Tuesday, 16 April, 2024
Τελευταίες Ειδήσεις

Μείωση αποζημιώσεων υπουργών και βουλευτών ως αντιστάθμισμα στην κατάργηση του αγροτικού πετρελαίου

Μείωση αποζημιώσεων υπουργών και βουλευτών ως αντιστάθμισμα στην κατάργηση του αγροτικού πετρελαίου

Στην άμεση κατάθεση νομοσχεδίου που καταργεί το αφορολόγητο των βουλευτών, και εξορθολογίζει τις αποδοχές των υπουργών, των διοικητών ΔΕΚΟ και των προέδρων των Ανεξάρτητων Διοικητικών Αρχών κατέληξε η κυβέρνηση κατά τη διάρκεια χθεσινής σύσκεψης στο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό, ενόψει και της αύξησης του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο.

Σύμφωνα με το κείμενο του νομοσχεδίου, για ολόκληρο το 2015 ο μισθός των βουλευτών και οι αποζημιώσεις που λαμβάνουν για συμμετοχή σε κοινοβουλευτικές επιτροπές θα φορολογούνται στο σύνολό τους με βάση τις διατάξεις που ισχύουν για το εισόδημα όλων των φυσικών προσώπων.

Σε ό,τι αφορά υπουργούς, αναπληρωτές υπουργούς, υφυπουργούς, και γενικούς γραμματείς υπουργείων, που δεν είναι εκλεγμένοι βουλευτές, οι αποδοχές τους θα μειωθούν κατά 15%, με τη μείωση να τίθεται σε εφαρμογή από την 1η Οκτωβρίου.

Τέλος, οι αμοιβές διοικητών και μελών Διοικητικών Συμβουλίων δημόσιων επιχειρήσεων (Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού ή Δημοσίου Δικαίου) θα έχουν ως πλαφόν το 80% του μειωμένου μισθού που θα λαμβάνουν οι μη κοινοβουλευτικοί υπουργοί.

«Όταν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, μπαίνει το ζήτημα της κατάργησης των φορολογικών εξαιρέσεων που ισχύουν για τους αγρότες, δεν μπορούμε να κάνουμε τους δήθεν αδιάφορους για τις φορολογικές εξαιρέσεις που ισχύουν για εμάς τους ίδιους», επισήμανε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Το πολιτικό σύστημα οφείλει να ανταποκρίνεται στο κοινό αίσθημα. Γι αυτό πρέπει να κατατεθεί άμεσα το νομοσχέδιο που καταργεί το αφορολόγητο των βουλευτών, και εξορθολογίζει τις αποδοχές των Υπουργών, των Διοικητών Οργανισμών και των Προέδρων των ανεξάρτητων αρχών» πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, το νομοσχέδιο «είναι μια πολιτική πρωτοβουλία όχι μόνο με οικονομικό αποτέλεσμα, αλλά και με συμβολικό περιεχόμενο. Και η πρωτοβουλία αυτή δεν επιβάλλεται από την τρέχουσα διαπραγμάτευση, αλλά από την υποχρέωση του πολιτικού συστήματος να μην εξαιρεί τον εαυτό του από τα μέτρα τα οποία λαμβάνει..»

Στην σύσκεψη συμμετείχαν ο αναπληρωτής υπουργός για θέματα Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Χριστόφορος Βερναρδάκης, ο Αναπληρωτής Υπουργός για θέματα Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους Δημήτρης Μάρδας και ο Γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου Σπύρος Σαγιάς.

Σημειώνεται ότι κυβέρνηση και θεσμοί έχουν καταλήξει στην αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο σε δύο δόσεις, την πρώτη τον Οκτώβριο του 2015 και τη δεύτερη τον Οκτώβριο του 2016.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου