Saturday, 20 April, 2024

Ο Στύλιος απαντά σε ερώτηση βουλευτή του Βελόπουλου: Ποια αίτια ζημιών είναι μη ασφαλιστικά καλυπτόμενα

Σε ερώτηση του Κωνσταντίνου Χήτα, Βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης της “Ελληνικής Λύσης” προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με θέμα τις «Ζημιές από τον παγετό σε καλλιέργειες του Δήμου Αλμωπίας της Πέλλας» ο υφυπουργός απαντά μεταξύ άλλων, ότι: «Η όποια ακαρπία εμφανίζουν εκτιμάται από τον ΕΛΓΑ ότι οφείλεται σε άλλα αίτια, μη ασφαλιστικά καλυπτόμενα».

Η ερώτηση του βουλευτή

Κύριε Υπουργέ,

Ο παγετός του περασμένου Μαρτίου και του περασμένου Απριλίου αλλά και συνολικά οι ιδιαίτερα δυσμενείς καιρικές συνθήκες των δύο τελευταίων μηνών στον Δήμο Αλμωπίας, της Πέλλας, προκάλεσαν σε μεγάλο βαθμό πτώση του καρπού σε πολλές καλλιέργειες. Οι ζημιές διαπιστώνονται, κυρίως, σε ποικιλίες κερασιών, ιδιαίτερα των πρώιμων και σε πολλές περιπτώσεις, σε καλλιέργειες ροδακινιών, οι οποίες δεν καλύφθηκαν με τις προηγούμενες αναγγελίες. Έτσι, κρίνεται αναγκαίο να ανοιχτεί νέα διαδικασία αναγγελίας ζημιών στις αρμόδιες Υπηρεσίες του «ΕΛΓΑ», η οποία θα περιλαμβάνει όλες εκείνες τις περιπτώσεις που δεν καλύφθηκαν με τις προηγούμενες σχετικές αποζημιώσεις.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. Προτίθεσθε να δρομολογήσετε τις απαραίτητες διαδικασίες, ώστε να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατό οι εκτιμήσεις των ανωτέρω ζημιών και να αποδοθούν, εν συνεχεία, χωρίς καθυστερήσεις οι σχετικές αποζημιώσεις στους αγρότες, οι οποίοι δεν έχουν άλλες αντοχές για ακόμη μία καταστροφική χρόνια.
  2. Προτίθεσθε να προβείτε στην ανανέωση έως το τέλος του 2022 των συμβάσεων των εργαζομένων στις αρμόδιες Υπηρεσίες του «ΕΛΓΑ», που λήγουν την 30/6/22;

Ο ερωτών Βουλευτής Κων. Χήτας

Απάντηση στην υπ’ αριθ. 5705/8-6-2022 Ερώτηση

Σχετικά με την παραπάνω Ερώτηση που κατέθεσε ο Βουλευτής κ. Κ. Χήτας, σας ενημερώνουμε τα εξής:

Για τις ζημιές που προκλήθηκαν από τους παγετούς της άνοιξης 2022 στην Π.Ε. Πέλλας, κυρίως σε δενδρώδεις καλλιέργειες, οι υπηρεσίες του ΕΛ.Γ.Α. διενήργησαν τις προβλεπόμενες επισημάνσεις, έγιναν 98 αναγγελίες και υποβλήθηκαν 5.945 δηλώσεις ζημιάς.

Το έργο των εκτιμήσεων βρίσκεται σε εξέλιξη και θα ακολουθήσει η προβλεπόμενη διαδικασία κοινοποίησης των πορισμάτων και καταβολής των αποζημιώσεων στους ασφαλιστικά ενήμερους παραγωγούς, μετά τη διασταύρωση με τα στοιχεία του ΟΣΔΕ 2022. Σε ό,τι αφορά στις συγκεκριμένες ποικιλίες που δεν συμπεριελήφθησαν στις αναγγελίες ζημιάς, σύμφωνα με τα στοιχεία του αρμόδιου Υποκαταστήματος, βρίσκονταν κατά το ζημιογόνο αίτιο σε προανθικό στάδιο. Η όποια ακαρπία εμφανίζουν εκτιμάται από τον ΕΛΓΑ ότι οφείλεται σε άλλα αίτια, μη ασφαλιστικά καλυπτόμενα.

Σύμφωνα με τον Κανονισμό Ασφάλισης Φυτικής Παραγωγής, οι καλλιέργειες καρποφόρων δένδρων καλύπτονται ασφαλιστικά για τον παγετό κατά την περίοδο της άνθισης και όχι όταν βρίσκονται σε προανθικό στάδιο. Επισημαίνεται ωστόσο, ότι σε κάθε περίπτωση τα αιτήματα που αποστέλλονται από τους παραγωγούς και τους φορείς τους στον ΕΛΓΑ εξετάζονται σε συνάφεια με την εθνική και ενωσιακή νομοθεσία.

Όσον αφορά τους συμβασιούχους γεωπόνους, σημειώνεται ότι οι διαδικασίες πρόσληψής τους-προκήρυξη, επιλογή, εγκριτική απόφαση- υπόκεινται σε διαδικασίες ΑΣΕΠ, όπως ορίζεται από την κείμενη νομοθεσία και η σύμβασή τους έχει διάρκεια 8 μηνών.

Ο Υφ. Γ. Στύλιος

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου