Friday, 19 April, 2024

Μέσα στο Νοέμβρη αποζημιώσεις ΕΛΓΑ 38 εκατ. ευρώ για τα υπόλοιπα του 2014

Την έγκριση του υπουργείου Οικονομικών στην τροποποίηση του προϋπολογισμού του ΕΛΓΑ, με ποσό ύψους 38 εκατ. ευρώ, περιμένει η διοίκηση του οργανισμού, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Agronews, προκειμένου να εξοφλήσει τις εκκρεμότητες για τα υπόλοιπα από τις αποζημιώσεις του 2014.

Η καταβολή των υπόλοιπων για τις αποζημιώσεις του 2014 δεν είναι δυνατόν να υπερβεί τα 38 εκατ. ευρώ διευκρινίζει ο Μπόλαρης.

Μάλιστα, όπως δηλώνει ο αντιπρόεδρος του ΕΛΓΑ Θανάσης Ζαννιάς στο Agronews, «ο οργανισμός έχει καταβάλει στους αγρότες όλης της χώρας μέχρι τέλος Ιουλίου του 2015, το ποσό των 122,5 εκατ. ευρώ περίπου, για ζημιές που προξενήθηκαν από διάφορους φυσικούς κινδύνους (βροχοπτώσεις, παγετούς, χαλαζοπτώσεις κ.λπ.), μέσα στο έτος 2014». Ωστόσο, όπως εξηγεί ο κ. Ζαννιάς, «επειδή εκκρεμούν κάποιες ενστάσεις, ενδέχεται να μείνουν κάποια λίγα ποσά απλήρωτα, η ξόφληση των οποίων θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους».  Μάλιστα, όπως ο ίδιος εξηγεί, «όλα τα χρήματα από τις εισφορές των αγροτών που μπήκαν στα ταμεία του οργανισμού για το έτος 2014, ύψους περίπου 155 εκατ. ευρώ, επιστρέφουν φέτος στους ίδιους τους αγρότες».

Επί του θέματος, σε σχετική ερώτηση του βουλευτή Κιλκίς της ΝΔ Γιώργου Γεωργαντά, ο αναπληρωτής υπουργός Μάρκος Μπόλαρης διευκρινίζει ότι «η καταβολή των υπόλοιπων για τις αποζημιώσεις του 2014 δεν είναι δυνατόν να υπερβεί τα 38 εκατ. ευρώ, καθώς, ο ΕΛΓΑ, βάσει του Νομικού Πλαισίου ίδρυσης και λειτουργίας του, δεν δύναται να καταβάλει ετήσια ποσά μεγαλύτερα της ετήσιας εισπραξιμότητας των ασφαλιστικών εισφορών του».

Ο αναπληρωτής επισημαίνει, επιπλέον, ότι «οι δεσμεύσεις του μεσοπρόθεσμου που έχει ψηφιστεί από το έτος 2012 για υψηλά ετήσια πλεονάσματα του κρατικού προϋπολογισμού, έχει επιβάλει συγκεκριμένο ποσοτικό πλαφόν στη δυνατότητα του ΕΛΓΑ να καταβάλει περαιτέρω αποζημιώσεις, θεωρώντας, δημοσιονομικά, την ασφάλιση-εισφορά έσοδο και την καταβολή της αποζημίωσης έξοδο, παρόλο το γεγονός ότι υπάρχουν άμεσα διαθέσιμα τα αντίστοιχα ταμειακά ποσά».

Τέλος, σύμφωνα με τον κ. Μπόλαρη, οι υπηρεσίες του ΕΛΓΑ έχουν προβεί στις εξής ενέργειες:

■ προχωρούν στην πλήρη εκκαθάριση των ζημιών που, επί του παρόντος, έχει ξεπεράσει τα 30 εκατ. ευρώ για τη φυτική παραγωγή,

■ επιδιώκουν να πληρωθεί απρόσκοπτα και σχετικά γρήγορα κάθε εκκαθάριση που ολοκληρώνεται για ζωικό κεφάλαιο και ΠΣΕΑ και

■ έχουν ολοκληρωθεί όλες οι προεργασίες και προκαταρκτικές συναντήσεις, έχει υποβληθεί αίτημα τροποποίησης του προϋπολογισμού στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και αναμένεται η έγκρισή του, ώστε να ανοίξει, το συντομότερο δυνατόν, ο δρόμος για την άμεση καταβολή των αποζημιώσεων.

www.agronews.gr

Μέσα στο Νοέμβρη αποζημιώσεις ΕΛΓΑ 38 εκατ. ευρώ για τα υπόλοιπα του 2014

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου