτημάτων, βάσει του οποίου θα μπορούσε ενδεχομένως να ανοίξει μια συζήτηση για κοινή κάθοδο όλων των αγροτών στα πεδία της αντιπαράθεσης με τους «ντόπιους», όπως λέει, «εντολοδόχους».
Από την άλλη πλευρά, το νόημα που αποδίδεται από κάποιες πλευρές στην κάθοδο π.χ. των αγροτών στην Αθήνα (18 Νοεμβρίου) με πιο χαρακτηριστική τη γραπτή δήλωση του προέδρου του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας Τάκη Πεβερέτου, που κάνει λόγο για «αποκορύφωμα» της κινητοποίησης, πριν καλά- καλά δημοσιοποιηθούν οι κυβερνητικές θέσεις για τα φορολογικά, είναι αντιπροσωπευτική του πνεύματος στο οποίο κινούνται ορισμένα στελέχη του χώρου.
Τέτοιου είδους προσεγγίσεις μπορεί να υπονομεύουν τη διαπραγματευτική θέση των αγροτών, δεν μειώνουν ωστόσο τη σημασία που μπορεί να έχουν ζωηρές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, όπως αυτή των Κρητικών στο Ηράκλειο, πριν από λίγες μέρες ή των Μακεδόνων στο Μαυροβούνι τη Δευτέρα και την Τρίτη 9 και 10 Νοεμβρίου.
Σημειωτέον ότι στον κόμβο του Μαυροβουνίου βρίσκονται συγκεντρωμένα περισσότερα από 200 τρακτέρ, με τον εκπρόσωπο του μπλόκου Θανάση Αντωνίου να δηλώνει  ότι η κάθοδος στην Αθήνα είναι μεν κομβικής σημασίας, δε σημαίνει ωστόσο την υποστολή της σημαίας του αγώνα. «Αν καταλάβουν τι πάνε να κάνουν και δουν με κατανόηση τις προτάσεις μας, είμαστε εδώ για να συζητήσουμε», δηλώνει ο αγροτοσυνδικαλιστής, συμπληρώνοντας πως «αν όμως επιμείνουν στις καταστροφικές ρυθμίσεις, που θέτουν εκτός παραγωγικής διαδικασίας τη συντριπτική πλειοψηφία των αγροτικών εκμεταλλεύσεων, τότε θα σημάνει την αφετηρία ενός κύκλου αντιδράσεων εκ μέρους των αγροτών, που όμοιός του δεν έχει υπάρξει στη σύγχρονη ιστορία».

Κυβερνητικές αντιφάσεις φράζουν τα μπλόκα

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου