Thursday, 28 March, 2024

Πέλλα: Αναδιάρθρωση και Μετατροπή Αμπελώνων περιόδου 2020/2021

Το Τμήμα φυτικής & Ζωικής παραγωγής της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας

σας ενημερώνει ότι έως τις 25-05-2020, αποδέχεται την υποβολή αιτήσεων από όσους επιθυμούν και εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις προκειμένου να ενταχθούν στο Πρόγραμμα Αναδιάρθρωσης και Μετατροπής Αμπελώνων Περιόδου 2020-2021, σύμφωνα με την αρ.
ΥΑ 1536/118137/24-5-2019 (ΦΕΚ Β΄2096/5-6-2019).
Το πρόγραμμα αφορά αποκλειστικά τα οινάμπελα και προβλέπει ενίσχυση για την αναδιάρθρωση υφιστάμενων αμπελώνων ή τη δημιουργία νέων (εφόσον υπάρχουν άδειες φύτευσης) με στόχο την αύξηση της ανταγωνιστικότητας των αμπελουργικών εκμεταλλεύσεων μέσω της ποιοτικής αναβάθμισης του αμπελουργικού δυναμικού, της εγκατάστασης ποικιλιών αμπέλου με αυξημένο εμπορικό ενδιαφέρον, της εισαγωγής σύγχρονων καλλιεργητικών τεχνικών και της διαφύλαξης και προστασίας του περιβάλλοντος.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τις παρακάτω δράσεις:
1. Εκρίζωση-αναφύτευση στην ίδια ή σε άλλη θέση
2. Φύτευση αμπελώνων βάσει άδειας αναφύτευσης
3. Βελτίωση τεχνικών διαχείρισης των αμπελουργικών εκτάσεων (υποστύλωση, κλπ.)
4. Επανεμβολιασμός (για την ποικιλιακή μετατροπή των αμπελώνων).
Επισημαίνεται ότι οι άδειες φύτευσης που χορηγήθηκαν από την 1η Αυγούστου 2016 (μέσω της ψηφιακής εφαρμογής) δεν ενισχύονται οικονομικά για καμία δράση του Προγράμματος Αναδιάρθρωσης και Μετατροπής Αμπελώνων.
Το πρόγραμμα εφαρμόζεται μόνο σε εκτάσεις οι οποίες πληρούν τις παρακάτω προϋποθέσεις:
α) είναι φυτεμένες με οινοποιήσιμες ποικιλίες αμπέλου σύμφωνα με τις ισχύουσες ΥΑ.
β) είναι καταχωρημένες στο Αμπελουργικό Μητρώο
γ) έχουν υποβληθεί από τους παραγωγούς γι’ αυτές αλλά και για το σύνολο της αμπελουργικής τους εκμετάλλευσης, δηλώσεις συγκομιδής ή δηλώσεις παραγωγής για τις δύο τουλάχιστον αμπελουργικές περιόδους που προηγούνται της περιόδου ένταξης στο πρόγραμμα.
δ) έχει υποβληθεί γι’ αυτές Αίτηση Ενιαίας Ενίσχυσης για το τρέχον ημερολογιακό έτος
ε) έχουν τηρηθεί οι υποχρεώσεις που απορρέουν από τις εθνικές και κοινοτικές διατάξεις για το σύνολο της αμπελουργικής εκμετάλλευσης.
στ) Η ελάχιστη έκταση αμπελοτεμαχίου για συμμετοχή στο πρόγραμμα ορίζεται το μισό (0,5) στρέμμα. Η νέα φυτεία θα πρέπει να διατηρηθεί για χρονική περίοδο τουλάχιστον δέκα (10) ετών, υπολογιζόμενη από το οικονομικό έτος πληρωμής της στήριξης. Η υποχρέωση αυτή εξακολουθεί να δεσμεύει κάθε νόμιμο κάτοχο του αγροτεμαχίου.
Απαραίτητα δικαιολογητικά για την κατάθεση Αίτησης
1. Αίτηση-Υπεύθυνη Δήλωση
2. Επικαιροποιημένη Καρτέλα παραγωγού με στοιχεία των τεμαχίων και απόσπασμα Αμπελουργικού Μητρώου, από την οποία και μόνο, υποχρεωτικά συμπληρώνονται όλα τα πεδία του πίνακα των αμπελοτεμαχίων προς αναδιάρθρωση.
3. Δηλώσεις συγκομιδής των δύο τελευταίων ετών στις οποίες να φαίνεται ότι παραδίδουν την παραγωγή τους σε οινοποιεία.
4. Την Αίτηση Ενιαίας Ενίσχυσης για το τρέχον ημερολογιακό έτος 2020 (ΟΣΔΕ) στην οποία να φαίνονται τα αγροτεμάχια.
5. Την αστυνομική τους Ταυτότητα και το ΑΦΜ (Εκκαθαριστικό), 1η σελίδα βιβλιαρίου τράπεζας.
6. Έγγραφα που να αποδεικνύουν την νόμιμη φύτευση του αμπελιού.
7. Έγγραφα που αποδεικνύουν την ιδιοκτησία όπως τίτλος ιδιοκτησίας, συμβόλαιο αγοράς κλπ. Όσον αφορά τα ενοικιαζόμενα απαιτείται 10ετές μισθωτήριο συμβολαιογραφικό με πιστοποιητικό μεταγραφής στο υποθηκοφυλακείο.
Επίσης υπενθυμίζει στους ενδιαφερόμενους αμπελοκαλλιεργητές ότι σύμφωνα με το άρθρο 61 του Καν(ΕΕ) 1306/2013 και την ΥΑ 1536/118137/24-5-2019 (ΦΕΚ Β΄2096/5-6-2019) πρέπει να υπάρχει συμβατότητα της Δήλωσης Αμπελοκαλλιέργειας (αμπελουργικό μητρώο) με το Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου (ΟΣΔΕ). Συνεπώς τα αλφαριθμητικά στοιχεία που αναφέρονται στην Αίτηση Ενιαίας Ενίσχυσης και αφορούν κυρίως τα οινάμπελα, θα πρέπει να είναι σε πλήρη συμφωνία με τα στοιχεία της Δήλωσης-Αμπελοκαλλιέργειας-(αμπελουργικό-μητρώο).
Για περισσότερες πληροφορίες καθώς και για την κατάθεση των αιτήσεων με τα δικαιολογητικά δεδομένου ότι δεν επιτρέπεται η προσέλευση πολιτών στην υπηρεσία μας λόγω των μέτρων για τον Covid-19 , οι ενδιαφερόμενοι προκυμένου να ενημερωθούν αλλά και να καταθέσουν αίτηση θα πρέπει να επικοινωνίσουν με την Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Πέλλας, για την περιοχή Έδεσσας-Σκύδρας-Αλμωπίας με τον Καραβίτη Σταύρο στο τηλ. 2381351289 και e-mail: skaravitis@pella.gr και για την περιοχή Γιαννιτσών με τον Ελευθερίου Γεώργιοστο τηλ. 2381352312 και e-mail:. geleuferiou@pella.gr
Ο Αν. διευθυντής αγρ. οικονομίας και κτηνιατρικής Γαϊτάνης Γεώργιος

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου