Thursday, 28 March, 2024

Οι εισηγήσεις του ΥπΑΑΤ Μάκη Βορίδη στους ροδακινοπαραγωγούς και η πρόταση του Αγροτικού Συλλόγου Ημαθίας

Γενική Συνέλευση πραγματοποίησε την Πέμπτη 31 Οκτωβρίου στο πρ. Δημαρχείο Μακροχωρίου, ο Αγροτικός Σύλλογος Ημαθίας

με πλήθος κόσμου να κατακλύζει την αίθουσα για να ενημερωθεί από τους εκπροσώπους του Αγροτικού Συλλόγου που συνάντησαν πριν λίγες μέρες τον ΥπΑΑΤ Μάκη Βόρίδη.
Στη συνέλευση παρευρέθησαν, ο Αντιδήμαρχος Αγροτικής Ανάπτυξης Δήμου Βέροιας Η. Τσιφλίδης, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων κ. Τσαχουρίδης Αλέξανδρος, ο Δημοτικός Σύμβουλος Καλλίστρατος Γρηγοριάδης, ο Πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Βεργίνας κ. Ζησόπουλος Αντώνιος, η Πρόεδρος της κοινότητας Αγίας Μαρίνας Σοφία Παπά, ο πρόεδρος της Κ/Ξ «Αλέξανδρος» στην Αλεξάνδρεια, διευθυντής του Κ.Ε.Α Ημαθίας της Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών Ημαθίας και μέλος της εθνικής διεπαγγελματικής οργάνωσης βάμβακος, Στέφανος Νταούκας και ο πρόεδρος του ΑΣ Απόλλων Νεστορόπουλος Γεώργιος.
Τον χαιρετισμό απηύθυνε η Γραμματέας του Συλλόγου Παπαδημητρίου Ελένη, αναφέροντας επιγραμματικά τη θεματολογία της Γενικής Συνέλευσης και δίνοντας το λόγο στον Πρόεδρο του Συλλόγου Βοργιάδη Χρήστο ο οποίος ανέλυσε τα θέματα μαζί με τους Γαλανομάτη Γεώργιο, Κολεσίδου Έφη και Κυριακίδη Δημήτριο.
Λεπτομερή αναφορά για τις θετικές εισηγήσεις του Υπουργού στα αιτήματα των αγροτών, αλλά και σε όσα δεν μπορεί να δοθεί λύση, έκανε ο πρόεδρος Χρήστος Βοργιάδης, λέγοντας ότι η συνάντηση έγινε σε πολύ καλό κλίμα και ο υπουργός ήταν θετικός σε αρκετά από τα αιτήματα που του παρέθεσαν, με κάποια από αυτά όπως ο συμψηφισμός και οι προκαταβολές (φέτος δεν μπορούν να δοθούν) να χρειαστούν αρκετό χρόνο, αλλά ήταν θετικός ειδικά στον συμψηφισμό των ασφαλιστικών εισφορών με την αποπληρωμή των αποζημιώσεων.
Επίσης στο θέμα της αναδιάρθρωσης έδειξε διάθεση να δοθεί λύση για να μπορέσει να υπάρξει εξομάλυνση της αγοράς ειδικά στο επιτραπέζιο ροδάκινο.
Για την περίπτωση των De minimis, έδειξε να βλέπει την περίπτωση θετικά, παρά τις όποιες δυσκολίες υπάρχουν λόγω και της ζήτησης από άλλους παραγωγούς για διάφορα προϊόντα, όπως και για την πληρωμή του ΕΦΚΑ ανέφερε στους παραγωγούς ότι θα κοιτάξει έτσι ώστε να υπάρξει η όποια διευκόλυνση.
Τελειώνοντας, και καθώς του ανέφερε ο πρόεδρος τους Αγροτικού Συλλόγου Ημαθίας το φαινόμενο που ταλανίζει τους ροδακινοπαραγωγούς εδώ και χρόνια και ακούει στο όνομα ανοιχτές τιμές, είπε ότι θα προσπαθήσει να δώσει λύση με τη δημιουργία δημοπρατηριών. Αναφορά έγινε και για τη μείωση του κόστους παραγωγής.
Ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ημαθίας, έκανε πρόταση στους δύο αντιδημάρχους (θα ενημερωθεί και ο Δήμαρχος) για πραγματοποίηση σύσκεψης στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Βέροιας, παρόντων συνδικαλιστών και συνεταιριστών των νομών Ημαθίας, Πέλλας, Κοζάνης, κ.α. για να συζητηθεί το θέμα της σύστασης της Εθνικής Διεπαγγελματικής Πυρηνόκαρπων, θέτοντας μάλιστα ως όρο, να αποτελείται το 51% και πλέον από επαγγελματίες αγρότες.
Πολλά ήταν τα ερωτήματα και οι προτάσεις που έθεσαν οι αγρότες, με την αγωνία για την υλοποίηση πολλών από τα αιτήματα να είναι έκδηλη, καθώς αντιμετωπίζουν πλέον πρόβλημα επιβίωσης.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου