Tuesday, 19 March, 2024

Ο Λάκης Βασιλειάδης στον ΑΣ Αμπελοπαραγωγών “ΑΙΓΕΣ” στην Κρύα Βρύση

Ο Βουλευτής Πέλλας της Νέας Δημοκρατίας Λάκης Βασιλειάδης επισκέφτηκε τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Αμπελοπαραγωγών ΑΙΓΕΣ στην Κρύα Βρύση

όπου και διαπίστωσε εξ ιδίοις όμμασι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν φέτος οι αμπελουργοί από τον συνδυασμό της πανδημίας και των ακραίων καιρικών φαινομένων.
Όπως ανέφεραν οι αμπελουργοί στον Βουλευτή, λόγω της αυξημένης βροχόπτωσης, τα σταφύλια και ειδικότερα η ποικιλία superior δεν έχουν ανεβάσει τα απαιτούμενα σάκχαρα, με αποτέλεσμα μεγάλο μέρος της παραγωγής να μην μπορεί να διατεθεί στην αγορά. Η χαλαζόπτωση της 19ης Αυγούστου έπληξε επιπλέον μεγάλο μέρος των αμπελιών.Την ίδια στιγμή, οι επιπτώσεις της πανδημίας στην εγχώρια και ευρωπαϊκή αγορά έχουν ρίξει κατακόρυφα τη ζήτηση, σε ποσοστό άνω του 70% στις ποικιλίες superior και grimson.
Ο Λάκης Βασιλειάδης επικοινώνησε για το θέμα με την προϊσταμένη του ΕΛΓΑ Βέροιας, κ. Παππά, ενώ ενήμερος είναι και ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων. Μέσα από τη συχνή επικοινωνία με το Βουλευτή, ο Υπουργός ήδη γνωρίζει τα προβλήματα από το συνδυασμό των παραγόντων, που αντιμετωπίζουν οι αμπελουργοί της Πέλλας, καθώς και την αναμενόμενη απώλεια εισοδήματός τους.
Από την πλευρά του ο ΕΛΓΑ, ενώ προχώρησε σε αναγγελία ζημιών από την χαλαζόπτωση, δεν μπορεί να δικαιολογήσει ως πρωτογενή ζημιά τις επιπτώσεις στα σάκχαρα. Όπως παρατήρησε ο Λάκης Βασιλειάδη, πρόκειται για μία ακόμη περίπτωση όπου φαίνεται ότι ο κανονισμός του ΕΛΓΑ είναι απαρχαιωμένος και χρήζει άμεσης επικαιροποίησης.
Σημειώνεται ότι ο Βουλευτής έχει ήδη καταθέσει στη Βουλή ως Αναφορά σχετική επιστολή του Συνεταιρισμού από τις 21 Αυγούστου, ενώ σήμερα θα καταθέσει και νέα επιστολή. Όπως δήλωσε ο Λάκης Βασιλειάδης «θα συντονίσουμε τις ενέργειες μας με τους αμπελουργούς, καθώς η απώλεια εισοδήματος πρέπει να αναπληρωθεί».

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου