Friday, 29 March, 2024

Μ. Χαρακόπουλος: Κινδυνεύει η αγροτική γη να ξεπουληθεί σε κοράκια

«Είναι φανερό ότι ο αγροτικός κόσμος έχει καταστεί το μεγάλο θύμα της ανευθυνότητας και της ανεπάρκειας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ.

Μετά την φοροκαταιγίδα, τις κατασχέσεις επιδοτήσεων, την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών στον ΟΓΑ, τώρα κινδυνεύουν άμεσα οι αγροτικές περιουσίες να περάσουν στα χέρια των κερδοσκόπων που θα πάρουν στα χέρια τους τα υποθηκευμένα “κόκκινα” αγροτικά δάνεια. Κάθε αργοπορία στη διευθέτηση του προβλήματος μπορεί να σημάνει την απώλεια της περιουσίας χιλιάδων αγροτών!». Τα παραπάνω δήλωσε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, με αφορμή ερώτηση για τον κίνδυνο ξεπουλήματος αγροτικής γης σε επιθετικά αμοιβαία κεφάλαια (distress funds).
Την ερώτηση, με πρωτοβουλία του βουλευτή Τρικάλων της ΝΔ κ. Κώστα Σκρέκα, συνυπογράφουν 35 βουλευτές της παράταξης.
Η ερώτηση που απευθύνεται στους υπουργούς Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο, Ανάπτυξης κ. Γεώργιο Σταθάκη και Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Ευάγγελο Αποστόλου αναφέρει ότι «μέσα στον φορολογικό καταιγισμό για τα αγροτικά εισοδήματα, με το Νομοσχέδιο “Διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, Μισθολογικές ρυθμίσεις και επείγουσες διατάξεις εφαρμογής της Συμφωνίας Δημοσιονομικών Στόχων και Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων” που κατέθεσε και ψήφισε η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ στις 15.12.2015 – για άλλη μια φορά – δημιουργεί συνθήκες ασφυξίας και ξαφνικού θανάτου για τον μέσο Έλληνα Αγρότη, που προκειμένου να πάρει δάνειο από κάποια Τράπεζα υποθήκευσε την ιδιοκτησία του σε αγροτική γη. Αν αναλογιστεί κανείς πως περισσότερα από τα μισά αγροτικά δάνεια είναι “κοκκινισμένα” και έχουν χορηγηθεί με εγγύηση τα προς καλλιέργεια χωράφια, είναι σαφές πως, αν ισχύσει και σε αυτή την περίπτωση το Άρθρο 3 παρ. 9 του συγκεκριμένου Νομοσχεδίου, η ελληνική αγροτική γη δίνεται βορά σε ξένα -επιθετικά- επενδυτικά σχήματα, δίχως δυνατότητα άμυνας».
Η ερώτηση των βουλευτών της ΝΔ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και επισημαίνει ότι «είναι κρίσιμο να διασφαλιστεί το Κοινωνικό Πρόσωπο του Κράτους για όλες τις κοινωνικές ομάδες ισότιμα και είναι επιτακτικό να διασφαλιστεί η εθνική ιδιοκτησία και η κυριότητα της Ελληνικής γης για τον πρωτογενή τομέα, παράγοντας ελληνικά προϊόντα από Έλληνες παραγωγούς και δημιουργώντας υπεραξίες προϊόντων και χρήσεων γης».
Οι ερωτώντες βουλευτές ζητούν από τους αρμόδιους υπουργούς να απαντήσουν:
α. Πώς προτίθεται η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει το ζήτημα και αν θα υπάρξει ειδική μέριμνα με νομοθετική πρωτοβουλία ή με συνεργασία με το τραπεζικό σύστημα για τα ενυπόθηκα με γεωργικές εκτάσεις δάνεια των αγροτών.
β. Αν θα εξεταστεί η δυνατότητα γρήγορης και ευέλικτης εκ νέου ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων Τραπεζικών οφειλών των αγροτών.
γ. Τί προτίθενται να κάνουν ώστε να διασφαλιστεί η παραμονή των γεωργικών εκτάσεων σε ελληνικά χέρια και να μην εισέλθουν τα ξένα -επιθετικά- επενδυτικά σχήματα που ο κ. Τσίπρας αποκαλούσε «κοράκια των αγορών» και στον πρωτογενή τομέα.
δ. Επί ποιας βάσης και σχεδίου γίνεται ο σχεδιασμός της δημοσιονομικής πολιτικής στον αγροτικό τομέα και αν έχουν εκπονηθεί σχετικές μελέτες και ποια τα πορίσματά τους.

Μ. Χαρακόπουλος: Κινδυνεύει η αγροτική γη να ξεπουληθεί σε κοράκια

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου