Tuesday, 16 April, 2024

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ψήφισε την τροπολογία Λιβανού για τους εργάτες γης και ζητάει τα… ρέστα

Το ΥΠΑΑΤ έχει υποβάλλει αίτημα προς το ΥΠΟΙΚ ώστε να εγκριθεί ενίσχυση deminimis προς τους καλλιεργητές της ποικιλίας καπνών Virginia

τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιος Λιβανός, απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτού Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ Δημ. Χαρίτου.
Η κυβέρνηση και το ΥΠΑΤ στηρίζει έμπρακτα κάθε παραγωγό που δοκιμάζεται από την πανδημία. Και αυτό ισχύει ακόμη περισσότερο για τις ακριτικές περιοχές επισήμανε ο ΥΠΑΑΤ. Ωστόσο ο κ. Λιβανός εξέφρασε την απορία του πώς είναι δυνατόν ο κ. Χαρίτου να ελέγχει μέσω της Ερώτησής της την κυβέρνηση για το πρόβλημα με τους εργάτες γης για τη συλλογή των καπνών και χθες, που ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κατέθεσε τροπολογία με την οποία δίνεται λύση στο συγκεκριμένο ζήτημα, αρνήθηκε τόσο ο ίδιος όσο και το κόμμα του να την υπερψηφίσουν.
Στην απάντησή του ο ΥΠΑΑΤ κ. Λιβανός επισήμανε ότι λόγω της καταγωγής του από την Αιτωλοακαρνανία που είναι περιοχή παραγωγής καπνού, έχει ιδιαίτερη ευαισθησία για την καλλιέργεια του συγκεκριμένου προϊόντος και μεταξύ άλλων είπε:
«Δηλωμένη πρόθεση της Κυβέρνησής μας είναι να στηρίξει κάθε παραγωγό που δοκιμάζεται από την πανδημία. Η πρόθεση αυτή ενισχύεται έτι περισσότερο όταν αφορά ακριτικές περιοχές της πατρίδας μας, όπου η μέριμνα και η φροντίδα της Πολιτείας εξ ορισμού πρέπει να είναι μεγαλύτερη.
Στην ερώτησή σας αναφέρετε ότι υπάρχει αδυναμία εισόδου εποχικών εργατών για να μαζέψουν τα καπνά.
Πέρυσι, στη χώρα μας εισήλθαν πάνω από 10.000 εποχικοί εργάτες μέσω της διαδικασίας της ανάκλησης, πολλοί εκ των οποίων εργάστηκαν στην περιοχή της Θράκης.
Και χθες, μάλιστα, με μεγάλο αγώνα του ΥΠΑΑΤ σε συνεργασία με όλα τα συναρμόδια υπουργεία, ψηφίστηκε η διάταξη για το τρόπο που οι εργάτες από τρίτες χώρες θα εισέλθουν και πάλι στη χώρα μας. Μια διάταξη που εξασφαλίζει όλες τις αναγκαίες προβλέψεις της Πολιτικής Προστασίας για την τήρηση των μέτρων κατά του Covid-19.
Μια διάταξη πολύ σημαντική αφού θα επιτρέψει την είσοδο χιλιάδων εργατών γης, που θα εργαστούν στα σπαράγγια, στα ροδάκινα, στα καπνά της Θράκης. Μια διάταξη, όμως, που δεν υπερψηφίσατε χθες. Επιλέξατε να ψηφίσετε παρών. Αναρωτιέμαι πραγματικά, με ποιο σκεπτικό μιλάτε στην ερώτησή σας για αδυναμία προσέλευσης εργατών γης, όταν καταψηφίζετε την διάταξη που λύνει για φέτος το ζήτημα. Αυτό, όμως, ας το εξηγήσετε καλύτερα στους καπνοπαραγωγούς της Θράκης».
Στην κριτική ότι οι καπνοπαραγωγοί δεν έχουν λάβει ενισχύσεις λόγω της πανδημίας, ο κ. Λιβανός τόνισε ότι ανέφερε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία από το ΥΠΟΙΚ 300 παραγωγοί έχουν λάβει €475.000 από τις επιστρεπτέες 1-5, ενώ θα λάβουν και στην επιστρεπτέα προκαταβολή 6.
Και προσέθεσε: «Αναφέρεστε στην μη ένταξη των καπνοπαραγωγών της Θράκης στα ΚΟΕ, παρά του ότι είχαν υποβάλλει πλήρη φάκελο. Επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, τον Ιούνιο του 2019 συστάθηκε στον ΕΛΓΑ, επί προεδρίας του κ. Kουρεμπέ, η σχετική συντονιστική επιτροπή που εισηγήθηκε αρνητικά για την κάλυψη των ζημιών αυτών.
Μην εγκαλείτε λοιπόν τη Κυβέρνηση για κάτι που οι αρμόδιοι, που είχε η δική σας κυβέρνηση διορίσει, έκριναν ότι δεν πρέπει να δοθεί.
Αντιλαμβάνομαι την αγωνία σας για την ενίσχυση των καπνοπαραγωγών. Είμαι και ο ίδιος, αλλά και η Κυβέρνηση συνολικά, κοινωνός της ίδιας αγωνίας. Για αυτό εξετάζουμε, στο πλαίσιο της πολιτικής μας να μην μείνει κανένας Έλληνας παραγωγός, χωρίς την στήριξη της Πολιτείας. Και για αυτό είμαι σε θέση να ανακοινώσω από το βήμα της Βουλής ότι το ΥΠΑΑΤ έχει υποβάλλει αίτημα προς το ΥΠΟΙΚ ώστε να εγκριθεί ενίσχυση deminimis προς τους καλλιεργητές της ποικιλίας Virginia. Εμπράκτως λοιπόν το Υπουργείο στέκεται στο πλευρό των Ελλήνων καπνοπαραγωγών Δεν πρέπει, όμως, να υπάρχει πλειοδοσία. Πρέπει όλοι να γνωρίζουμε ότι οι οικονομικές δυνατότητες δεν είναι ανεξάντλητες, ενώ και το καθεστώς των ενισχύσεων δεν δίνεται αυθαίρετα».
Στο ερώτημα του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ τι θα γίνει με την ποικιλία «μπασμά» ο κ. Λιβανός απάντησε ότι μέσα στο πλαίσιο δημοσιονομικών δυνατοτήτων της χώρας καταβάλλεται κάθε προσπάθεια για την ενίσχυση κάθε παραγωγού που έχει πληγεί από την πανδημία.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου