Thursday, 25 April, 2024

Οδηγίες προς τους γεωργούς για πληρωμή χωρίς απώλειες σε ενιαία ενίσχυση, εξισωτική και νιτρικά για το 2016

Τι θα πρέπει να προσέξουν οι αγρότες στα πλαίσια των κανόνων «πολλαπλής συμμόρφωσης» ώστε να λάβουν τις ενισχύσεις τους χωρίς μειώσεις και ποινές, αναλύει ο ΟΠΕΚΕΠΕ σε σχετική εγκύκλιο (Αρ. Πρωτ.99206) που εξέδωσε πριν από λίγες ημέρες

Η εγκύκλιος που έχει τη μορφή εγχειριδίου και αριθμεί 132 σελίδες, αναφέρει αναλυτικά τις υποχρεώσεις των παραγωγών, ανάλογα με την εκμετάλλευσή τους, υποχρεώσεις που πρόκειται να διασταυρωθούν μέσω επιτόπιων ελέγχων που γίνονται από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και τις αρμόδιες ΔΑΟΚ. Μεταξύ των υποχρεώσεων, η μη τήρηση των οποίων ενδέχεται να επιφέρει μείωση μέχρι και 20% στις άμεσες ενισχύσεις, περιλαμβάνονται παραβάσεις όπως είναι η καύση υπολειμμάτων καλλιεργειών χωρίς άδεια, η μη ορθή ενημέρωση του μητρώου ζώων και η λανθασμένη χρήση αζωτούχων λιπασμάτων. Εξαιρούνται οι μικροκαλλιεργητές.
Όπως αναφέρει η από 15/6/2016 εγκύκλιος του ΟΠΕΚΕΠΕ (Αρ. Πρωτ: 88746): «Δικαιούχοι που λαμβάνουν άμεσες ενισχύσεις δυνάμει του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1307/2013, ενισχύσεις δυνάμει των άρθρων 46 και 47 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1308/2013 και ετήσιες πριμοδοτήσεις δυνάμει του άρθρου 21 παράγραφος 1 στοιχεία α) και β), των άρθρων 28 έως 31 και των άρθρων 33 και 34 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1305/2013, οφείλουν να τηρούν τις κανονιστικές απαιτήσεις διαχείρισης που απορρέουν από την ενωσιακή νομοθεσία και στα πρότυπα για την καλή γεωργική και περιβαλλοντική κατάσταση των εκτάσεων που θεσπίζονται σε εθνικό επίπεδο, όπως απαριθμούνται στο παράρτημα ΙΙ του Κανονισμού 1306/13, όσον αφορά τους ακόλουθους τομείς:
α) περιβάλλον, κλιματική αλλαγή και καλή γεωργική κατάσταση των εκτάσεων
β) δημόσια υγεία και υγεία των ζώων και των φυτών
γ) καλή μεταχείριση των ζώων
Οι υποχρεώσεις των γεωργών σε σχέση με τις παραπάνω απαιτήσεις, περιγράφονται αναλυτικά στην κατ’ έτος εκδιδόμενη εγκύκλιο του ΟΠΕΚΕΠΕ για την πολλαπλή συμμόρφωση.
Η επαλήθευση των όρων επιλεξιμότητας, των δεσμεύσεων και άλλων υποχρεώσεων, διαπιστώνεται με τη διενέργεια μηχανογραφικών διασταυρωτικών, διοικητικών και επιτοπίων ελέγχων. Το παρόν κεφάλαιο,(σ.σ βλ. σχετική εγκύκλιο) αναφέρεται στον υπολογισμό των μειώσεων και κυρώσεων οι οποίες εφαρμόζονται:
1. επί των άμεσων ενισχύσεων που χορηγούνται σε γεωργό, σε περίπτωση εκπρόθεσμης υποβολής ενιαίας αίτησης ενίσχυσης
2. σε περίπτωση μη συμμόρφωσης προς τα κριτήρια επιλεξιμότητας, τις δεσμεύσειςή άλλες υποχρεώσεις που απορρέουν από την εφαρμογή των κανόνων στήριξης στα καθεστώτα
ενίσχυσης με βάση την έκταση που απαριθμούνται στο παράρτημα Ι του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1307/2013.
3. λόγω μη τήρησης των υποχρεώσεων της πολλαπλής συμμόρφωσης επί των άμεσων ενισχύσεων και των ενισχύσεων των μέτρων αγροτικής ανάπτυξης, με την εξαίρεση του καθεστώτος των μικροκαλλιεργητών.
Σημειώνεται ότι οι κυρώσεις που μπορεί να επιβληθούν στον παραγωγό μετά από διενέργεια επιτόπιου ελέγχου στα πλαίσια της πολλαπλής συμμόρφωσης μπορεί να ανέλθουν από 1 ώς και 20%
Για περισσότερα συμβουλευθείτε εδώ την Εγκύκλιο Πολλαπλής Συμμόρφωσης Έτους 2016 και εδώ την Εγκύκλιο του ΟΠΕΚΕΠΕ: Τροποποίηση της υπ’ αριθμ. 82627/26.05.2016 εγκύκλιος – εγχειρίδιο διαδικασιών ολοκληρωμένου συστήματος 2016 – (Κεφάλαιο 6 – Πολλαπλή Συμμόρφωση).

Οδηγίες προς τους γεωργούς για πληρωμή χωρίς απώλειες σε ενιαία ενίσχυση, εξισωτική και νιτρικά για το 2016

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου