Saturday, 20 April, 2024

Ο Σύνδεσμος Αγροτικών Συνεταιρισμών για την εκδήλωση ενημέρωσης των αγροτών και η αποτυχημένη προσπάθεια στηλίτευσης των ΜΜΕ του Νομού!

Ο Σύνδεσμος Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΣΕΑΣ) διοργάνωσε την εκδήλωση ενημέρωσης των αγροτών της Πέλλας το απόγευμα της Δευτέρας 20 Μαρτίου στο Πνευματικό Κέντρο  Σκύδρας

Παρά την ένταση και το αρνητικό κλίμα που δημιουργήθηκε από αρκετούς αγρότες που δε θα κρίνουμε εμείς αν ήταν σωστή η τακτική τους, καθώς σίγουρα όσο περνούν τα χρόνια και βλέπουν μόνο να ζημιώνονται από τις καλλιέργειες, λογικό είναι να αντιδρούν ακόμη και άσχημα σε κάποιες περιπτώσεις, όταν τους πνίγει το δίκιο, οι παριστάμενοι καλεσμένοι ομιλητές Αλέξης Μπακούρος και ο αντιπρόεδρος του ΕΛΓΑ Θανάσης Ζανιάς, κράτησαν όσο το επέτρεπε η κατάσταση την ψυχραιμία τους και η εκδήλωση διήρκησε 4 ώρες!

Σε αυτό το χρονικό διάστημα, κατάφεραν όταν επικράτησε σχετική ηρεμία να ενημερώσουν για τα θέματα των καλλιεργειών και της δημιουργίας Ομάδων Παραγωγών.

Απαράδεκτο και άστοχο σχόλιο, μπορεί να χαρακτηριστεί μόνο το γεγονός αποστολής δελτίου τύπου που χαρακτηρίζει ‘’Στηλίτευση’’ αποτυχημένης προσπάθειας «μικρής οργανωμένης ομάδας που επιδίωξε στην αρχή την διάλυση της απόλυτα επιτυχημένης εκδήλωσης με φωνασκίες και θεατρινισμούς μπροστά στον φακό «φιλικού» της μέσου ενημέρωσης»! Αν αυτό δεν είναι προσπάθεια απομόνωσης και φίμωσης των ΜΜΕ, τι είναι θα μας πει κάποιος; Στην εκδήλωση υπήρχαν τουλάχιστον πέντε ΜΜΕ του νομού. Γιατί δεν διευκρινίζεται συγκεκριμένα και ονομαστικά ποιο είναι το «φιλικό μέσον» που έκανε τι; Το χατίρι κάποιων να καλύψει τους ‘’θεατρινισμούς’’; Όλοι αντικειμενικά είδαμε αγρότες από διαφορετικές περιοχές να δηλώνουν αγανακτισμένοι και όχι ‘’ομάδα’’. Εν αναμονή εξηγήσεων και απάντησης λοιπόν… διότι αυτές οι αναφορές και τα σχόλια παραπέμπουν σε παλαιότερες μη ευχάριστες εποχές, φίμωσης του λόγου…

Στα περαιτέρω, ο Αλέξης Μπακούρος (που έκανε μεγάλη υπομονή, πρέπει να του το αναγνωρίσουμε! άλλος στη θέση του θα είχε φύγει) αναφέρθηκε στα κίνητρα για την ίδρυση οργανώσεων παραγωγών επισημαίνοντας ότι στο νόμο που ετοιμάζεται για την αποπληρωμή των αγροτών από τους εμπόρους σε έναν ή δύο μήνες το αργότερο (ανάλογα με το προϊόν) θα προβλεφτεί διάταξη που θα προσπαθήσει η κυβέρνηση να «περάσει» από τους θεσμούς για 50% μείωση της φορολογίας στους αγρότες οργανωμένους σε οργανώσεις παραγωγών, ομάδες παραγωγών και συνεταιρισμούς αρκεί να παραδίνουν τα προϊόντα τους σε οργανώσεις παραγωγών ή άλλες οργανώσεις.

Ο Θανάσης Ζανιάς, αντιπρόεδρος του ΕΛΓΑ ανέλυσε τον χαρακτήρα του ΕΛΓΑ, τα βασικά δεδομένα της ασφάλισης των καλλιεργειών, τα θέματα που σχετίζονται με τις εισφορές και τις αποζημιώσεις και ανέφερε τους χρόνους αποπληρωμής για τις αποζημιώσεις που εκκρεμούν. Στην εκδήλωση ήταν παρούσα και η διευθύντρια του ΕΛΓΑ Μαρία Παππά.

Ο Οικονομολόγος, Λογιστής και  Τεχνικός Σύμβουλος του Σ.Ε.Α.Σ. Γιάννης Στογιαννίδης μίλησε για το θέμα των Αλβανών εποχιακών εργατών γης σχετικά με το εργόσημο τις διαδικασίες μετάκλησης και ασφάλισης  δίμηνης έως εξάμηνης διάρκειας  και εξαρτημένης εργασίας ενός έτους  και τη δυνατότητα έκδοσης άδειας παραμονής και εργασίας σε παράτυπα διαμένοντες πολίτες τρίτων χωρών, ενημέρωση για την φορολόγηση των αγροτών, ασφαλιστικά θέματα , τον Ε.Φ.Κ.Α.,  κλπ

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Γεωπόνος Μελετητής Ευάγγελος Γραμματικού και  ενημέρωσε σχετικά με τις απαιτήσεις και τα πλεονεκτήματα από  συμμετοχή για πρώτη φορά στο Πρόγραμμα του Π.Α.Α. 2014-2020  του Μέτρου 10.1.04 γνωστό ως «Απονιτροποιηση»  για τους αγρότες Δενδρωδών Καλλιεργητών του Νομού Πέλλας, και του Προγράμματος  του Π.Α.Α. 2014-2020 με την κωδική ονομασία  Μέτρο 10.1.8 γνωστό ως «Κομφούζιο» που αποβλέπει στη μείωση των ψεκασμών.

Ο ΣΕΑΣ έκανε το πρώτο βήμα προσέγγισης των παραγωγών και ενημέρωσης για θέματα που τους ενδιαφέρουν με τους καθ’ ύλιν αρμόδιους και δηλώνει πως συνεχίζει δυνατά την προσπάθεια του για την εκπροσώπηση των οργανώσεων και των προϊόντων της Πέλλας. Σήμερα Τετάρτη 22/03 έχει συνάντηση με τον Αναπλ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κόκκαλη.

Ο ΣΕΑΣ αναμένεται στο άμεσο μέλλον να οργανώσει παρόμοιες σημαντικές ενημερωτικές εκδηλώσεις.

Στην εκδήλωση παρέστησαν εκτός των Τοπικών Φορέων, ο πρόεδρος της Λαχαναγοράς Θεσσαλονίκης Δημήτρης Χαμπίδης, εκπρόσωπος της βουλευτού Ημαθίας Φρόσως Καρασαρλίδου, Εκπρόσωποι Συνεταιρισμών και Οργανώσεων Παραγώγων της Πέλλας, ο Εκπρόσωπος της  Κοινοπραξίας Ομάδων Παραγωγών Ημαθίας, Χρήστος Γιανακκάκης, αγροτικοί σύλλογοι της Πέλλας, της Νάουσας, του Βελβεντού και πάρα πολλοί αγρότες.

Ο Σύνδεσμος Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΣΕΑΣ) για την εκδήλωση ενημέρωσης των αγροτών και η αποτυχημένη προσπάθεια στηλίτευσης των ΜΜΕ του Νομού!

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου