Friday, 29 March, 2024
Τελευταίες Ειδήσεις

Ο Θεός να λυπηθεί τους αγρότες

Ο Θεός να λυπηθεί τους αγρότες

Ισχυρή χαλαζόπτωση στην Πέλλα κατέστρεψε καλλιέργειες

Κι εκεί που είπαμε πως άνοιξε ο καιρός και ”μύρισε” καλοκαίρι, ο καιρός έδειξε τα δόντια του.

Ισχυρά καιρικά φαινόμενα για τουλάχιστον μισή ώρα το απόγευμα της Κυριακής 10 Μαΐου δημιούργησαν προβλήματα σε όλο το νομό Πέλλας και σε περιοχές των Γιαννιτσών, ακόμη και περιμετρικά της πόλης, όπως στη Νέα Τραπεζούντα και τις Αμπελειές, της Σκύδρας και του Δήμου Έδεσσας καθώς έπεσε χαλάζι που έπληξε τις καλλιέργειες. Μάλιστα, σε περιοχές όπως ο Νέος Μυλότοπος, το Αχλαδοχώρι και τα Βρυττά σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων το χαλάζι κατέστρεψε ότι απέμεινε από τις δεντρώσεις καλλιέργειες.
Οι δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια και για ακόμη μία φορά στο κομμάτι της οδού Θεσσαλονίκης – Έδεσσας, στο ύψος του κόμβου της Παραλίμνης, διεκόπη η κυκλοφορία για αρκετές ώρες, με αποτέλεσμα να ταλαιπωρηθούν οδηγοί εφόσον δεν μπορούσαν να διέλθουν και προς τις δύο κατευθύνσεις. Την κατάσταση προσπάθησαν να σώσουν και πάλι άντρες της Τροχαίας και της Πυροσβεστικής.
Η βουλευτής Πέλλας του ΣΥΡΙΖΑ Θ. Τζάκρη επισκέφτηκε την Κυριακή τα Βρυττά και τις Αμπελειές, που επλήγησαν την ίδια μέρα, από ισχυρές χαλαζοπτώσεις οι οποίες προκάλεσαν σοβαρές ζημιές στις δενδροκαλλιέργειες (κεράσια, ροδάκινα, δαμάσκηνα, βερίκοκα κ.λπ.).
Άνοιξαν οι αναγγελίες για δήλωση ζημιών
Η κ. Τζάκρη συνομίλησε με τους αγρότες των δύο περιοχών που τις παρουσίασαν φωτογραφικό και οπτικοακουστικό υλικό για την ένταση της χαλαζόπτωσης και το μέγεθος των ζημιών, ενώ επικοινώνησε και με την προϊσταμένη του Υποκαταστήματος του ΕΛΓΑ στη Βέροια Μ. Παππά, η οποία θα στείλει γεωπόνους – επόπτες της υπηρεσίας ώστε να προβούν στις αναγκαίες επισημάνσεις.
Και ο βουλευτής Πέλλας Γιάννης Σηφάκης, όπως ενημερώνει, επικοινώνησε με τη Διοίκηση του ΕΛΓΑ για τις ζημιές που προκάλεσε στις δενδρώδεις καλλιέργειες η έντονη χαλαζόπτωση της 10ης Μαϊου.
Ζήτησε να γίνει γρήγορα η διαδικασία των δηλώσεων και των αποζημιώσεων, και σε περιπτώσεις που οι καταστροφές εκτιμηθεί ότι είναι ολικές να δοθεί γρήγορα προκαταβολή από τις αποζημιώσεις στους αγρότες και να συμψηφιστούν οι ασφαλιστικές εισφορές στον ΕΛΓΑ με τις αποζημιώσεις από τις ζημιές.
Τη Δευτέρα 11 Μαΐου οι ανταποκριτές του ΕΛΓΑ άνοιξαν τις αναγγελίες, ώστε οι παραγωγοί να προβούν άμεσα στη δήλωση των ζημιών τους από τη συγκεκριμένη αιτία.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου