Saturday, 20 April, 2024

Μπόνους ποιότητας στις τιμές βάμβακος επιχειρεί να θεσπίσει το ΥπΑΑΤ

Μια δικλείδα ασφαλείας με bonus επιβράβευσης στην τιμή του βάμβακος, με βασικό κριτήριο το ποσοστό της υγρασίας στο προϊόν που πηγαίνουν οι παραγωγοί στα εκκοκκιστήρια

επιχειρεί να θεσπίσει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, στη σκιά των καταγγελιών των αγροτών για ύπαρξη εναρμονισμένων πρακτικών. Για το σκοπό αυτό και προκειμένου να ενημερώσει την Επιτροπή Ανταγωνισμού, η οποία σημειωτέον έχει εκκινήσει έρευνα για την ύπαρξη καρτέλ, έπειτα από καταγγελίες αγροτών, βρέθηκε σήμερα το μεσημέρι στα γραφεία της Επιτροπής, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης. Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο, στο πλαίσιο της συνάντησης, ο Βασίλης Κόκκαλης «στόχος μας είναι με τη συνεργασία και των εκκοκιστών να επιβραβεύεται το ποιοτικό βαμβάκι, αρχής γενομένης από την επόμενη καλλιεργητική περίοδο». Σημειωτέον ότι δεν θα υπάρξει κάποια νομοθετική παρέμβαση επί τούτου, όπως μας είπε ο υφυπουργός, απλά μια απόφαση της ομάδας εργασίας για το βαμβάκι, που έχει συσταθεί και λειτουργεί με τη συμμετοχή και των εκκοκκιστών.
Στις 15 Μαρτίου αναμένεται να συνεδριάσει η εν λόγω Ομάδα Εργασίας, με σκοπό να καθοριστούν και οι τελευταίες λεπτομέρειες ενός «οδικού χάρτη», όπως τον χαρακτήρισε ο κ. Κόκκαλης, για την ποιότητα στο βαμβάκι, ώστε να μην υπάρξουν ξανά φαινόμενα ανοιχτών τιμών και οι παραγωγοί να γνωρίζουν όταν παραδίδουν την τιμή του προϊόντος.
Σύμφωνα πάντως με το πλάνο του ΥπΑΑΤ θα προταθεί στους εκκοκκιστές, οι οποίοι μάλιστα ήδη το έχουν δεχθεί, να επιβραβεύεται με ένα bonus επί της τρέχουσας τιμής βάμβακος (η οποία βέβαια καθορίζεται από πολλούς παράγοντες διεθνώς), το ποιοτικό βαμβάκι. Βασικό κριτήριο της ποιότητας θα είναι το ποσοστό υγρασίας του προϊόντος, ενώ όπως μας ανέφερε ο κ. Κόκκαλης θα υπάρχουν τρεις σκάλες, από 0 έως 8 υγρασία, από 8 έως 16 και από 16 και πάνω, δηλαδή τρεις τιμές για τον παραγωγό. Προκειμένου να τρέξει το σχέδιο, θα γίνουν και κάποιες προσλήψεις προσωπικού από το ΥπΑΑΤ, σύμφωνα με τον κ. Κόκκαλη.
Οι δηλώσεις μετά το πέρας της συνάντησης
Βασιλική Θάνου, Επικεφαλής της Επιτροπής Ανταγωνισμού
«Σήμερα είχαμε μια πρώτη πολύ καλή συνεργασία με τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βασίλη Κόκκαλη και γενικότερα για τα θέματα των αγροτών, αλλά ειδικότερα για το θέμα των βαμβακοπαραγωγών τους οποίους προχθές ακούσαμε στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, μας κατέθεσεαν ορισμένα στοιχεία, συλλέξαμε κι εμείς αυτεπαγγέλτως ορισμένα επιπλέον, τα επεξεργαζόμεθα, πιστεύω ότι πολύ σύντομα θα είμαστε σε θέση για να κάνουμε το πόρισμα. Ο υφυπουργός με πληροφόρησε και για άλλες ενδιαφέρουσες προτάσεις, τις οποίες έχει ήδη υποβάλλει προς τους εκκοκκιστές. Θέλω να πιστεύω ότι θα διευθετηθεί το ζήτημα αυτό με έναν τρόπο δίκαιο και για τους αγρότες σε συνάρτηση βέβαια και με το δίκιο των εκκοκκιστών, γιατί θα πρέπει να κάνουμε ασφαλώς να κάνουμε μια σύγκλιση των συμφερόντων των μερών αυτών, για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Θα συνεχίσουμε τη συνεργασία με τον υφυπουργό όσο καιρό χρειαστεί και τον ευχαριστώ ιδιαίτερα για την επίσκεψή του».
Βασίλης Κόκκαλης, υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
«Καταρχήν να πούμε ότι από τις αρχές Δεκεμβρίου πολύ πριν τις αγροτικές κινητοποιήσεις απέστειλα έγγραφο στην Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή, σύμφωνα με το οποίο ζητούσα να συνδεθεί η τιμή του βάμβακος με την ποιότητα. Η Διεπαγγελματική Οργάνωση Βάμβακος στην Ομάδα Εργασίας το έχει αποδεχθεί και από το Μάρτιο θα έχει καθοριστεί ο οδικός χάρτης, προκειμένου να συνδέσουμε την τιμή του βαμβακιού με την ποιότητα. Να επιβραβεύεται ο παραγωγός, που βγάζει ποιοτικό βαμβάκι και να γνωρίζουν όλοι ποιός πουλάει και ποιός αγοράζει το ποιοτικό βαμβάκι. Αυτό θα το πετύχουμε. Είναι δέσμευση όλων, ακόμη και των εκκοκκιστών. Όσον αφορά την ύπαρξη ή όχι καρτέλ είναι θέμα καθαρά απόδειξης. Έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στην Επιτροπή Ανταγωνισμού και στην κα Θάνου. Θα έχει την αμέριστη συνδρομή μας. Δεν θα υπάρχουν του χρόνου ανοιχτές τιμές. Είναι υποχρεωμένοι οι εκκοκκιστές να γνωστοποιούν την τιμή, όταν παραδίδεται το βαμβάκι. Επαναλαμβάνω με διάλογο θα λυθούν πολλά προβλήματα. Όπως θα λυθεί το θέμα της ποιότητας στο βαμβάκι με τη συνδρομή όλων, έτσι θα λυθούν και τα υπόλοιπα θέματα. Δεν θέλουμε τους αγρότες απέναντί μας. Δεν είναι απέναντί μας. Πρέπει να ενισχύσουν τα συλλογικά σχήματα, την εκπροσώπησή τους στα θεσμικά όργανα».
agrotypos.gr

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου