Friday, 29 March, 2024
Τελευταίες Ειδήσεις

Νίκος Θωμαΐδης: Βασικός πυλώνας ανάπτυξης της χώρας ο πρωτογενής τομέας

Διανύοντας τις τελευταίες ημέρες πριν τις εκλογές αξίζει να γίνει ένας απολογισμός όσων έγιναν από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας

η οποία υλοποίησε σχεδόν όλες τις δεσμεύσεις της παρά το εξαιρετικά δυσμενές περιβάλλον που κλήθηκε να διαχειριστεί, από όσα συνέβησαν και έπληξαν τη χώρα μας και το παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον. Πανδημία, λαθρομετανάστευση, φωτιές, Ελληνοτουρκικά, εισβολή και πόλεμος Ουκρανίας Ρωσίας είναι μερικά μόνο.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, λαμβάνοντας έγκαιρα, μέτρα αντιμετώπισης όλων των κρίσεων που κλήθηκε να αντιμετωπίσει και να ενισχύσει των πρωτογενή τομέα όπως:

Λιγότεροι φόροι-λιγότερες ασφαλιστικές εισφορές, μεγαλύτερη ανάσα για τους αγρότες

Το μεγαλύτερο πρόγραμμα Νέων Αγροτών (520 εκ €) 42000 € για κάθε νέο αγρότη

705 εκ € στα βιολογικά

Πάνω από 1 δις € για αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ, τα περισσότερα χρήματα από κάθε άλλη Κυβερνητική θητεία

Για 1η φορά ο ΕΛΓΑ πληρώνει με διαδικασίες 6μήνου, με προκαταβολές άνω του 60% , όπως και για 1η φορά πληρώνει τη ζημιά και στο προανθικό στάδιο

Μείωση 50% στον φόρο εισοδήματος Συνεταιρισμών, Ομάδων και Οργανώσεων παραγωγών, αλλά και όσων ασκούν συμβολαιακή γεωργία με παράδοση των προϊόντων τους άνω του 75%.

60 εκ € δόθηκαν για την ενίσχυση των παραγωγών στα λιπάσματά τους.

94 εκ € δόθηκαν για την ενίσχυση των κτηνοτρόφων και των ζωοτροφών τους, λόγω της ενεργειακής κρίσης.

Απαλλαγή και για το 2022 για τους αγρότες από το Τέλος Επιτηδεύματος.

Επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο πετρέλαιο, ύψους 75 εκατ. €.

Πάνω από 150 εκ € με διαδικασίες de minimis για την προστασία των παραγωγών μας την τελευταία τριετία

19,3 δις € θα αντληθούν συνολικά για την περίοδο 2021-2027 από την νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ). Μια σπουδαία εθνική επιτυχία, ποσό σχεδόν ίδιο με της προηγούμενης περιόδου, παρόλο που συνολικά το ποσό της ΚΑΠ μειώθηκε σημαντικά.

Στηρίχθηκαν οι τομείς αλιείας & υδατοκαλλιέργειας λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας και του Ρωσοουκρανικού πολέμου, ενώ συγχρόνως θα στηριχθεί η χώρα μας με 410 εκ € από την Κοινή Αλιευτική Πολιτική (ΚΑλΠ) για την περίοδο 2021-2027

21 αρδευτικά έργα που καλύπτουν περισσότερα από 1,3 εκ στρέμματα σε ολόκληρη την Επικράτεια με προϋπολογισμό 4,3 δις € μέσω του Προγράμματος Ύδωρ 2.0, το μεγαλύτερο των τελευταίων 50 ετών, που αναμένεται να ανακοινωθούν μέχρι το 2030. Προφανώς, υπάρχουν πολλά ακόμη που πρέπει να γίνουν, η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέχουν πολύ από το να υποσχεθούν τα πάντα με έναν νόμο και ένα άρθρο. Ποτέ κανείς σε αυτή την Κυβέρνηση δεν υποσχέθηκε πως μπορούν να διορθωθούν λάθη και παραλείψεις πολλών δεκαετιών σε μια τετραετία διακυβέρνησης και είναι βέβαιο πως οι συμπολίτες μας γνωρίζουν πια πως κάτι τέτοιο είναι παντελώς ανέφικτο.

Είναι όμως βέβαιο πως στη Νέα Δημοκρατία έχουμε αποδείξει πως ξέρουμε που θέλουμε να πάμε τον αγροδιατροφικό τομέα και ξέρουμε επίσης και τον δρόμο προς αυτή την κατεύθυνση. Μικρές και μεγάλες παρεμβάσεις έχουν ήδη μελετηθεί και είναι άμεσα υλοποιήσιμες για να βελτιώσουν ακόμη περισσότερο την δυναμική επιστροφή της Ελληνικής Γεωργίας & κτηνοτροφίας στις ταχύτατα μεταβαλλόμενες διεθνής αγορές]

Στην επόμενη τετραετία συνεχίζουμε τις παρεμβάσεις προς όφελος των αγροτών, ώστε ο πρωτογενής τομέας να παραμείνει βασικός πυλώνας ανάπτυξης της χώρας, θέτοντάς 6 βασικές δεσμεύσεις και στόχους όπως:

Οριστική κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τους κατ΄ επάγγελμα αγρότες.

Επιτάχυνση της διαδικασίας των αποζημιώσεων για όλους τους δικαιούχους με την επικαιροποίηση του κανονισμού ΕΛΓΑ.

Νέα αρδευτικά έργα σε όλη τη χώρα και εκσυγχρονισμός των ΤΟΕΒ κ ΓΟΕΒ, που θα αρδεύουν περισσότερα από 1,3 εκ στρέμματα και θα έχουν ως ωφελούμενους πάνω από 100.000 αγρότες.

Επιστροφή του ΕΦΚ για το αγροτικό πετρέλαιο.

Μείωση κατά μία επιπλέον μονάδα των ασφαλιστικών εισφορών. Λιγότερες εισφορές, μεγαλύτερος εισόδημα για όλους.

Αύξηση του αριθμού των  κατ’ επάγγελμα νέων αγροτών κατά 60.000 μέχρι το 2027.

Σε έναν πρωτογενή τομέα, που συνεχώς εξελίσσεται θέτουμε ένα εθνικό στοίχημα, επιδιώκοντας να κάνουμε πιο ελκυστικά και ανταγωνιστικά τα ελληνικά προϊόντα,  να βελτιώσουμε τη θέση του Έλληνα αγρότη και να ενισχύσουμε με αυτόν τον τρόπο την ελληνική περιφέρεια.

*Νίκος Θωμαΐδης, Αναπληρωτής Γραμματέας Αγροτικών Φορέων της ΝΔ

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου