Tuesday, 23 April, 2024

Λυκουρέντζος από Γιαννιτσά: Όλοι οι αγρότες θα πληρωθούν δίκαια και όσο γίνεται πιο άμεσα

Αν πηγαίναμε με τον κανονισμό του ΕΛΓΑ, θα πληρώνονταν οι αγρότες την Άνοιξη του ’22, είπε ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ που μίλησε για προσπάθεια άμεσων αποζημιώσεων
Στα Γιαννιτσά, μετά τη Βέροια βρέθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας, 26 Απριλίου 2021, ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ Ανδρέας Λυκουρέντζος για την προγραμματισμένη σύσκεψη στο Πνευματικό Κέντρο.


Στο πάνελ, μαζί με τον δήμαρχο Πέλλας, Γρ. Στάμκο και τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Οικονομικών Χρήστο Τριαντόπουλο, ανέλυσαν τα προβλήματα και την αντιμετώπιση που πρέπει να δοθεί για τις αποζημιώσεις των αγροτών που οι καλλιέργειες τους, επλήγησαν από τον παγετό και στη συνέχεια, στις 19/04 από την πρωτοφανή χαλαζόπτωση.
Παρόντες στη σύσκεψη ήταν ο Υφυπουργός Οικονομικών, Απόστολος Βεσυρόπουλος, ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας Ι. Τζαμτζής, οι Βουλευτές Πέλλας, Λάκης Βασιλειάδης και Διονύσης Σταμενίτης, οι δήμαρχοι Σκύδρας και Έδεσσας, ο πρόεδρος της ΕΚΕ Κων. Αποστόλου, ο Πρόεδρος της Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών Ημαθίας, Χρήστος Γιαννακάκης, η προϊσταμένη του Υποκαταστήματος ΕΛΓΑ Βέροιας, Μαρία Παππά, πρόεδροι Συνεταιρισμών από την Άρνισσα, ο Γιώργος Παπαδόπουλος, του ΣΕΑΣ Νίκος Μηνάς, κλπ. και παραγωγικοί φορείς.

Πρόεδρος ΕΚΕΗ προϊσταμένη του Υποκαταστήματος ΕΛΓΑ Ημαθίας-Πέλλας, Μαρία Παππά τόνισε πως βρισκόμαστε μπροστά σε μια ολοσχερή καταστροφή, έκανε γνωστό ότι ο ΕΛΓΑ εξάντλησε τα περιθώρια προσλήψεων και έκανε έκκληση για ενίσχυση προσωπικού άμεσα… και πρέπει να ληφθεί υπόψιν η πρόταση Τζαμτζή, να συμβάλλουν και οι γεωπόνοι της ΔΑΟΚ για να ολοκληρωθούν όσο πιο σύντομα οι εκτιμήσεις.
Ο Αντιπεριφερειάρχης μίλησε για τις τεράστιες ζημιές που προκάλεσαν σε ροδακινιές, μηλιές, κερασιές και άλλες δενδρώδεις καλλιέργειες, οι ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες που επικράτησαν στα τέλη Μαρτίου και στη συνέχεια στις αρχές Απριλίου και μετέπειτα με το χαλάζι.
Ακολούθως, ο κ. Τζαμτζής κάλεσε τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ για μία επίσκεψη σε καλλιέργειες των Καλυβίων για να διαπιστώσει δια ζώσης και ιδίοις όμμασι τις ζημίες (που όπως επεσήμαναν όλοι οι παραβρισκόμενοι θα επηρεάσει, όχι μόνο τους αγρότες, αλλά και στον ευρύτερο κύκλο των απασχολούμενων και των επιχειρήσεων που σχετίζονται με την πρωτογενή παραγωγή, όπως και τους εργάτες στα διαλογητήρια, κοκ), και όταν ολοκληρώθηκε η σύσκεψη έφυγαν για τα Καλύβια Σκύδρας…

 

Ο κ. Τριαντόπουλος κατέγραψε όλα τα απαραίτητα δεδομένα προκειμένου να εξεταστούν λύσεις για την αποζημίωση των κλάδων που εντάσσονται και αυτοί στην αλυσίδα της πρωτογενούς παραγωγής και επλήγησαν ή πρόκειται να πληγούν και αυτοί αναλογικά από την συντελεσθείσα καταστροφή όπως συνεταιριστικές, βιομηχανικές, εμπορικές και μεταποιητικές μονάδες καθώς επίσης και ο κλάδος των μεταφορών.
Η αντιμετώπιση, όπως ακούσαμε και από τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ και από τον ΓΓ θα είναι “παρόμοια με με αυτή στον “Ιανό”.
“Θέλουμε να έχουμε πλήρη εικόνα για να αρχίσουμε να βάζουμε σε ένα χαρτί το πρόβλημα” δήλωσε ο ΓΓ.
Αν υπάρξει ζημία και στο φυτικό κεφάλαιο, όπως είπε ο κ. Λυκουρέντζος, να ξαναδούμε τις διαδικασίες… και θεσμικά για να στηρίξουμε τους παραγωγούς. Δηλαδή, τις θεσμικές κανονιστικές ρυθμίσεις στον ΕΛΓΑ.


Ο ΓΓ είπε επίσης ότι θα γίνει ομάδα εργασίας για την αντιμετώπιση του προβλήματος και για τα εργοστάσια και τους εργαζόμενους, που στα διαλογητήρια της περιοχής μας είναι πάνω από 15.000!


Πως θα βρεθούν οι πόροι; Θα είναι υπό τη στήριξη του Υπ. Οικονομικών, για αυτό και ο κ. Βεσυρόπουλος έδωσε το παρών στις συσκέψεις Ημαθίας και Πέλλας.
“Εχω στα χέρια μου όλα τα υπομνήματα, από τον Αντιπεριφ. Πέλλας, δημάρχους, κλπ. Ο ΕΛΓΑ θα αποζημιώσει και τις ζημίες που δεν εντάσσονται στον κανονισμό με άλλο χρηματοδοτικό εργαλείο. Πρέπει να καταλήξουμε στο μέγεθος και το κόστος της ζημίας και να τεθεί το αίτημα στον ίδιο τον πρωθυπουργό για να εξασφαλιστούν τα κονδύλια… Σύντομα πρέπει να έχουμε την εκτίμηση της ζημιάς, έως μέσα Μαΐου, ούτως ώστε να εξασφαλίσουμε το κεφάλαιο. Να πω ψέματα ή να δώσω υπόσχεση ότι σε δέκα μέρες θα δώσουμε αποζημιώσεις, δεν μπορεί να γίνει. Προσλάβαμε 146 γεωπόνους, οι περισσότεροι ήρθαν εδώ. Πλην όμως και δυστυχώς όταν συζητάμε για 100.000 αγροτεμάχια σε Ημαθία και Πέλλα, θα γίνουν δύσκολα οι εκτιμήσεις εξατομικευμένα. Απαιτείται ανθρώπινο δυναμικό και καλύτερος σχεδιασμός. Αυτή η ζημία δεν εντάσσεται σε έκτακτη ανάγκη ή θεομηνία, πρόκειται για ακραίο καιρικό φαινόμενο που έπληξε μόνο τις καλλιέργειες, την αγροτική παραγωγή. Οπότε θα έπρεπε σύμφωνα με τον κανονισμό του ΕΛΓΑ να πληρωθούν την Άνοιξη του 2022!


Ότι δικαιούται ο κάθε αγρότης θα το πάρει δίκαια” είπε μεταξύ άλλων ο κ. Λυκουρέντζος.

Στον σύνδεσμο εδώ η εισήγηση του Προέδρου του ΕΛΓΑ https://www.facebook.com/logostispellas/videos/945438622885549

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου