Saturday, 20 April, 2024

Ξεκινά το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας. Eφοδιαστική αλυσίδα, βιολογική γεωργία και δικαιώματα βελτιωτών στην ατζέντα

Ξεκινά σήμερα στις Βρυξέλλες το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας το οποίο θα πραγματοποιηθεί υπό την προεδρεία της Σλοβακίας

Κατά το διήμερο διεξαγωγής του Συμβουλίου θα συζητηθούν μεταξύ άλλων τα συμπεράσματα για το ζήτημα της ενίσχυσης των παραγωγών στο πρόβλημα του αθέμιτου ανταγωνισμού στην εφοδιαστική αλυσίδα. Επίσης οι Υπουργοί θα ενημερωθούν για τις εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις για τον προτεινόμενο κανονισμό που αφορά τη Βιολογική Γεωργία. Κατά την πρώτη ημέρα του Συνεδρίου θα γίνει ενημέρωση για το θέμα των δικαιωμάτων των βελτιωτών ενώ η Κομισιόν θα ενημερώσει για την ενσωμάτωση του νέου κανονισμού προστατευτικών μέτρων κατά των εχθρών των καλλιεργειών. Τη δεύτερη μέρα οι Υπουργοί θα καταλήξουν σε πολιτική συμφωνία στο θέμα των αλιευτικών αποθεμάτων στον Ατλαντικό Ωκεανό και τη Μαύρη Θάλασσα.

Η αναλυτική ατζέντα συζήτησης των Υπουργών περιλαμβάνει τα εξής θέματα:

Ενδυνάμωση της θέσης των παραγωγών στην εφοδιαστική αλυσίδα και αντιμετώπιση των προβλημάτων αθέμιτων εμπορικών πρακτικών. Το Συμβούλιο των Υπουργών πρόκειται να καταλήξει σε συμπεράσματα για την ενίσχυση της θέσης των παραγωγών στην εφοδιαστική αλυσίδα. Τα συμπεράσματα αυτά θα χρησιμεύσουν για τη θέσπιση νομοθετικού πλασίου το οποίο θα καταπολεμήσει το πρόβλημα του αθέμιτου ανταγωνισμού.

Βιολογική παραγωγή και τιτλοφόρηση οργανικών προϊόντων

Oι Υπουργοί θα ενημερωθούν για την πορεία των εργασιών για τη θέσπιση προτεινόμενων ρυθμίσεων για τη βιολογική παραγωγή σε σχέση με τις διαπραγματεύσεις με την Ευρωβουλή. Η πρόταση που είχε τεθεί από την Κομισιόν το 2014 έχει στόχο την αναθεώρηση της υπάρχουσας νομοθεσίας στην οργανική παραγωγή καθώς και την τιτλοφόρηση των προϊόντων έτσι ώστε να αρθούν τα εμπόδια με στόχο την αειφορική παραγωγή στην Ε.Ε. Το Συμοβύλιο έφτασε σε ένα γενικό συμπέρασμα τον Ιούνιο του 2015 και άρχισαν οι διαπραγματεύσεις για τη θέσπιση νομοθετικού πλαισίου με την Επιτροπή COMARGI του ευρωκοινοβουλίου.

Δικαιώματα βελτιωτών φυτών

Η Προεδρία θα ενημερώσει τους υπουργούς σχετικά με ενημερωτικό σημείωμα της Κομισιόν που αποσαφηνίζει αυγκεκριμένα σημεία της Οδηγίας 98/44 σχετικά με την προστασία βιτεχνολογικών πατεντών. Σύμφωνα με το σημείωμα της Κομισίον τα προϊόντα (ποικιλίες φυτών) που δημιουργούνται μέσω βιολογικών διεργασιών θα πρέπει να εξαιρούνται από την προστασία των πατεντών. Οι βελτιωτές έχουν το δικαίωμα να χρησιμοποιούν οποιαδήποτε από τις προστατευόμενες ποικιλίες για να δημιουργήσουν καινούριες.

Επίσης στο Συμβούλιο θα συζητηθούν ζητήματα κλιματικής αλλαγής, προστατευτικών μέτρων κατά των εχθρών της καλλιέργειας, και θέματα που σχετίζονται με την Αλιεία.

agrotypos

Ξεκινά το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας. Eφοδιαστική αλυσίδα, βιολογική γεωργία και δικαιώματα βελτιωτών στην ατζέντα

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου