Thursday, 25 April, 2024

Λάρισα: Κινητοποίηση αγροτών, στο Συνέδριο για το βαμβάκι, παρουσία Βορίδη

Κινητοποίηση στη Λάρισα πραγματοποίησαν σήμερα οι αγρότες της Θεσσαλίας ύστερα από κάλεσμα των Ενωτικών Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων.
Η παράσταση διαμαρτυρίας έγινε έξω από κεντρικό ξενοδοχείο  όπου διεξαγόταν συνέδριο για το βαμβάκι με πρωτοβουλία της Διεπαγγελματικής Βάμβακος και του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, παρουσία του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης.
Οι αγρότες απαίτησαν και πέτυχαν να πάρουν το λόγο στο βήμα του Συνεδρίου, όπου ο Κώστας Τζέλας πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας κατήγγειλε την κυβέρνηση της ΝΔ, που έχει αρνηθεί τρεις φορές από το Σεπτέμβρη μέχρι τώρα να συναντηθεί μαζί τους και να απαντήσει στα αιτήματά τους, τα οποία και παρουσίασε τελικά στο Συνέδριο (διαβάστε παρακάτω το πλαίσιο αιτημάτων).


«Με μαζικούς αγώνες ανατρέπουμε τις πολιτικές κυβέρνησης-ΕΕ που ξεκληρίζουν τη μικρομεσαία αγροτιά», ανέγραφε το πανό των Ομοσπονδιών ενώ με συνθήματα όπως: «Αγρότη πεινάς, γιατί τους προσκυνάς», «τώρα με τα πόδια μετά με τα τρακτέρ, αν δεν δικαιωθούμε θα γίνει Κιλελέρ» διατράνωσαν την αποφασιστικότητά τους να συνεχίσουν το δίκαιο αγώνα για την επιβίωσή τους.
Το πλαίσιο αιτημάτων του οργανωμένου αγροτικού κινήματος, το οποίο έχει διαμορφωθεί μέσα από τις συλλογικές διαδικασίες του, περιλαμβάνει τα εξής:
Κατώτατες εγγυημένες τιμές που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής και θα διασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης στους βιοπαλαιστές αγρότες. Φτηνά προϊόντα για τις λαϊκές ανάγκες, ενάντια στην κερδοσκοπία εμπόρων και βιομηχανιών.
Μείωση του κόστους παραγωγής, με αφορολόγητο πετρέλαιο, άμεση μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος κατά 50%, κατάργηση του ΦΠΑ σε αγροτικά μέσα και εφόδια, ζωοτροφές.
Να μειωθούν οι ασφαλιστικές εισφορές στον ΕΦΚΑ. Αύξηση των εξευτελιστικών αγροτικών συντάξεων και μείωση των ορίων συνταξιοδότησης στα 60 για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες.


Καταβολή όλων των αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ που βρίσκονται σε εκκρεμότητα. Να αλλάξει ο κανονισμός ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο στο 100%, άμεσα και δίκαια. Καμιά σκέψη για ιδιωτικοποίηση της ασφάλειας της παραγωγής.
Να μην εφαρμοστούν οι περικοπές στις επιδοτήσεις-ενισχύσεις, οι οποίες προβλέπονται στη νέα ΚΑΠ.
Να μη μειωθεί το αφορολόγητο όριο που κατέκτησαν οι αγρότες στα μπλόκα, αλλά να αυξηθεί στα 12.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί.
Να σταματήσει η ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης και των αγώνων. Να καταργηθούν άμεσα τα «αγροτοδικεία».
902.gr

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου