Wednesday, 24 April, 2024

Πέφτουν υπογραφές για Κάρτα Αγρότη που θα διαθέτει σύντομα και η Εθνική

Τη δυνατότητα χρηματοδότησης και από την Εθνική Τράπεζα μέσω της «Κάρτας Αγρότη» θα έχουν οι αγρότες για την κάλυψη του κόστους παραγωγής των προϊόντων τους

εντός της καλλιεργητικής-παραγωγικής περιόδου, μετά την υλοποίηση σχετικής συμφωνίας του τραπεζικού ιδρύματος με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Η Εθνική Τράπεζα ξεκίνησε πιλοτικά την εφαρμογή του προγράμματος από το καλοκαίρι του 2014, ενώ σε πρώτη φάση, σύμφωνα με δηλώσεις στελεχών της, είχαν ενταχθεί πάνω από 1.000 παραγωγοί.Η Εθνική Τράπεζα ξεκίνησε πιλοτικά την εφαρμογή του προγράμματος από το καλοκαίρι του 2014, ενώ σε πρώτη φάση, σύμφωνα με δηλώσεις στελεχών της, είχαν ενταχθεί πάνω από 1.000 παραγωγοί. Το σχετικό Μνημόνιο συνεργασίας για την υλοποίηση της «Κάρτας του Αγρότη» θα υπογράψουν ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλης Αποστόλου, με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, Λεωνίδα Φραγκιαδάκη, την Τρίτη 06/12/2016 και ώρα 15:00, στην αίθουσα συσκέψεων του 6ου ορόφου του υπουργείου (Αχαρνών 2) ,όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου.

Όπως προκύπτει από παλιότερες δηλώσεις στελεχών της Τράπεζας, το εν λόγω πρόγραμμα που υλοποιεί ήδη πιλοτικά από το 2014 η Εθνική Τράπεζα,  αφορά στη δυνατότητα χρηµατοδότησης των παραγωγών – προµηθευτών µεγάλων εµπορικών και µεταποιητικών επιχειρήσεων της χώρας, για την κάλυψη του κόστους παραγωγής των προϊόντων τους εντός της καλλιεργητικής/παραγωγικής περιόδου. Η χρηµατοδότηση, έως σήμερα, λαµβάνει χώρα µέσω της ειδικής κάρτας ΕΘΝΟCASH PLUS AGROΚΑΡΤΑ, η χρήση της οποίας επιτρέπεται αποκλειστικά και µόνο σε δίκτυο συνεργαζόµενων µε την Τράπεζα επιχειρήσεων εµπορίας αγροτικών εφοδίων και πρατηρίων καυσίµων. Παράλληλα, υφίσταται αυτοµατοποιηµένη διαδικασία εξόφλησης, µέσω της απόδοσης της αξίας των αγοραζόµενων προϊόντων από τον αγοραστή αυτών (εµπορική και µεταποιητική επιχείρηση) σε καταθετικό λογαριασµό του παραγωγού. Σηµειωτέον ότι, για τη διευκόλυνση των παραγωγών που εντάσσονται στο πρόγραµµα, η Εθνική Τράπεζα αναπτύσσει εκτεταµένο δίκτυο συνεργαζόµενων επιχειρήσεων εµπορίας αγροεφοδίων και καυσίµων, όπου τοποθετούνται µηχανήµατα POS στα οποία επιτρέπεται η χρήση της ΕΘΝΟCASH PLUS AGROΚΑΡΤΑ.

Σύµφωνα µε την Τράπεζα, τα οφέλη του προγράµµατος για τους παραγωγούς είναι ιδιαίτερα σηµαντικά καθώς µέσω αυτού, εξασφαλίζεται η απαιτούµενη ρευστότητα εντός της παραγωγικής περιόδου και µε ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους, µειώνεται το κόστος παραγωγής των προϊόντων τους, ενώ τους παρέχεται και η δυνατότητα αξιοποίησης των ταµειακών διαθεσίµων για τη βελτίωση της παραγωγικότητας τους (επέκταση δραστηριότητας, βελτίωση εγκαταστάσεων κ.α.).

Από την άλλη,  επισημαίνεται από την Εθνική Τράπεζα, για τις αγοράστριες επιχειρήσεις εξασφαλίζεται η βάσει συµβολαίου προβλεπόµενη παραγωγή, παρέχεται η δυνατότητα καλύτερου προγραµµατισµού των αποθεµάτων και βελτίωσης της ποιότητας των τελικών προϊόντων, ενώ παράλληλα µειώνονται οι ανάγκες σε κεφάλαιο κίνησης κατά τη διάρκεια  της καλλιεργητικής περιόδου.

agronews

Πέφτουν υπογραφές για Κάρτα Αγρότη που θα διαθέτει σύντομα και η Εθνική

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου