Thursday, 25 April, 2024

Παρέμβαση στον πρωθυπουργό για την αύξηση του ΕΦΚ στο ζύθο από την Ένωση Ζυθοποιών

«Μην μας στερείτε τη δυνατότητα να παράγουμε, να απασχολούμε ανθρώπους και να δημιουργούμε. Μην μας αναγκάζετε να εγκαταλείψουμε τη χώρα μας» αναφέρουν σχετικά

Προειδοποίηση ότι οι επιπτώσεις στην αγορά, την κατανάλωση και την οικονομία εφόσον ψηφιστεί  αύξηση στον ειδικό φόρο κατανάλωσης θα είναι δραματικές απευθύνει η Ελληνική Ένωση Ζυθοποιών και ζητεί άμεση συνάντηση και συζήτηση του θέματος με τον αρμόδιο υπουργό.

Συγκεκριμένα, η Ελληνική Ένωση Ζυθοποιών αναφέρει ότι, «σε συνέχεια των ανεπιτυχών και αλλεπάλληλων προσπαθειών της για διαβούλευση και συζήτηση με τον υπουργό Οικονομικών, η Ένωση απηύθυνε σήμερα επείγουσα επιστολή, ζητώντας την παρέμβαση του πρωθυπουργού».

Όπως τονίζουν τα μέλη της Ένωσης, «επικείμενη νομοθέτηση της αύξησης του ειδικού φόρου κατανάλωσης κατά 100% στο ζύθο θα πλήξει καίρια έναν από τους πλέον δυναμικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας με ισχυρή παραγωγική δραστηριότητα στη χώρα και θα έχει αλλεπάλληλες δυσμενείς συνέπειες σε θέματα κατανάλωσης, απασχόλησης και επενδύσεων. Εξίσου αρνητικές θα είναι οι επιπτώσεις και για τα προϋπολογισθέντα κρατικά έσοδα από τη μείωση της κατανάλωσης. Ενδεικτική των επιπτώσεων που θα έχει η αύξηση του ΕΦΚ, είναι η τελική τιμή προϊόντων μπύρας, που δύναται να επιβαρυνθεί με ποσοστό 20%».

«Με πλήρη αντίληψη και συναίσθηση των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η χώρα», η Ελληνική Ένωση Ζυθοποιών «ζητά άμεση παρέμβαση του πρωθυπουργού, όχι «τυφλή» φορολόγηση και ουσιαστική διαβούλευση με τους αρμόδιους φορείς, ώστε οι αποφάσεις που θα ληφθούν, να μην έχουν ολέθριες επιπτώσεις σε έναν κλάδο που συμβάλλει ενεργά στο εθνικό προϊόν».

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η Ελληνική Ένωση Ζυθοποιών στηρίζει την ελληνική οικονομία με:

200 εκατ. ευρώ > φορολογικές εισφορές σε ετήσια βάση

2.500 > άμεσες θέσεις εργασίας

70.000 > έμμεσες θέσεις εργασίας

5.000 χιλιάδες άμεσους προμηθευτές

100 εκατ. ευρώ > προγραμματισμένες επενδύσεις τα επόμενα χρόνια

3200 αγρότες συμβολαιακής καλλιέργειας και συνιστά έναν από τους ελάχιστους κλάδους που διατηρούν εργοστάσια παραγωγής στη χώρα και συμβάλλουν στην εξωστρέφεια με εξαγωγές σε όλο τον κόσμο.

Ανοιχτή επιστολή

Στην ανοιχτή επιστολή μεταξύ άλλων σημειώνεται ότι: «Η φημολογούμενη αύξηση κατά 100% του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Ζύθου, θα αποτελέσει την αιτία καταστροφικών εξελίξεων στον κλάδο της ελληνικής μικροζυθοποιίας, έναν από τους ελάχιστους κλάδους της ελληνικής οικονομίας που κατάφερε να αναπτυχθεί τα χρόνια της κρίσης», επισημαίνεται σε ανοικτή επιστολή διαμαρτυρίας 15 ελληνικών μικροζυθοποιείων στον πρωθυπουργό. Στην ίδια επιστολή αναφέρεται ότι ο κλάδος «αποτελείται από αμιγώς ελληνικές επιχειρήσεις, το 90% των οποίων δραστηριοποιείται σε νησιά και σε απομακρυσμένες περιοχές που μαστίζονται από την ανεργία. Ο αριθμός των ελληνικών μικροζυθοποιείων τα τελευταία επτά χρόνια έχει τριπλασιαστεί, και προσεγγίζει πλέον τα 30. Οι επενδύσεις που είναι προγραμματισμένες και οι νέες παραγωγικές μονάδες που θα λειτουργήσουν το αμέσως προσεχές διάστημα, αναμένεται να δώσουν μεγάλη ώθηση στον κλάδο μας. Προϊόντα της ελληνικής μικροζυθοποιίας βραβεύονται διαρκώς σε διεθνείς διαγωνισμούς, και εξάγονται σε πολύ σημαντικές αγορές».

Αυτή τη χρονική στιγμή ο κλάδος, όπως επισημαίνεται στην επιστολή, καλείται να αντιμετωπίσει το αθροιστικό αποτέλεσμα των παρακάτω μέτρων:

– Πρόσφατη επιβολή του νέου φόρου ζύθου 3%.

– Φημολογούμενη αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης κατά 100%.

– Αύξηση του ΦΠΑ κατά μια μονάδα στην ηπειρωτική χώρα και κατά οκτώ μονάδες στα νησιά.

– Αύξηση του φόρου εισοδήματος από το 26% στο 29% καθώς και την αύξηση της Προκαταβολής Φόρου.

– Αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών.

– Αύξηση στα κόστη της ενέργειας και επικοινωνιών.

– Αδυναμία χρηματοδότησης και περιορισμούς στις εισαγωγές πρώτων υλών, σε αντίθεση με τους πολυεθνικούς ομίλους που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας.

Σύμφωνα με όσα επισημαίνονται στην επιστολή, «η φημολογούμενη αύξηση του ΕΦΚ κατά 100%, θα καταστήσει την τιμή της ποιοτικής ελληνικής μπύρας, απαγορευτική για το μέσο Έλληνα καταναλωτή και μη ανταγωνιστική σε σχέση με τα ευρωπαϊκά μικροζυθοποιεία. Αποτέλεσμα θα είναι η συρρίκνωση της αγοράς μας, η απώλεια θέσεων απασχόλησης, η μείωση κρατικών εσόδων από έμμεσους και άμεσους φόρους και η καταστροφή των ελληνικών μικροζυθοποιείων, σε όφελος των μεγάλων πολυεθνικών ομίλων και των εισαγωγέων. Είμαστε Έλληνες επιχειρηματίες-παραγωγοί με στόχους, όνειρα και ελπίδες για ένα καλύτερο αύριο. Επενδύσαμε τα κεφάλαια μας και δημιουργούμε εθνικό πλούτο στην χώρα μας. Σας απευθύνουμε ύστατο κάλεσμα να αναθεωρήσετε τις παραπάνω καταστροφικές επιλογές. Μην μας στερείτε τη δυνατότητα να παράγουμε, να απασχολούμε ανθρώπους και να δημιουργούμε. Μην μας αναγκάζετε να εγκαταλείψουμε τη χώρα μας».

Την επιστολή υπογράφουν οι:

Μικροζυθοποιία ΕΛΙΞΗ,

Ζυθοποιία ΗΠΕΙΡΟΥ,

ΘΕΣΣΑΛΙΚΗ Ζυθοποιία,

Πρότυπη Μικροζυθοποιία ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ,

Μικροζυθοποιία ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ,

ΚΕΡΚΥΡΑΙΚΗ Μικροζυθοποιία,

Μικροζυθοποιία ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ & ΙΘΑΚΗΣ,

ΚΡΗΤΙΚΗ Μικροζυθοποιία,

ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ Μικροζυθοποιία ΚΡΗΤΗΣ,

Μικροζυθοποιία ΚΥΚΛΑΔΩΝ,

ΠΑΤΡΑΙΚΗ Μικροζυθοποιία,

Μικροζυθοποιία SEPTEM,

Μικροζυθοποιία ΣΕΡΡΩΝ & ΒΟΡΕΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ,

Μικροζυθοποιία ΧΙΟΥ και

ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΚΟΥΓΙΟΣ VAP

Παρέμβαση στον πρωθυπουργό για την αύξηση του ΕΦΚ στο ζύθο από την Ένωση Ζυθοποιών

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου