Friday, 29 March, 2024

Κύμα πληρωμών για τους αγρότες, μέχρι 18 Σεπτεμβρίου 230 εκατ. ευρώ

Πληρωμές προς αγρότες και ιδιώτες επενδυτές, συνολικού ύψους 229.338.400 ευρώ, προγραμματίζει να πραγματοποιήσει έως τις 18 Σεπτεμβρίου ο Οργανισμός Πληρωμών Κοινοτικών Ενισχύσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ).

Ειδικότερα, σύμφωνα με ενημερωτικό σημείωμα του Οργανισμού, από αυτό το ποσό, 78.479.000 ευρώ αφορούν σε άμεσες ενισχύσεις (εκκρεμότητες πληρωμής ενιαίας ενίσχυσης, επιχειρησιακά προγράμματα, ενέργειες προώθησης κ.ά.), 108.563.670 ευρώ στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (νέοι αγρότες, βιολογική γεωργία, εξισωτική αποζημίωση κ.ά.) και 5.454.784 ευρώ σε πληρωμές προς ιδιώτες επενδυτές.

Σημειωτέον ότι ιδιαίτερα καλής υποδοχής έτυχε από τον αγροτικό κόσµο η ανάθεση, έστω και προσωρινά, του υπουργείου Γεωργίας στον πρώην γενικό, ∆ηµήτρη Μελά. Ο έµπειρος τεχνοκράτης είναι σε θέση να κρατήσει όρθιο το υπουργείο και να ξεσκαλώσει κάποιες πληρωµές.
Ακόμα, σε αυτό το φύλλο της εφημερίδας τετρασέλιδη μελέτη για τη φορολογία των αγροτών. «Από τη μύγα ξύγκι» προσπαθούν να βγάλουν οι κυβερνώντες µε την υπερφορολόγηση των αγροτών, αφού η φοροδοτική ικανότητα των επαγγελματιών του αγροτικού χώρου έχει τα τελευταία χρόνια εξαντληθεί. Αυτό φανερώνει, μεταξύ άλλων, η μείωση στο γεωργικό εισόδημα, χωρίς σε αυτό να υπολογίζονται οι επιδοτήσεις, σε ποσοστό 50% το χρονικό διάστημα από το 1996 μέχρι το 2015, δηλαδή µέσα σε µία µόλις εικοσαετή περίοδο.
Στη σαββατιάτικη Agrenda, διαβάστε πώς οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις παίζουν στο χρόνο με τη βιωσιµότητα. Πρόκοψαν µέσα στη δεκαετία όσοι είχαν κηπευτικά και µεικτές. Με τα «δόντια» κρατιέται µία στις δύο αγροτικές εκµεταλλεύσεις, σύµφωνα µε µελέτη, που παρουσιάζει αποκλειστικά η εφημερίδα.
Αναφορικά με τα εμπορεύματα, μικρός ο φόβος µε το αγελαδινό. Όπως θα διαβάσετε στο ρεπορτάζ της Agrenda, βρίσκει ισορροπία λόγω µειωµένης παραγωγής η αγορά γάλακτος, µετά το σερί χαµηλών πτήσεων. Βελτίωση από τα µέσα του 2016 βλέπoυν οι αναλυτές.
Αναλυτικά τα περιεχόμενα της εφημερίδας Agrenda είναι τα εξής:
Επικαιροτητα
• Στη δίνη των αναδυόµενων οι µηχανηµα-τάδες, που είδαν µείωση έως 25%
• Μία στις δύο εκµεταλλεύσεις βγαίνει εκτός µάχης µέσα σε µια δεκαετία
Προγράµµατα
• Στα 15,57 ευρώ ανέρχεται η ενίσχυση για αγορά νέων κυψελών το 2015
• Μέχρι µέσα Σεπτέµβρη οι αιτήσεις των Οµάδων Οπωροκηπευτικών
Εµπορεύµατα
• Χωρίς ταβάνι η τιµή στο ελαιόλαδο, στα 4,30 ευρώ οι τιµές στη Μεσσηνία
• Άνοδο τιµών για το καλαµπόκι στα µέσα του 2016, προβλέπει η Rabobank

Κύμα πληρωμών για τους αγρότες, μέχρι 18 Σεπτεμβρίου 230 εκατ. ευρώ

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου