Thursday, 25 April, 2024

Ν. Μυλότοπος: Υπό πίεση ο λωτός φέτος, χαμηλές τιμές, υποτονική ζήτηση

Το ισπανικό προϊόν ποικιλίας Rojo Brillante κέρδισε πολλές αγορές φέτος, αφήνοντας για την Ελλάδα, περιοχές όπως τα Βαλκάνια, η Ιορδανία και η Τουρκία.

Είτε έμεινε στα δέντρα, είτε έφυγε σε πολύ χαμηλές τιμές λόγω της υποτονικής ζήτησης και του σκληρού ανταγωνισμού από την Ισπανία, φέτος ο ελληνικός λωτός.
Όπως μας εξήγησε ο γεωπόνος από τον Νέο Μυλότοπο Γιαννιτσών Σάββας Παστόπουλος, φέτος το προϊόν δεν… τράβηξε, με αποτέλεσμα αρκετές ποσότητες να μείνουν στο δέντρο, αλλά και όσες πουλήθηκαν να πιάσουν χαμηλές τιμές.
Έτσι, στη συγκεκριμένη περιοχή, όπου κατά 99%, καλλιεργείται η ποικιλία Jiro, οι τιμές παραγωγού για τις περισσότερες ποσότητες δεν πέρασαν τα 20-30 λεπτά το κιλό, αν και σε εξαιρετικές περιπτώσεις έγιναν πράξεις έως τα 35-38 λεπτά το κιλό, όπως μας εξήγησε ο κ. Παστόπουλος. Να σημειωθεί ότι πέρσι οι μεγαλύτερες ποσότητες έφυγαν στα 30-35 λεπτά το κιλό.
Εξάλλου, το ντόπιο προϊόν είχε φέτος να αντιμετωπίσει σκληρό ανταγωνισμό από την Ισπανία, ενώ επ’ αφορμή των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι αγρότες, η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, απέστειλε έγγραφο στο ΥπΑΑΤ ζητώντας έκτακτη ενίσχυση.
Μπίκας Αλέξανδρος

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου