Thursday, 28 March, 2024

Νομοθετική ρύθμιση για την εξαγορά κατεχομένων εκτάσεων, ζητεί από τον ΥΠ.Α.Α.Τ. ο Ι. Τζαμτζής

Το μείζον ζήτημα της εξαγοράς καταληφθεισών εκτάσεων και τα νομοθετικά προσκόμματα στα οποία οι περιπτώσεις αυτές προσκρούουν, θέτει ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας, Ιορδάνης Τζαμτζής

με επιστολή του προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γεώργιο Γεωργαντά, την οποία κοινοποιεί στον Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Οικονομίας Γ. Κεφαλά και τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ Α. Λυκουρέντζο.

Ο κ. Τζαμτζής επισημαίνει ότι το ζήτημα αυτό απασχολεί έντονα όλη την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, καθώς πάρα πολλές αιτήσεις ,που έχουν κατατεθεί, λιμνάζουν στα συρτάρια των αρμοδίων επιτροπών. Συγκεκριμένα ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας προτείνει να συμπεριληφθεί νέο άρθρο στο νόμο 4061/12, καθώς το άρθρο 23 του Νόμου αυτού, που αφορά στην εξαγορά κατεχομένων εκτάσεων, κρίθηκε αντισυνταγματικό με απόφαση του ΣτΕ.

Ο κ. Τζαμτζής ζητεί το νέο άρθρο να είναι συναφές  με το άρθρο 3του Ν.666/77, το οποίο αφορά σε καταληφθείσες εκτάσεις, αλλά θέτει περιορισμούς και όρια (π.χ. γεωργοί κατά κύριο επάγγελμα). Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κάνει ιδιαίτερη αναφορά στα ακίνητα εντός των οποίων υπάρχουν κτίσματα, προτείνοντας να εξαγορασθούν από τους κατέχοντες, με περιορισμό της ύπαρξης κτίσματος. Επισημαίνει ότι εκδίδονται πολλές δικαστικές αποφάσεις οι οποίες παραχωρούν, στους αυθαίρετα κατέχοντες, δωρεάν τα επίδικα οικόπεδα, κατά παράβασιν των σχετικών διατάξεων του ΥΠΑΑΤ.

Τέλος, ζητεί να παραχωρούν οι Περιφέρειες εκτάσεις έως 100 στρέμματα, ασχέτως εάν υπάρχει κατάτμηση μεγαλύτερων τεμαχίων.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου