Friday, 19 April, 2024

«Μπλόκο» στα μπλόκα των αγροτών

Στο Μέγαρο Μαξίμου και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης εκτιμούν ότι με τις κυβερνητικές δράσεις που έχουν αναληφθεί ο αγροτικός κόσμος

δεν θα έχει φέτος αντικειμενικούς λόγους για τις… εθιμοτυπικές κινητοποιήσεις.
Τα αυτογκόλ με το προσφυγικό και τη διαχείριση στο ποδοσφαιρικό ζήτημα που προέκυψε από την απόφαση της ΕΕΑ για υποβιβασμό του ΠΑΟΚ και της Ξάνθης, οι οποίοι ενέχονται σε καθεστώς πολυϊδιοκτησίας, προς το παρόν δεν φαίνεται να το πληρώνει η κυβέρνηση. Τουλάχιστον, αυτό δείχνουν μέχρι στιγμής οι δημοσκοπήσεις.
Τον παρατεταμένο-επί επτάμηνο πια, μετά την ορκωμοσία της κυβέρνησης- μήνα του μέλιτος που εξακολουθεί να διάγει με την κοινωνία η Νέα Δημοκρατία επιτείνει σε έναν βαθμό και η κοινοβουλευτική ανυπαρξία του ΣΥΡΙΖΑ. Επομένως, με την κυβέρνηση να έχει να αντιμετωπίσει ουσιαστικά μόνο τον κοινοβουλευτικό έλεγχο εκ μέρους του ΚΙΝΑΛ, η βασική… πρεμούρα του Μεγάρου Μαξίμου είναι πλέον το πώς θα διορθώσουν τις δικές τους αστοχίες. Κι αν για το ποδόσφαιρο δεν ανησυχούν ιδιαιτέρως και για το μεταναστευτικό ευελπιστούν ότι η δημιουργία των κλειστών κέντρων θα απαλύνει το πρόβλημα, οι καρδιακοί παλμοί των παρεπιδημούντων στην Ηρώδου Αττικού αυξάνονται επικίνδυνα διαβλέποντας τα κοινωνικά μέτωπα που ανοίγονται μπροστά τους. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο έχουν προειδοποιηθεί οι αρμόδιοι υπουργοί να βρίσκονται επί ποδός για δύο ζητήματα που άπτονται της κοινωνικής βάσης. Το ένα είναι η νάρκη του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου που αναμένεται να κατατεθεί εντός των ημερών σε δημόσια διαβούλευση και το οποίο έχει ξεσηκώσει προκαταβολικά τους συνδικαλιστές του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα (βλ. ρεπορτάζ σελ. 12). Ήδη η ΓΣΕΕ, η ΑΔΕΔΥ και βεβαίως το ΠΑΜΕ έχουν προγραμματίσει συγκεντρώσεις και 24ωρη απεργία, αλλά μέχρι στιγμής οι περισσότεροι πολίτες δείχνουν να αγνοούν το πότε θα γίνουν οι κινητοποιήσεις για το ασφαλιστικό. Κάποιες έγιναν το απόγευμα της Πέμπτης, αλλά πολύ δύσκολα μπορεί κάποιος να ισχυριστεί ότι ήταν επιτυχημένες. Αν, λοιπόν, οι επόμενες προγραμματισμένες λαοσυνάξεις είναι το ίδιο «καχεκτικές», η κυβέρνηση θα περάσει… άβρεχτη τη φουρτούνα.
Το αγροτικό
Ο δεύτερος κάβος αφορά τα αγροτικά μπλόκα. Με τις συγκεκριμένες κινητοποιήσεις να «έχουν εξελιχθεί σε θεσμό», όπως λέγεται χαρακτηριστικά στο κυλικείο της Βουλής, ο αρμόδιος υπουργός Μάκης Βορίδης μοιάζει να έχει κερδίσει την πρώτη μάχη. Κι αυτό διότι η συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στην έκθεση «Agrotica» στη Θεσσαλονίκη, το περασμένο Σάββατο, μάλλον δεν εμπνέει ανησυχία. Όχι ιδιαίτερα μεγάλη η συμμετοχή και επί της ουσίας ήταν μία διαμαρτυρία των αγροτοσυνδικαλιστών του ΚΚΕ. Από τον Περισσό ισχυρίζονται ότι και φέτος θα υπάρξουν μπλόκα, τόσο στους εθνικούς όσο και στους επαρχιακούς δρόμους. Όμως από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης τονίζεται πως σημαντικές ομάδες αγροτών, που τα προηγούμενα χρόνια είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο στις κινητοποιήσεις, τώρα δεν έχουν λόγο για επαναστατική γυμναστική, καθώς έχουν ικανοποιηθεί πολλά επιμέρους αιτήματα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στην πρόσφατη ομιλία του στη Βουλή ο Μάκης Βορίδης απαντώντας στην πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, στο πλαίσιο συζήτησης επίκαιρης ερώτησης για τον πρωτογενή τομέα, παρέθεσε μία σειρά από δράσεις που τον κάνουν να αισιοδοξεί ότι φέτος η πλειοψηφία των αγροτών δεν θα βγουν στους δρόμους. Όπως είπε, μειώθηκαν οι φόροι και οι ασφαλιστικές εισφορές, άνοιξαν οι κάνουλες της χρηματοδότησης και μέσω των συστημικών και συνεταιριστικών τραπεζών, ενώ εντός των ημερών θα ανακοινωθεί η ρύθμιση για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς.
Από τη στιγμή που πολλά από τα αιτήματα των αγροτών έχουν λυθεί, στο Μαξίμου ελπίζουν ότι δεν θα δούμε και φέτος ανάλογες εικόνες
Για το ζήτημα του ελαιόλαδου, το οποίο σήκωσε τις τελευταίες ημέρες ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, τόσο ο Μάκης Βορίδης, όσο και οι αρμόδιοι παράγοντες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης επισημαίνουν ότι η Ελλάδα πρέπει να ακολουθήσει μια στρατηγική αυξημένης τυποποίησης και υψηλής ποιότητας και να απευθυνθεί προς μικρότερες αγορές που είναι διατεθειμένες να πληρώσουν την ποιότητα αυτή. Μάλιστα, ο κ. Βορίδης ανακοίνωσε ένα νέο μέτρο, αυτό της αποθεματοποίησης. Αυτό σημαίνει ότι παίρνεις άδεια από την Επιτροπή, προκειμένου το πιο χαμηλής ποιότητας ελαιόλαδο να αποτραβηχτεί από την αγορά, ενισχύεις με ένα μικρό ποσό τον παραγωγό για την αποθεματοποίηση, και η τεχνητή έλλειψη οδηγεί σε κάποια αύξηση της τιμής. Παράλληλα, ο κ. Βορίδης επεσήμανε την «τεράστια επιτυχία της Ελλάδας να αποφύγει τους δασμούς στο ελαιόλαδο», όπως τη χαρακτήρισε, καθώς επιβλήθηκαν στην Ισπανία, αλλά όχι στην Ελλάδα. Επίσης ο κ. Βορίδης ήδη έχει ανακοινώσει στις επαφές του με τους αγρότες σε όλη την Ελλάδα δύο νέα χρηματοδοτικά εργαλεία, που θα ενεργοποιηθούν τους αμέσως προσεχείς μήνες, αρχικού συνολικού ύψους €250.000.000, τα οποία δυνητικά μπορούν να ξεπεράσουν τα €600.000.000 και θα αφορούν σε χαμηλότοκα δάνεια, μακράς ωρίμανσης και με μειωμένες εξασφαλίσεις.
Με βάση όλα τα παραπάνω, στο Μαξίμου εκτιμούν πως αν επιτευχθεί το μίνιμουμ της κοινωνικής ειρήνης, τότε θα μπορέσουν να ασχοληθούν αποτελεσματικά με τα σημαντικά αυτά ζητήματα.
Του Μιχάλη Κωτσάκου – iapopsi.gr

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου