Saturday, 20 April, 2024

Με 15.000 τρακτέρ και αποκλεισμούς δρόμων “απαντούν” στην πρόσκληση Τσίπρα

Ο πρωθυπουργός κάλεσε τους αγρότες στο Μαξίμου αλλά εκείνοι φαίνεται πως είναι αποφασισμένοι να στείλουν ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση πως δεν θα… πάρουν εύκολα τα τρακτέρ από τους δρόμους.

Και η απάντηση στην πρόκληση του Αλέξη Τσίπρα για διάλογο ήταν η απόφαση για δίωρους αποκλεισμούς δρόμων.
Η πολύωρη συνεδρίαση των εκπροσώπων αγροτικών μπλόκων που έγινε το Σάββατο στα Τέμπη τελείωσε λίγο μετά τις 16:00 το απόγευμα. Οι εκπρόσωποι 30 αγροτικών μπλόκων που συναντήθηκαν στη Λάρισα αποφάσισαν κλιμάκωση των κινητοποιήσεων με αποκλεισμούς των Εθνικών Οδών την Κυριακή και τη Δευτέρα, για δυο ώρες και τουλάχιστον δυο φορές την ημέρα.
Η πρόταση που πέρασε προβλέπει μπλόκα στους δρόμους από τις 12:00 έως τις 14:00 το μεσημέρι και από τις 19:00 έως τις 21:00 το βράδυ.
Στην υιοθέτηση ενός κοινού διεκδικητικού πλαισίου που θα αφορά στο ασφαλιστικό, το φορολογικό και το κόστος παραγωγής συμφώνησαν οι εκπρόσωποι των αγροτών των 30 -όπως τελικά καταμετρήθηκαν- μπλόκων απ’ όλη τη χώρα, που μετείχαν στη σύσκεψη των Τεμπών, ανακοίνωσε μετά την ολοκλήρωσή της, ο εκπρόσωπος της συντονιστικής επιτροπής του μπλόκου των Τεμπών Βαγγέλης Παπαγιαννούλης.

ktinotrofoi
Στη συνάντηση τέθηκε και το θέμα του ραντεβού με τον πρωθυπουργό, μετά από την πρόσκληση που απεύθυνε ο Αλέξης Τσίπρας στους αγρότες, σε μια προσπάθεια της κυβέρνησης να αποκλιμακώσει την ένταση που δημιουργεί το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό και τα όσα ακούγονται για τη φορολογία των αγροτών.
Σύμφωνα με τον Βαγγέλη Παναγιαννούλη, οι αγρότες θα συζητήσουν το θέμα της συνάντησης με τον πρωθυπουργό την προσεχή Τρίτη (26.01.2016), στις 12:00 το μεσημέρι, σε νέα συνάντηση των εκπροσώπων των αγροτικών μπλόκων που θα γίνει στη Θεσσαλονίκη. Και μέχρι τότε, διαμηνύουν οι αγρότες, δεν τίθεται θέμα συνάντησης με τον πρωθυπουργό, ο οποίος εξέφρασε την πρόθεση να τους συναντήσει. Στη συνάντηση της Θεσσαλονίκης αναμένεται να οριστεί και η αντιπροσωπεία η οποία και θα λάβει μέρος στη συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα.
Η εικόνα στα μπλόκα
Περισσότερα από 15.000 τρακτέρ βρίσκονται παρατεταγμένα σε πολλά σημεία εθνικών οδών σε όλη τη χώρα και οι αγρότες κλείνουν συμβολικά δρόμους. Στα Τέμπη, δυναμικό ήταν το «παρών» των κτηνοτρόφων οι οποίοι μάλιστα για να υπογραμμίσουν την παρουσία τους αλλά και την κρισιμότητα των προβλημάτων που απασχολούν τον κλάδο τους έχυσαν στο οδόστρωμα γάλα και έβαλαν φωτιά σε μπάλες με άχυρα.
Οι κτηνοτρόφοι έφθασαν στα Τέμπη με αγροτικά αυτοκίνητα με μαύρες σημαίες, κουδούνες ακόμη και δέρματα ζώων, ενώ κάποιοι φορούσαν κάπες και είχαν τις παραδοσιακές γκλίτσες. Μάλιστα ένας έκανε την εμφάνιση του και με άλογο. Και οι κτηνοτρόφοι δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσουν αν δεν δικαιωθούν τα αιτήματά τους.
Οι αγρότες της Κορινθίας από το μπλόκο της παλαιάς Σωληνουργίας, μετά την αυτοκινητοπορεία στην πόλη της Κορίνθου, έφτασαν στα διόδια Ισθμού, στο Καλαμάκι και έκλεισαν την εθνική οδό. Από τις 14.40 περίπου 750 αγρότες με 450 τρακτέρ και αγροτικά αυτοκίνητα με πανό και μαύρες σημαίες έκλεισαν την εθνική οδό Αθηνών- Κορίνθου και δημιουργήθηκε ουρά αυτοκινήτων, ενώ από τις 15:00 έως τις 17:00 έκλεισαν και το ρεύμα προς Κόρινθο. Η τροχαία εκτρέπει την κυκλοφορία των οχημάτων προς Αθήνα από τον Ισθμό με παράκαμψη μέσω της παλαιάς εθνικής οδού έως περίπου τους Αγίους Θεοδώρους.
Με τις ευλογίες της Εκκλησίας συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις των αγροτών στη Βοιωτία καθώς Μητροπολίτης Θηβών και Λιβαδείας, Γεώργιος βρέθηκε στο μπλόκο του Κάστρου συνομίλησε με τους αγρότες και έστειλε το δικό του μήνυμα στις υπόλοιπες κοινωνικές ομάδες και στην κυβέρνηση. Οι δε αγρότες έστειλαν μήνυμα στον… Σόιμπλε!
Στο μπλόκο της Νίκαιας τα τρακτέρ εξακολουθούν να καταφτάνουν, τόσο από τα Φάρσαλα όσο και από την Καρδίτσα, με αποτέλεσμα να ξεπερνούν πλέον τις 2.500 και με τους διοργανωτές να έχουν βάλει «στοίχημα» να μαζέψουν όλα τα τρακτέρ του κάμπου στη Νίκαια.
Λόγω του μεγάλου αριθμού των τρακτέρ στο μπλόκο Νίκαιας και για λόγους ασφαλείας, η κυκλοφορία, σύμφωνα με απόφαση της Αστυνομίας, εξακολουθεί να απαγορεύεται στο κομμάτι της ΠΑΘΕ από τον κόμβο Πλατυκάμπου μέχρι τον ανισόπεδο κόμβο Μεγάλου Μοναστηρίου και διεξάγεται μέσω παρακαμπτηρίων.
Αιφνιδιαστικές κινήσεις πραγματοποιούν αγρότες στα μπλόκα που έχουν στήσει στην Κεντρική και Δυτική Μακεδονία, ενώ δημιουργούνται και νέα, με τους αγρότες να δηλώνουν έτοιμοι να εντείνουν τις κινητοποιήσεις τους. Κλειστά έμειναν μέχρι τις 15:30 τα τελωνεία σε Προμαχώνα και Εξοχή, στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία, ενώ αύριο Κυριακή (24.01.2016) το μεσημέρι αντίστοιχη κίνηση θα πραγματοποιηθεί από αγρότες και κτηνοτρόφους των Καστοριάς και Φλώρινας, στο τελωνείο της Κρυσταλλοπηγής, στα σύνορα της χώρας με την Αλβανία.
«Από το μπλόκο των 150 τρακτέρ που έχει στηθεί στο Άργος Ορεστικό στην Καστοριά, θα ενισχύσουμε την κίνηση των συναδέλφων μας και αύριο το μεσημέρι θα προχωρήσουμε σε κλείσιμο του τελωνείου Κρυσταλλοπηγής από τις 13.30 και μετά», τόνισε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κτηνοτρόφος, Άννα Μόσχου.
Στο μεταξύ, νωρίτερα από τον αρχικό σχεδιασμό βγαίνουν στο δρόμο και αγρότες και κτηνοτρόφοι της ανατολικής Θεσσαλονίκης, οι οποίοι στήνουν ήδη το μπλόκο στα Βασιλικά. Σύμφωνα με τον αγροτοσυνδικαλιστή, Αργύρη Μαουρίσιο, το «βράδυ θα λάβουμε τις τελικές αποφάσεις για το πότε ακριβώς θα πάμε στα πράσινα φανάρια -πριν το αεροδρόμιο Μακεδονία». Στο μεταξύ, στήθηκε και ενισχύεται το μπλόκο στον κόμβο της Νέας Καλλικράτιας στην Χαλκιδική, ενώ αυξάνεται ώρα με την ώρα ο αριθμός των τρακτέρ στον κόμβο των Νέων Μουδανιών.

Με 15.000 τρακτέρ και αποκλεισμούς δρόμων “απαντούν” στην πρόσκληση Τσίπρα

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου