Friday, 29 March, 2024

Λάκης Βασιλειάδης για χαλάζι και τρέχοντα ζητήματα των αγροτών της Πέλλας

Δυστυχώς τα έντονα καιρικά φαινόμενα γίνονται ολοένα και πιο συχνά. Τη Δευτέρα, την Τρίτη και την Τετάρτη

πολλές αγροτικές εκτάσεις σε Τοπικές Κοινότητες της Πέλλας χτυπήθηκαν από χαλάζι, με εμφανή σημάδια σε καλλιέργειες. Ο Βουλευτής Πέλλας της Νέας Δημοκρατίας Λάκης Βασιλειάδης από την πρώτη στιγμή επικοινώνησε με την Προϊσταμένη του Υποκαταστήματος του ΕΛΓΑ στη Βέροια  Μ. Παππά η οποία τον ενημέρωσε ότι τα αρμόδια στελέχη έχουν ήδη ξεκινήσει τους ελέγχους ώστε σύντομα να γίνουν οι αναγγελίες και οι δηλώσεις των παραγωγών που επλήγησαν.

Όσον αφορά τον παγετό του προηγούμενου διαστήματος, δημιούργησε προβλήματα σε καλλιέργειες όπως βερίκοκα και δαμάσκηνα και ανά περιοχές και ποικιλίες ροδάκινα, νεκταρίνια, κεράσια κ.α. και τα σημάδια είναι πλέον εμφανή. Στην ίδια επικοινωνία με την κ. Παππά ο Βουλευτής επεσήμανε την αναγκαιότητα άμεσα να γίνουν αναγγελίες όπου υπάρχουν διαπιστωμένα προβλήματα, και ενημερώθηκε πως οι επισημάνσεις από τους υπηρεσιακούς συνεχίζονται και θα ακολουθήσει σύσκεψη για αναγγελίες. 

Επιπλέον, παρουσιάζονται ζητήματα με την καταβολή των ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (de minimis) σε κάποιους παραγωγούς, καθώς είτε δεν πήραν καθόλου ή πήραν μειωμένες ενισχύσεις επειδή δεν είχαν επικαιροποιήσει τα στοιχεία τους στο Μητρώο Αγροτών & Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων μέχρι της 17 Ιανουαρίου. Επιπλέον, δεν καταβλήθηκαν ενισχύσεις προς ΑΦΜ θανόντων, παρότι οι εκμεταλλεύσεις -και συνεπώς τα έξοδα- πέρασαν στους κληρονόμους. Τέλος, δεν υπήρξε αντίστοιχη πρόβλεψη όπως στις περιπτώσεις των ενισχύσεων λόγω της πανδημίας ή του πολέμου, αυτές να είναι αφορολόγητες, ακατάσχετες και ανεκχώρητες, με αποτέλεσμα να συμψηφίζονται με οφειλές των παραγωγών προς τρίτους ή το δημόσιο. Ο Λάκης Βασιλειάδης έχει μεταφέρει τα ζητήματα και βρίσκεται σε επικοινωνία με τις ηγεσίες των συναρμόδιων Υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και Οικονομικών, ώστε να ξεπεραστούν τα εμπόδια και να μετριαστεί κάθε απώλεια εισοδήματος στις αγροτικές οικογένειες.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου