Wednesday, 24 April, 2024

Με καλές προοπτικές η εκκίνηση της συγκομιδής βερίκοκου λόγω των ζημιών στην παραγωγή σε Ιταλία, Ισπανία

Κατά 30% μειωμένη αναμένεται να είναι η φετινή παραγωγή βερίκοκων στην Ιταλία σε σχέση με την περσινή, σύμφωνα με την ιταλική συνεταιριστική οργάνωση Coldiretti

Αιτία για τη μείωση αυτή είναι οι δυσμενείς κλιματικές συνθήκες που έπληξαν την καλλιέργεια βερίκοκου από το Βορρά έως το Νότο της Ιταλίας. Όπως σημειώνει, όμως, η Coldiretti, προβλήματα με τον καιρό αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί και σε άλλες χώρες της Μεσογείου, όπως στη Γαλλία και την Ισπανία.

Δείτε εδώ
Συγκεκριμένα, η γαλλική παραγωγή βερίκοκου εκτιμάται να είναι κατά 14% μειωμένη σε σχέση με την περσινή παραγωγή. Αντίθετα, για την Ισπανία αναμένεται αύξηση της παραγωγής κατά 9%, γεγονός που πιθανώς διαψευσθεί λόγω της χαλαζόπτωσης της προηγούμενης βδομάδας.
Η μείωση της παραγωγής βερίκοκου στις χώρες αυτές θα οδηγήσει σε μειωμένη διαθεσιμότητα του προϊόντος στις αγορές της Ευρώπης, όπως ισχυρίζεται η Coldiretti. Οι ιταλικές εξαγωγές βερίκοκου, οι οποίες πέρσι είχαν σημειώσει ρεκόρ αφού αυξήθηκαν κατά 80% σε σχέση με τις εξαγωγές του 2016, θα μειωθούν σε μεγάλο βαθμό. Το γεγονός αυτό θεωρείται επακόλουθό της εκτίμησης για μείωση της παραγωγής κατά 200.000 τόνους – σε σχέση με τον όγκο παραγωγής του 2017 – κυρίως στις περιοχές της Καμπανίας, της Βασιλικάτας, της Πούλιας, της Σικελίας, της Καλαβρίας, της Εμίλια-Ρομάνια και του Πεδεμοντίου.
Ωστόσο, πέρα από την πτώση στις εξαγωγές, ανησυχία προκαλεί στην Coldiretti και η απορρόφηση του βερίκοκου στην ιταλική αγορά, καθώς συστήνει στους Ιταλούς καταναλωτές «να αγοράζουν μόνο ιταλικά βερίκοκα απευθείας από τους παραγωγούς» των περιοχών όπου μένουν…
Νέο ρεκόρ αναμένεται για τις ελληνικές εξαγωγές
Για την φετινή παραγωγή και εμπορία βερίκοκου στην Ελλάδα μίλησε στον ΑγροΤύπο ο κ. Πολυχρονάκης, σύμβουλος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Incofruit Hellas, αναφέροντας τα εξής: «Ελαφρώς αυξημένη αναμένεται η φετινή παραγωγή βερίκοκου στην Ελλάδα – εφόσον οι καιρικές συνθήκες συνεχίσουν ομαλά, όπως μέχρι σήμερα – σε σχέση με την περσινή, που ανήλθε σε 100.000 τόνους.
Πάντως, «η αύξηση στην ελληνική παραγωγή σε συνδυασμό με τη μείωση της παραγωγής σε Ιταλία, Γαλλία και Ισπανία, θα δώσει για μια ακόμη χρονιά ώθηση στις ελληνικές εξαγωγές», όπως τόνισε ο κ. Πολυχρονάκης. «Εκτιμάται ότι πάνω από 95.000 τόνοι θα διατεθούν στην εγχώρια αγορά, την μεταπόίηση και στο εξωτερικό. Από αυτή την ποσότητα, εκτιμάται ότι οι εξαγωγές μας θα είναι ηυξημένες έναντι των εξαχθέντων πέρσυ 24.678 τόνων.
Έτσι, πάμε για τετραετία με ρεκόρ εξαγωγών βερίκοκου στην Ελλάδα και συνεπώς θα καταφέρουμε να διευρύνουμε τις αγορές προς τις οποίες εξάγουμε – διακινούμε το προϊόν μας αρκεί να αντιμετωπίσουμε φαινόμενα διακίνησης ατυποποίητων βερίκοκων κατευθείαν από το χωράφι χωρίς τα απαραίτητα συνοδευτικά έγγραφα».
Από 1,5 μέχρι 2 ευρώ το κιλό
Από αυτή τη βδομάδα ήδη ξεκινάει η συγκομιδή και εμπορία στην πιο πρώιμη περιοχή παραγωγής βερίκοκου στην Ελλάδα, την Αργολίδα. Ο Θωμάς Φάκλαρης, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Σκαφιδακίου, ανάφερε στον ΑγροΤύπο ότι «ξεκίνησε η διακίνηση και οι εξαγωγές για τα βερίκοκα της ποικιλίας Ninfa. Οι τιμές κυμαίνονται από 1,5 ευρώ έως 2 ευρώ το κιλό.
Στο τέλος αυτής βδομάδας θα ξεκινήσει και η συγκομιδή της πρώιμης ποικιλίας Wonder Cot και θα δούμε πως θα κινηθεί η αγορά. Αυτή τη στιγμή η συγκομιδή γίνεται με αργούς ρυθμούς λόγω των βροχοπτώσεων στην περιοχή».
agrotypos

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου