Saturday, 20 April, 2024

Μέχρι 15 Νοεμβρίου κλείνει το φορολογικό των αγροτών

Το αργότερο μέχρι τις 15 Νοεμβρίου θα πρέπει να έχει έρθει στη Βουλή το νομοσχέδιο στο οποίο θα περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, και οι αλλαγές στο φορολογικό καθεστώς των αγροτών.

Αυτό ανέφερε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλης Αποστόλου μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ. Παράλληλα άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να διατηρηθεί το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ για τις επιδοτήσεις για το οποίο, όπως είπε, δεν έχουν εκφραστεί αντιρρήσεις από τους δανειστές.
Ευθυγραμμιζόμενος ουσιαστικά με τη νέα επικοινωνιακή πολιτική που ακολουθεί τις τελευταίες ώρες η κυβέρνηση σύμφωνα με την οποία oι αγρότες μέχρι σήμερα πλήρωναν από ελάχιστα έως καθόλου στην… εφορία, ο υπουργός ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «οι αγρότες πρέπει να καταλάβουν τη γενικότερη ασφυκτική πίεση της κοινωνίας που έχει οδηγήσει σε απώλεια των εισοδημάτων όλων των τάξεων και να κατανοήσουν ότι κι αυτοί δε μπορεί παρά να έχουν κάποια φορολογική και ασφαλιστική επιβάρυνση».
Ο ίδιος τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί πως θα κάνει ότι είναι δυνατό για να απαλύνει τα βάρη στις διαπραγματεύσεις, προσθέτοντας ότι θα μπει το θέμα της διαφορετικής φορολογικής μεταχείρισης των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών (270.000-280.000). Πάντως, για άλλη μια φορά, δεν αναφέρθηκε σε συγκεκριμένους συντελεστές ούτε στον τρόπο που η κυβέρνηση σκοπεύει να κατηγοριοποιήσει τα αγροτικά εισοδήματα-προκειμένου στη συνέχεια να προχωρήσει στη διαφορετική φορολογική τους μεταχείριση.
Πέραν αυτών, οι δυο βασικοί άξονες στους οποίους θα επικεντρωθεί η διαπραγμάτευση με τους δανειστές για το φορολογικό των αγροτών είναι, σύμφωνα με τον κ. Αποστόλου:
-Πρώτον, η τήρηση βιβλίων εσόδων-εξόδων όπου θα αποτυπωθούν τα πραγματικά στοιχεία – δηλαδή το κόστος παραγωγής και τα περιθώρια κέρδους. Επιπλέον, το εργόσημο για τους εποχικούς εργάτες με στόχο τη σύλληψη της φοροαποφυγής.
-Δεύτερον, οι αγροτικές επιδοτήσεις που δεν φορολογούνται σήμερα έως τα 12.000 ευρώ.
«Οι δανειστές δεν έχουν ζητήσει να αρθεί αυτό το αφορολόγητο και θα γίνει προσπάθεια στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές να διατηρηθεί», είπε χαρακτηριστικά.

Μέχρι 15 Νοεμβρίου κλείνει το φορολογικό των αγροτών

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου