Tuesday, 19 March, 2024

Λιβανός για δασικούς χάρτες και καταγραφές ζημιών για τον παγετό

Τη διαβεβαίωση ότι καμία επιδότηση δεν θα χαθεί για τους γεωργούς και κτηνοτρόφους που χρησιμοποιούν εκτάσεις

που έχουν χαρακτηρισθεί δασικές, έδωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιος Λιβανός σε συνέντευξή του στην εκπομπή «Πρωινοί Τύποι» του ΑΝΤ1 με τους Νίκο Ρογκάκο και Παναγιώτη Στάθη.
«Θέλω να διαβεβαιώσω τους αγρότες ότι καμία επιδότηση που αφορά σε περιοχές που βόσκουν τα πρόβατα ή τα κατσίκια τους ή έχουν καλλιέργειες που είναι δηλωμένες και παίρνουν επιδοτήσεις δεν πρόκειται να μείνει έξω. Μην αναθεματίζουμε τα πάντα είναι χρήσιμοι οι δασικοί χάρτες. Έχει γίνει πάρα πολλή δουλειά. Αν θέλουμε να προχωρήσουμε σε ανάπτυξη και οι δασικοί χάρτες και το κτηματολόγια είναι απολύτως απαραίτητα. Έχουν γίνει και πολλά λάθη. Δεν μπορεί το κράτος από τη μια να εμφανίζεται να δίνει τίτλους ιδιοκτησίας και από την άλλη να βγάζει τις ίδιες περιοχές δασικές. Αυτό, όπως έχει πει και ο αρμόδιος υπουργός κ. Σκρέκας, θα διορθωθεί στους επόμενους μήνες. Θα επαναδιατυπωθεί το τι ακριβώς είναι δάσος και με ευέλικτες επιτροπές θα κριθούν, από εκεί και πέρα οι όποιες ενστάσεις, μετά από αυτή τη διαδικασία», είπε ο κ. Λιβανός.
Καταγραφές ζημιών για τον παγετό από ΕΛΓΑ
Η κυβέρνηση κάνει κάθε προσπάθεια για να στηρίξει τους αγρότες στην περίοδο της πανδημίας και έχει καταβάλλει για τη στήριξή τους περί τα 472 εκατ. ευρώ είπε ο κ. Λιβανός και σημείωσε ότι βρίσκεται σε καθημερινή συνεργασία με τους εκπροσώπους των αγροτών προκειμένου να επιβεβαιώσουν τις ζημιές σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, αλλά και με το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να εγκριθούν χρήματα, με δεδομένα πάντα τα στενά δημοσιονομικά περιθώρια της χώρας.
Όσον αφορά τους τελευταίους παγετούς, ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα, ό ΥΠΑΑΤ είπε ότι «ο ΕΛΓΑ έχει ήδη κινητοποιηθεί, γίνονται καταγραφές, έχει ανοίξει η πλατφόρμα με τις αναγγελίες και μόλις εκτιμηθούν οι ζημιές θα είμαστε κι εκεί παρόντες όπως ήμασταν στον τελευταίο χρόνο. Είναι όντως ένα μοναδικό φαινόμενο με τους απανωτούς παγετούς. Είμαστε όμως εκεί, γίνεται εκτίμηση των ζημιών και θα είμαστε δίπλα στους παραγωγούς».
Ερωτηθείς για την υπερψήφιση του νομοσχεδίου για τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές από τέσσερα κόμματα (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, Ελληνική Λύση) που αντιστοιχεί σε 276 ψήφους, είπε ότι μέσα από ένα δημοκρατικό διάλογο επετεύχθη η ενσωμάτωση και των προτάσεων της αντιπολίτευσης και των παραγωγικών φορέων.
Με την εφαρμογή του νόμου από 1/11/21, τα πιο ευαίσθητα προϊόντα θα εξοφλούνται από τα super markets σε 30 ημέρες και τα λοιπά σε 60 ημέρες αντί 10 και 12 μηνών που ήταν η συνήθης πρακτική μέχρι σήμερα. Για το θέμα αυτό είπε ότι υπάρχει συμφωνία με τους εκπροσώπους των super markets. Και πρόσθεσε: «Όταν έχεις μια συνολική αντίληψη της αγοράς και δεν βλέπεις με παρωπίδες το ένα ή το άλλο κομμάτι της μπορείς να φτάνεις σε συμφωνίες. Όλοι αντιλαμβάνονται ότι το κοινό καλό συμφέρει όλους». Ο κ. Λιβανός σημείωσε ότι και το ΚΚΕ και το «Μέρα25» που ψήφισαν «παρών» σε πολλά θέματα συμφώνησαν. «Είμαστε μια μικρή χώρα και δεν είναι όλα αριστερά και δεξιά. Μπορούμε να συνθέσουμε απόψεις και να καταλήξουμε σε ουσιαστικές αποφάσεις».

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου