Thursday, 25 April, 2024

Μπλόκα αγροτών: «Κομμένη» στα δύο η χώρα

Σε νέα φάση κλιμάκωσης από σήμερα οι κινητοποιήσεις

Αμετακίνητοι παραμένουν οι αγρότες στο αίτημά τους για την απόσυρση του νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό και είναι αποφασισμένοι να σκληρύνουν τη στάση τους πιέζοντας την κυβέρνηση αφού αποφάσισαν να εντείνουν περαιτέρω τις κινητοποιήσεις τους.
«Οι πόλεις της χώρας θα ζήσουν πρωτόγνωρες καταστάσεις» προειδοποιούν οι αγρότες κλιμακώνοντας τις κινητοποιήσεις τους ενώ την ίδια στιγμή ετοιμάζονται για την μεγάλη απεργία της Πέμπτης στις 4 Φεβρουαρίου. Παράλληλα ξεκαθαρίζουν ότι δεν πρόκειται κανείς να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό τουλάχιστον μέχρι την Πέμπτη και όποιος το επιχειρήσει «θα αποτελεί κόκκινο πανί στον χώρο». Μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι επικεφαλής των μπλόκων των αγροτών επαναλαμβάνουν ότι «δεν θα πάμε σε κανέναν διάλογο αν δεν αποσυρθεί το σχέδιο για το ασφαλιστικό» και ζητούν να αρχίσει εκ νέου η κατάρτισή του από μηδενική βάση, με τη δική τους συνδρομή.
Για σήμερα προγραμματίζονται δίωροι ή και τρίωροι αποκλεισμοί, σε άλλες περιπτώσεις μόνο το μεσημέρι και σε άλλες μεσημέρι και βράδυ. Σύμφωνα με τους αγρότες, από τις 14:00 το μεσημέρι θα κλείσουν οι αγρότες στη Βοιωτία τον εθνικό δρόμο στο 110 χλμ στο ύψος του Κάστρου, ενώ οι συνάδελφοί τους 20 χλμ, πριν στον 90ό χιλιόμετρο θα κλείσουν και πάλι την εθνική οδό για τον ίδιο χρόνο. Ανάλογοι αποκλεισμοί αποφασίστηκαν και για το βράδυ, χωρίς να έχει καθοριστεί η ώρα έναρξής τους.
Στα εφτά μπλόκα της Φθιώτιδας όπου μετέχουν περίπου 700 νέα Εθνική Οδός Αθηνών Λαμίας θα κλείσει σε τουλάχιστον δύο σημεία. Στο 140 χλμ. στο ύψος της Αταλάντης και στο 210 χλμ, στο ύψος της Ανθήλης. Ο πρώτος αποκλεισμός έχει προγραμματιστεί για τις 12 το μεσημέρι και η εθνική οδός θα παραμείνει κλειστή μέχρι τις 14:00 το μεσημέρι. Στην παλιά εθνική οδό Λαμίας-Αθηνών, ο δρόμος θα κλείσει σε δύο σημεία – στο ύψος της Αμφίκλειας και στα όρια της Φθιώτιδας με την Βοιωτία.
Ακόμα, ο δρόμος Λαμίας-Δομοκού, θα κλείσει από τις 12 το μεσημέρι για 2 ώρες, τόσο στην πόλη του Δομοκού όσο και στο 43ο χιλιόμετρο στην περιοχή Δρούγου.
Συγχρόνως, αγρότες επαγγελματίες, αλλά και επιστημονικοί φορείς προετοιμάζονται για την κινητοποίηση της Πέμπτης, ενώ στην κινητοποίηση αυτή θα μετέχουν και τα ταξί (από τις 6 π.μ. της Πέμπτης μέχρι τις 6 π.μ. της Παρασκευής) – έτσι για 24 ώρες στην πόλη Λαμίας και στην ευρύτερη περιοχή δεν θα κυκλοφορούν ούτε ταξί. Παράλληλα οι γιατροί έχουν σταματήσει την συνταγογράφηση από σήμερα και μέχρι την Τετάρτη.
Μακεδονία
Με πολύωρους αποκλεισμούς, αλλά και με επ΄αόριστον «μπλοκάρισμα» οδοστρωμάτων σε ορισμένα σημεία, κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα στην κεντρική και δυτική Μακεδονία, ενώ συνεχίζεται η διαδικασία ενίσχυσης μπλόκων όπου κρίνεται απαραίτητο.
Στο μπλόκο του Προμαχώνα, οι συμμετέχοντες προχωρούν σε επ’ αόριστον κλείσιμο, «που σημαίνει ότι φρένο μπαίνει πλέον και στην είσοδο των ΙΧ οχημάτων και στα λεωφορεία» όπως υπογράμμισε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αγροτοσυνδικαλιστής Βισαλτίας Στέργιος Λίστος, μέλος του συντονιστικού στο μπλόκο.
Υπενθυμίζεται ότι από την Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2016 το μπλόκο έχει απαγορεύσει την είσοδο σε νταλίκες και φορτηγά και έδινε ελευθέρας στα λεωφορεία και τα ΙΧ οχήματα, από νωρίς το βράδυ.
Στα διόδια των Μαλγάρων, όπου υπερβαίνουν τα 800 τα τρακτέρ που βρίσκονται παρατεταγμένα, το «μπλοκάρισμα» αποφασίστηκε για το χρονικό διάστημα 13:00-19:00. Το μπλόκο της Χαλκηδόνας, σύμφωνα με τον αγροτοσυνδικαλιστή Θόδωρο Νέλλα, θα κλείσει 12:00-14:00 και 18:00-21:00, ενώ από νωρίς το πρωί οι αμπελουργοί της περιοχής, κερνούν με κρασί και «ενημέρωση» τους διερχόμενους οδηγούς.
Η Εγνατία οδός στον κόμβο των Κερδυλλίων παραμένει υπό κατάληψη ενώ από σήμερα θα κλείνουν και οι παρακαμπτήριοι δρόμοι για περισσότερο από μία ώρα.
Στον νομό Δράμας, τα μπλόκα είναι τρία. Στη διασταύρωση Κοκκινογείων Προσοτσάνης Δράμας, στον δρόμο προς το τελωνείο της Εξοχής, στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία, περισσότερα από 600 τρακτέρ καταλαμβάνουν συμβολικά το οδόστρωμα. Το δεύτερο μπλόκο είναι αυτό που έχει «κατασκηνώσει» στο τελωνείο Εξοχής και το τρίτο είναι αυτό πηγαίνοντας για Καβάλα, στα Μάρμαρα του Σκαρή. Και στα τρία μπλόκα συνεχίζεται το κλείσιμο 12:00-14:00 το μεσημέρι και 19:00-21:00 το βράδυ.
Στον νομό Κιλκίς, έχουν στηθεί δύο μπλόκα στα τελωνεία των Ευζώνων στα σύνορα της Ελλάδας με τα Σκόπια και στην Δοϊράνη και θα γίνουν αποκλεισμοί 12-14.00 και 18.00-21.00 στο πρώτο και 10.00-15.00 το μεσημέρι και 19.00-21.00 το βράδυ στο δεύτερο. Τονίζεται ότι δύναμη από τα μπλόκα της Χαλκηδόνας και των Γιαννιτσών, μεταβαίνουν από νωρίς το πρωί στο τελωνείο των Ευζώνων, προκειμένου να το ενισχύσουν και από Τρίτη θα ισχύσει νέο ωράριο αποκλεισμού του τελωνείου.
Στον νομό Πέλλας, η απόφαση που ελήφθη σε επίπεδο νομού αφορά στα εξής: το μπλόκο στη γέφυρα Σερβικιά στα Γιαννιτσά θα κλείνει 11:00-12:00 το πρωί όπως και αυτά σε Έδεσσα, αυτό στο Αμύνταιο θα κλείνει 10:00-12:00 το πρωί και αυτά σε Μελίσσι, Μαυροβούνι και Αλυσίδα Άρνισσας θα κλείνουν 17:30-20:00 το βράδυ.
Στον νομό Πιερίας, σύμφωνα με τον αγροτοσυνδικαλιστή Γιάννη Δημαλή, προβλέπεται αποκλεισμός το μεσημέρι 13:00-14:00.
Στον κόμβο τη Κουλούρας στην Ημαθία,-μπλόκο της Πρωτοβουλίας Αγροτών- δυναμικότητας 400 τρακτέρ, οι συμμετέχοντες συμπλέουν με τη στάση στα άλλα μπλόκα και κλείνουν καθημερινά συμβολικά μία ώρα το οδόστρωμα 12:00-13:00.
Στο μπλόκο που βρίσκεται στον κόμβο Νησελίου επί της Εγνατίας οδού Θεσσαλονίκης-Βέροιας, αποφασίστηκε ο επ΄αόριστον αποκλεισμός του ρεύματος προς Βέροια «και κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει τις αμέσως επόμενες ημέρες», επισήμανε ο επικεφαλής της συντονιστικής του μπλόκου, Παναγιώτης Μεσσαλάς.
Στον νομό Θεσσαλονίκης έχουν στηθεί μπλόκα, συνολικής δυναμικότητας άνω των 600 τρακτέρ στο Δερβένι (12-18:00 κλείνει), στην αερογέφυρα Θέρμης, στα «πράσινα φανάρια», τη διασταύρωση πριν το αεροδρόμιο «Μακεδονία» και ένα μπλόκο επί της διασταύρωσης στον κρατικό αερολιμένα.
Πορεία διαμαρτυρίας προς το αεροδρόμιο «Μακεδονία» πραγματοποίησαν αγρότες του Νομού Χαλκιδικής και της ανατολικής Θεσσαλονίκης, προχωρώντας σε συμβολική παράσταση διαμαρτυρίας μπροστά από το χώρο των αναχωρήσεων.
Η πομπή, την οποία και οδηγούσαν περισσότερα από δέκα τρακτέρ, πλαισιωνόταν από αγροτικά οχήματα, αλλά και πεζούς αγρότες και κτηνοτρόφους και στην κινητοποίηση συμμετείχαν τα μπλόκα του αεροδρομίου και αυτό που έστησαν στην αερογέφυρα Θεσσαλονίκης, άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα από το Νομό Χαλκιδικής, ενώ συμμετείχαν και άλλοι από τα μπλόκα των Νέων Μουδανιών, της Καλλικράτειας, του Πολυγύρου και το χωριό Βράσταντα.
Στην κινητοποίηση δεν συμμετείχαν όσοι έχουν στήσει στο μπλόκο στα «πράσινα φανάρια», το μπλόκο πριν τη διασταύρωση του αεροδρομίου, όπου και προγραμματίζεται δίωρος αποκλεισμός το βράδυ από τις 19.00. Οι οδηγοί μπορούν κατά το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα να κινούνται από τις άλλες δύο πλευρές της πόλης στα ανατολικά.
Τονίζεται ότι όσοι συμμετείχαν στην σημερινή πορεία δεν θα προβούν σε άλλου είδους κινητοποιήσεις, ωστόσο το βράδυ θα κάνουν γενικές συνελεύσεις, με σαφή τη διάθεση για κλιμάκωση από αύριο.
Στον νομό Χαλκιδικής, έχουν στηθεί τρία μπλόκα στον κόμβο Γοματίου στην Ιερισσό, στα Νέα Μουδανιά και στη Νέα Καλλικράτεια, είναι δυναμικότητας άνω των 600 συνολικά και συμμετέχουν περισσότεροι από 80 μελισσοκόμοι, των οποίων το ένα όχημα ισούται με τρία τρακτέρ. Από νωρίς το πρωί συσκέπτονται για τη μορφή κλιμάκωσης των κινητοποιήσεών τους.
Στον χορό των κινητοποιήσεων κινούνται ολοένα και πιο δυναμικά οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα στη Δυτική Μακεδονία, με τον συντονιστή των μπλόκων Δημήτρη Μόσχο, να αναφέρει ότι «αυξάνουμε τη διάρκεια κλεισίματος, ενώ ταυτόχρονα διοργανώνουμε και άλλες δράσεις».
Το πρόγραμμα κλεισίματος στα μπλόκα της δυτικής Μακεδονίας είναι: τελωνείο Κρυσταλλοπηγής στα σύνορα της Ελλάδας με την Αλβανία και Νίκης με τα Σκόπια 10:00-12:00 το πρωί και 18:30-20:30 το βράδυ και 12:00-14:00 και 19:00-21;00 αντίστοιχα, Αντιγόνου Αμύνταιο, Γρεβενά πρώτη έξοδος προς την Εγνατία οδό προς τα Ιωάννινα και Νεάπολης Τσοτυλίου 12:00-14:00 το μεσημέρι και 17:30-20:30, στο Άργος Ορεστικού κάθετα στην Εγνατία στον δρόμο προς Καστοριά 12:00-13:30 και 16:30-18:30 και Αγία Κυριακή και Δεσκάτη ελεύθερα, ενώ στα διόδια Πολυμύλου Κοζάνης σήμερα θα γίνει αποκλεισμός 12:00-13:00.
Στο μεταξύ, όπως αποκάλυψε ο κ. Μόσχος, την Τρίτη 2 Φεβρουαρίου από το μπλόκο του ‘Αργους Ορεστικού θα ξεκινήσει κομβόι με τρακτέρ που θα πλημμυρίσει το κέντρο της Καστοριάς και μαζί με κατοίκους της περιοχής θα προχωρήσουν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας και αποκλεισμό της εφορίας.
Πελοπόννησος
Σήμερα αργά το μεσημέρι συνεδρίασαν στη Τρίπολη οι εκπρόσωποι των επιτροπών των ανεξαρτήτων μπλόκων Πελοποννήσου, και συγκεκριμένα των νομών Αρκαδίας , Λακωνίας, Αργολίδας, Μεσσηνίας και Κορινθίας, όπου μετά από μακρά συζήτηση συμφώνησαν την συνέχιση και κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους.
Επιπλέον, ζητούν απ’ την ομοσπονδία λαϊκών αγορών Αττικής, να παραμείνουν κλειστές όλες οι λαϊκές αγορές έως το Σάββατο 6 Φεβρουαρίου.
Ακόμη ζητούν, «απόσυρση του ασφαλιστικού και φορολογικού νομοσχεδίου και συζήτηση πάνω στις προτάσεις που έχουν ήδη κατατεθεί από τους αγρότες σε προηγούμενες ανακοινώσεις, όπως και συζήτηση για όλα τα επιμέρους αγροτικά θέματα».
Εν τω μεταξύ, ορίζουν ότι, «οποιαδήποτε συζήτηση γίνει θα πραγματοποιηθεί ΜΟΝΟ με παρουσία κρατικού τηλεοπτικού σταθμού και σε απευθείας σύνδεση, ώστε ο ελληνικός λαός και οι αγρότες να είναι ενημερωμένοι επαρκώς και αδιάβλητα για τις θέσεις και τις προτάσεις όλων των πλευρών».
Εν τω μεταξύ να αναφέρουμε ότι ο αυτοκινητόδρομος Τριπόλεως – Κορίνθου είναι κλειστός στα διόδια Νεστάνης από τις 18:00 το απόγευμα και ο αποκλεισμός θα διαρκέσει έως τις 23:00 τη νύχτα, με την κυκλοφορία να εκτρέπεται μέσω Αχλαδόκαμπου από την παλαιά εθνική οδό.
Ήπειρος
Ενισχύουν τα μπλόκα οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι στην Ήπειρο. Σήμερα, τα τρακτέρ θα κλείσουν, από τις 7 το απόγευμα, το λιμάνι εξωτερικού της Ηγουμενίτσας χωρίς να έχει ακόμη αποφασιστεί για πόσες ώρες, καθώς υπάρχουν φωνές που κάνουν λόγο για επ΄αόριστον.
Στην Πρέβεζα, στο μπλόκο του Λούρου οι αποκλεισμοί του δρόμου με τρακτέρ γίνονται από 12:00-14:00 και από 19:00-21:00. Επίσης, τρακτέρ παρατάχθηκαν και στο κέντρο της Πρέβεζας, ενώ αναμένεται να συνεδριάσει η συντονιστική επιτροπή για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.
Στο Κομπότι της Άρτας, στην εθνική οδό Άρτας-Αντιρίου, τα τρακτέρ θα κλείσουν τον δρόμο από 19:00-23:00. Στην παλιά γέφυρα, στην είσοδο της πόλης της ‘Αρτας,θα κλείσουν τον δρόμο από 15:00-19:00, ενώ δεν αποκλείεται, όπως λένε, μέσα στην ημέρα να πάρουν άλλες αποφάσεις.
Καθημερινά, από 19:00-22:00, τα τρακτέρ κλείνουν τον δρόμο στο μπλόκο των κτηνοτρόφων στην εθνική οδό Ιωαννίνων-Κακαβιάς.
Έβρος
Σκληραίνουν τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες και κτηνοτρόφοι του Έβρου.
Η είσοδος και η έξοδος των φορτηγών διεκόπη επ’ αόριστον στο τελωνείο των Κήπων από τις 11 (1/2/2016) σήμερα το πρωί. Λόγω της γνωστοποίησης από εχθές του αποκλεισμού οι αρχές της Τουρκίας σταματούν τα συγκεκριμένα επαγγελματικά οχήματα εντός του τουρκικού εδάφους προκειμένου να μη δημιουργηθεί το αδιαχώρητο στο χώρο του τελωνείου. Όσον αφορά στα φορτηγά που τελικώς θα παραμείνουν καθηλωμένα στους Κήπους εξαιτίας των κινητοποιήσεων οι αγρότες μερίμνησαν να υπάρχει φαγητό και νερό για τους «εγκλωβισμένους» οδηγούς.
Στον βόρειο Έβρο στον κόμβο Καστανέων-Ριζίων Ορεστιάδας (γέφυρα) καθώς και στο νότιο κόμβο Διδυμοτείχου (έξοδος Ψαθάδων) τα συγκεντρωμένα αγροτικά μηχανήματα διακόπτουν και σήμερα την κυκλοφορία των οχημάτων από τις 12 έως τις 2 το μεσημέρι και από τις 5 έως τις 9 το βράδυ. Τόσο ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Έβρου, Γιάννης Μαργαριτίδης όσο και ο πρόεδρος του αγροτικού συλλόγου Διδυμοτείχου Βασίλης Καμπρούδης, σε δηλώσεις τους στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τόνισαν ότι σχεδιάζουν τον επ’ αορίστου αποκλεισμό εντός των επόμενων ημερών των δύο κόμβων Ορεστιάδας-Διδυμοτείχου.
Ειδικότερα ο κ. Καμπρούδης ανέφερε πως σταδιακά θα αυξάνονται οι ώρες αποκλεισμού με τελικό στόχο την επ’ αόριστον διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων, συνεκτιμώντας ωστόσο τις εξελίξεις των δράσεων στους Κήπους, καθώς κλείνοντας το νότιο κόμβο του Διδυμοτείχου ουσιαστικά αποκόπτεται η οδική σύνδεση Ελλάδας -Τουρκίας.
Αιτωλοακαρνανία, Αχαΐα, Ηλεία
Την απόφαση να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους πήραν οι αγρότες που βρίσκονται στο μπλόκο του Κεφαλόβρυσου στην Αιτωλοακαρνανία, ενώ νέες αποφάσεις αναμένεται να πάρουν, σύμφωνα με πληροφορίες, αγρότες της Αχαΐας και της Ηλείας.
Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες που βρίσκονται στο μπλόκο του Κεφαλόβρυσου, στην Αιτωλοακαρνανία, με πολύωρο αποκλεισμό της εθνικής οδού Αντιρρίου – Ιωαννίνων.
Ειδικότερα, όπως ανακοινώθηκε, έπειτα από απόφαση της συνέλευσης ο κόμβος Κεφαλόβρυσου θα αποκλειστεί από 10:00 αύριο το πρωί έως 12:00 τα μεσάνυχτα, ενώ, σύμφωνα με την ίδια απόφαση, είναι πιθανός και ο αποκλεισμός των παρακαμπτηρίων οδών.
Στην Αχαΐα, αγρότες αναμένεται να κλείσουν από τις 6:00 το απόγευμα έως τις 9:00 το βράδυ την εθνική οδό Πατρών – Πύργου, στον ύψος του κόμβου της Κάτω Αχαΐας. Στο μεταξύ απόψε αναμένεται να συνεδριάσει η συντονιστική επιτροπή, προκειμένου να πάρει αποφάσεις σχετικά με τις κινητοποιήσεις που θα γίνουν την Πέμπτη, δηλαδή την ημέρα της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας.
Στην Αιγιάλεια, αγρότες προγραμματίζουν να κλείσουν την εθνική οδό Πατρών – Αθηνών, στο ύψος του Αιγίου, από τις 18:00 το απόγευμα, έως τις 10:00 το βράδυ. Στην Ηλεία, αγρότες παραμένουν στα δύο μπλόκα που υπάρχουν στην εθνική οδό Πατρών – Πύργου και συγκεκριμένα στους κόμβους Κουρτεσίου και Μαραθιάς προχωρώντας σε ολιγόωρους αποκλεισμούς της εθνικής οδού.
Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αποκλείεται να πάρουν σήμερα αποφάσεις, για τις κινητοποιήσεις που θα κάνουν τις επόμενες ημέρες.
Κρήτη
Οι αγρότες της Ανατολικής Κρήτης παραμένουν στα μπλόκα ενώ παράλληλα προετοιμάζονται για το παγκρήτιο συλλαλητήριο που θα πραγματοποιήσουν στο Ηράκλειο την Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου δηλώνοντας αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους.
Στο μεταξύ το απόγευμα προγραμματίζεται να γίνει συνάντηση του Παγκρήτιου Συντονιστικού των Αγροτών στα γραφεία της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων προκειμένου να καθορίσουν την περαιτέρω πορεία του αγώνα τους.
Την ίδια ώρα στο δρόμο Ηράκλειο – Μεσαρά, οι αγρότες διακόπτουν την κυκλοφορία ανά διαστήματα στο ύψος των Αγίων Δέκα και στους Στόλους ενώ χθες στήθηκε ένα ακόμη μπλόκο στην περιοχή του Αρκαλοχωρίου και σήμερα προγραμματίζουν να κλείσουν συμβολικά και την είσοδο της κωμόπολης από τον παλιό δρόμο.
Επίσης, συνεχίζονται τα μπλόκα στα Πρωτόρια Ηρακλείου και στο Οροπέδιο Λασιθίου.
Την απόφαση να αποκλείσουν τον κόμβο του Κλαδισού στη δυτική είσοδο της πόλης των Χανίων από το μεσημέρι μέχρι και την Πέμπτη πήραν οι αγρότες-μέλη των αγροτικών συλλόγων Πλατανιά, Βουκολιών, Σελίνου και Κισσάμου που βγήκαν σήμερα στους δρόμους ζητώντας την απόσυρση του ασφαλιστικού και φορολογικού νομοσχεδίου.
Οι αγρότες που συμμετέχουν στην κινητοποίηση είχαν συγκεντρωθεί στον κόμβο του Κλαδισού απ’ όπου, με μηχανοκίνητη πορεία κατευθύνθηκαν έξω από το κτίριο της αντιπεριφέρειας Χανίων. Εκεί παρέταξαν τα αγροτικά τους οχήματα κλείνοντας για περίπου 2 ώρες το δρόμο, πέταξαν στο οδόστρωμα τομάτες, ενώ οι διαδηλωτές κατέβασαν από τον ιστό και έκαψαν σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι συγκεντρωμένοι ομόφωνα αποφάσισαν να επιστρέψουν στον κόμβο Κλαδισού και να τον αποκλείσουν, ενώ ενέκριναν ψήφισμα το οποίο αντιπροσωπεία τους παρέδωσε στον αντιπεριφερειάρχη Απόστολο Βουλγαράκη.
Εξάλλου, τις κινητοποιήσεις τους για έκτη ημέρα συνεχίζουν αγρότες και κτηνοτρόφοι που ανήκουν στην «Ενωτική Πρωτοβουλία». Παραμένουν στο μπλόκο που έχουν στήσει στη θέση Μεγάλα Χωράφια της εθνικής οδού Χανίων-Ρεθύμνου προχωρώντας σε ολιγόλεπτο κλείσιμο του δρόμου το μεσημέρι και το απόγευμα.
Αντίθετοι στο προσχέδιο του ασφαλιστικού οι παραγωγικοί φορείς του Ηρακλείου
Την αντίθεση τους στο προσχέδιο του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου εξέφρασαν σήμερα (1/2/2016) σε συνέντευξη τους οι εκπρόσωποι του Επιμελητηρίου Ηρακλείου, της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων (ΟΕΒΕΝΗ),του Εμπορικού Συλλόγου και της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης.
Οι παραγωγικοί φορείς δήλωσαν ότι απορρίπτουν πλήρως το προσχέδιο, ενώ παράλληλα παρουσίασαν τις θέσεις και τις προτάσεις τους για το ασφαλιστικό. Σύμφωνα με τα όσα ανέφεραν το προσχέδιο του ασφαλιστικού «αποτελεί μία ακόμα έμμεση φορολόγηση, ένα αντικίνητρο, χωρίς κανένα στοιχείο μεταρρυθμιστικής προσπάθειας». Ακόμη εκτίμησαν ότι σπρώχνει την υγιή επιχειρηματικότητα να αναζητήσει εξοχώριες έδρες επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, καθιστώντας παντελώς επισφαλή την ήδη κλονισμένη εισπραξιμότητα του ασφαλιστικού φορέα (ΟΑΕΕ), ενώ ταυτόχρονα ενθαρρύνεται η παραοικονομία και η μαύρη εργασία.
Ακόμη οι παραγωγικοί φορείς θεωρούν πως μόνιμη λύση για το ασφαλιστικό θα δοθεί μόνο μέσω άμεσων μέτρων ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας και συνακόλουθης μείωσης της ανεργίας.
Επίσης τόνισαν ότι «Τα μέτρα αυτά θα πρέπει να προηγηθούν πριν από οποιαδήποτε μελέτη επίλυσης του ασφαλιστικού η οποία θα πρέπει να λαμβάνει υπ’ όψιν την αποτελεσματικότητα τους και οικονομικά οφέλη που θα επιφέρουν στο σύστημα».
Μεταξύ των άλλων προτείνουν τη διαμόρφωση ενός αυτοτελούς πλαισίου ρύθμισης οφειλόμενων, ανεξάρτητα από τις τρέχουσες εισφορές με μεγάλο βάθος χρόνου αποπληρωμής και μηνιαία δόση όχι μεγαλύτερη των 100 ευρώ, ενώ δήλωσαν πως πρέπει να απαγορευτούν διά νόμου κατασχέσεις και πλειστηριασμοί ακίνητων και κινητών περιουσιακών στοιχείων για οφειλές προς τον ΟΑΕΕ.
Επίσης, πρότειναν «κεφαλαιοποίηση και πάγωμα των μέχρι σήμερα ληξιπρόθεσμων οφειλών, αφού αφαιρεθούν ποσά που αναλογούν από την επιβεβλημένη οριζόντια αναδρομική μείωση των ασφαλιστικών εισφορών από την περίοδο που ξεκίνησε η κρίση καθώς και άλλες επιβαρύνσεις από τόκους και προσαυξήσεις που έχουν επιβληθεί σε καθυστερημένες».
Ακόμη, ζήτησαν την συνεξέταση παλαιών και νέων συντάξεων, ως ανεξάρτητο θέμα αφού θεωρούν πως η εφαρμογή κοινών κανόνων σε παλιές και νέες συντάξεις ουσιαστικά αμβλύνει τις διάφορές και μειώνει την άδικη μεταχείριση των νέων λαμβάνοντας υπόψη την ανταποδοτικότητα.
Παράλληλα, τόνισαν ότι υπάρχει ανάγκη συνεξέτασης ύψους συντάξεων με ύψος εισφορών επισημαίνοντας πως το ύψος της σύνταξης και το ύψος της εισφοράς είναι αλληλένδετα, αλλά συνδέονται και με τις δυνατότητες της οικονομίας. Επίσης, σημείωσαν ότι διεκδικούν την βέλτιστη αξιοποίηση της περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων και την συνεξέταση παλαιών και νέων συντάξεων ως ανεξάρτητο θέμα.
Όπως ανέφεραν: «η εφαρμογή κοινών κανόνων σε παλιές και νέες συντάξεις ουσιαστικά αμβλύνει τις διαφορές και μειώνει την άδικη μεταχείριση των νέων συντάξεων, λαμβάνοντας υπόψη την ανταποδοτικότητα». Τέλος, πρόσθεσαν πως εκτός από τις συντάξεις που θα χρηματοδοτούνται από σημερινές εισφορές, μπορεί να υπάρχει και ένα μικρό τμήμα που θα εξαρτάται άμεσα από την απόδοση επενδύσεων.

Μπλόκα αγροτών: «Κομμένη» στα δύο η χώρα

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου