Thursday, 28 March, 2024

Μεγάλες ζημίες από τον παγετό στην ΠΕ Πέλλας

Την έκθεση για την εκτίμηση των επιπτώσεων του παγετού της περιόδου  Φεβρουαρίου Μαρτίου του 2022 στην Γεωργική Παραγωγή της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας

απέστειλε άμεσα ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας Ιορδάνης Τζαμτζής στον Υπουργό Ανάπτυξης και Τροφίμων Γ. Γεωργαντά, στον Περιφερειάρχη Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Απ. Τζιτζικώστα, στον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ Ανδρέα Λυκουρέτζο, στον Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Οικονομίας Γεώργιο Κεφαλά και στην Προϊσταμένη  ΕΛΓΑ Ημαθίας Παππά Μαρία. Η Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας δείχνοντας το έμπρακτο ενδιαφέρον προς τους αγρότες τοποθέτησε το 2021 τέσσερις μετεωρολογικούς σταθμούς σε σημεία της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας. Οι μετεωρολογικοί σταθμοί μας έδωσαν τα ακριβή στοιχεία των χαμηλών θερμοκρασιών της περιόδου. Ταυτόχρονα, τις τελευταίες μέρες, με εντολή του Αντιπεριφερειάρχη έγιναν οι πρώτες εκτιμήσεις από τους Γεωπόνους της Υπηρεσίας μας. Δυστυχώς ο παγετός έχει επιφέρει καταστροφή στα άνθη αλλά ακόμη και στους οφθαλμούς στο στάδιο του φουσκώματος των δενδρωδών  καλλιεργειών όπως βερίκοκα, ροδάκινα, νεκταρίνια, δαμάσκηνα και μήλα. Αναλυτικά η έκθεση και τα στοιχεία που απέστειλε ο Αντιπεριφερειάρχης της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας αναφέρουν τα κάτωθι: 

ΕΚΘΕΣΗ

Εκτίμηση των επιπτώσεων των χαμηλών θερμοκρασιών (παγετού) της περιόδου Φεβρουαρίου-Μαρτίου έτους 2022 στην γεωργική παραγωγή της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας

Τα διαστήματα 27/02-04/3/2022 και 10/03-σήμερα (σε εξέλιξη) επικράτησαν λόγω των καιρικών φαινομένων με ονομασίες «Μπιάνκα» και «Φίλιππος» αντίστοιχα, συνθήκες παγετού. Ιδιαίτερα το φαινόμενο «Φίλιππος» προκάλεσε παρατεταμένης διάρκειας παγετό (εικόνα 1 και πίνακες θερμοκρασιών από τους μετεωρολογικούς σταθμούς την Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας) σε όλες τις Περιοχές του νομού, οι οποίες σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των γεωπόνων της υπηρεσίας μας, προκάλεσαν ζημιές στην ανθοφορία και στην αναμενόμενη παραγωγή πολλών καλλιεργειών. Αναλυτικότερα,  από τις αυτοψίες που διεξάγουμε όλη την προαναφερθείσα περίοδο, εκτιμούμε ότι οι συνθήκες παγετού που επικράτησαν στο 100% τουλάχιστον της έκτασης της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας, έπληξαν τις καλλιέργειες σε ιδιαίτερα ευαίσθητα στάδια καταστρέφοντας τους οφθαλμούς στο στάδιο του φουσκώματος και τα άνθη πολλών δενδρωδών καλλιεργειών, όπως είναι τα βερίκοκα, δαμάσκηνα, ροδάκινα, νεκταρίνια, αμύγδαλα. Ενδεικτικά αναφέρουμε διάφορες ποικιλίες στον συνημμένο πίνακα.

O παγετός αυτός θα προκαλέσει, λόγω της μεγάλης όπως αναφέραμε διάρκειας του, υλικές- μη αναστρέψιμες ζημιές στην γεωργική παραγωγή των πρωϊμανθών ποικιλιών που βρίσκονται σε ευαίσθητο βλαστικό στάδιο.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας Ι. Τζαμτζής 

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου