Thursday, 28 March, 2024

Νέα συνάντηση Λάκη Βασιλειάδη με Θεόδωρο Σκυλακάκη για το de minimis

Ο Βουλευτής Πέλλας της Νέας Δημοκρατίας Λάκης Βασιλειάδης πραγματοποίησε την Τρίτη, νέα συνάντηση με τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών Θ. Σκυλακάκη

αναφορικά με το ζήτημα της καταβολής ενίσχυσης ήσσονος σημασίας (de minimis) σε επιτραπέζια και συμπύρηνα ροδάκινα και νεκταρίνια, για τις βροχοπτώσεις του περασμένου Αυγούστου.
Το θέμα βρίσκεται στο τελικό στάδιο έγκρισης από το Υπουργείο Οικονομικών, ενώ η πρόταση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων αφορά συνολικό ποσό 9.260.000 € για συνολικές εκτάσεις 80.268 στρεμμάτων. Οι ενδεικτικές τιμές διαμορφώθηκαν σε 120€ ανά στρέμμα για τα συμπύρηνα ροδάκινα, 110€ ανά στρέμμα για τα επιτραπέζια και 100€ ανά στρέμμα για τα νεκταρίνια.
Ο Λάκης Βασιλειάδης έθεσε στον κ. Σκυλακάκη τους προβληματισμούς των αγροτών αναφορικά με σενάρια που διακινούνται τις τελευταίες ημέρες περί συμψηφισμού της ενίσχυσης με το 50% της επιστρεπτέας προκαταβολής που έλαβαν ως στήριξη από τις επιπτώσεις της πανδημίας. Ο Βουλευτής ξεκαθάρισε ότι τέτοιες σκέψεις είναι εκτός πραγματικότητας καθώς οι ενισχύσεις ήσσονος σημασίας αφορούν επί της ουσίας αποζημίωση καταστροφών από συγκεκριμένο φυσικό φαινόμενο που αδίκως δεν καλύπτει ο ΕΛΓΑ (η θέση μου ήταν ξεκάθαρη εξ αρχής ότι η ζημιά ήταν άμεση και όχι δευτερογενής, συνεπώς μπορούσε να καλυφθεί), σε συγκεκριμένες καλλιέργειες και συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές. Δεν έχουν καμία σχέση με την πανδημία και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να συγχέουμε δύο εντελώς διαφορετικές καταστάσεις.
Ο Υπουργός φάνηκε να συμμερίζεται το σκεπτικό αυτό και τόνισε πως καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια να δοθεί λύση και να βρεθεί το δημοσιονομικό περιθώριο που απαιτείται για την κάλυψη του κονδυλίου. Σε κάθε περίπτωση δεσμεύτηκε στον Λάκη Βασιλειάδη ότι το ζήτημα θα ολοκληρωθεί άμεσα. Ο Βουλευτής δήλωσε ότι είναι βέβαιος ότι η υπόθεση θα τελεσφορήσει θετικά. Άλλωστε, όπως χαρακτηριστικά είπε, «η Κυβέρνηση αυτή και διαχρονικά οι κυβερνήσεις της ΝΔ έχουν αποδείξει ότι βρίσκονται δίπλα στον Έλληνα αγρότη και τα προβλήματά του».
Επίσης, σε τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε από τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ με τη συμμετοχή Βουλευτών και των Αντιπεριφερειαρχών Πέλλας και Ημαθίας ενημερωθήκαμε αναφορικά με νομοθετική πρωτοβουλία της Κυβέρνησης για ένα νέο σύστημα Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων, που θα βασίζεται στην έγκαιρη και εξατομικευμένη εκτίμηση των ζημιών, κάνοντας χρήση της μεθοδολογίας και των γεωπόνων του ΕΛΓΑ αλλά και των Περιφερειών (ΔΑΟΚ).
Ο Λάκης Βασιλειάδης δήλωσε σχετικά:
«Πρόκειται για ιδιαίτερα θετική εξέλιξη με αφορμή την κακοκαιρία «ΜΗΔΕΙΑ» και την έγκαιρη ανταπόκριση του ΕΛΓΑ για περιπτώσεις παγετών σε καλλιέργειες που βρίσκονται στο προανθικό στάδιο. Το νέο σύστημα διορθώνει αδικίες του παρελθόντος και παρέχει στους παραγωγούς ένα επιπλέον δίχτυ ασφάλειας. Σε ό,τι με αφορά, ως νέος βουλευτής θα συνεχίσω να παλεύω ώστε να δημιουργηθεί ένα αξιόπιστο πολυεπίπεδο σύστημα ασφάλισης ώστε οι Έλληνες αγρότες να έχουν επιτέλους το κεφάλι τους ήσυχο αναφορικά με τα ολοένα μεγαλύτερης έντασης καιρικά φαινόμενα».

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου