Friday, 29 March, 2024
Τελευταίες Ειδήσεις

Πιάνει ακόμη και τα 54 λεπτά το κιλό το ποιοτικό βαμβάκι στις αποθήκες

Από μισό έως και ένα ευρώ παραπάνω από τα 53 λεπτά το κιλό δίνουν ορισμένα εκκοκκιστήρια σε όσους παραγωγούς είχαν τη δυνατότητα

να κρατήσουν αποθηκευμένο άριστης ποιότητας προϊόν, όπως αναφέρουν στο Agronews παραγωγοί από την περιοχή της Λάρισας. Ξεκίνησαν να τιμολογούν τα εκκοκκιστήρια, ενώ υπάρχει πρόθεση για τιμή στα 54 λεπτά το κιλό για ποιοτικό προϊόν που έχει μείνει στις αποθήκες λίγων παραγωγών.Ξεκίνησαν να τιμολογούν τα εκκοκκιστήρια, ενώ υπάρχει πρόθεση για τιμή στα 54 λεπτά το κιλό για ποιοτικό προϊόν που έχει μείνει στις αποθήκες λίγων παραγωγών.  «Έχει καθίσει η μπίλια των φετινών τιμών για το βαμβάκι στα 53 λεπτά το κιλό για παράδοση στην αυλή του εκκοκκιστηρίου και στα 50 με 51 λεπτά το κιλό στο χωράφι στη Θεσσαλία», αναφέρει στο Agronews ο γεωπόνος Γιάννης Ράγκος και προσθέτει ότι «στη Βοιωτία ήδη δίνουν 54 λεπτά το κιλό. Ακούγεται στην αγορά ότι μπορεί να δώσουν από μισό έως 1 ευρώ παραπάνω τα εκκοκκιστήρια σε ελάχιστους που έχουν ποιοτικό προϊόν, δηλαδή χωρίς υγρασία».

«Φέτος στην περιοχή μας ήταν μειωμένες οι αποδόσεις για το βαμβάκι και κινήθηκαν κατά μέσο όρο από 350-400 κιλά το στρέμμα λόγω του καιρού», επισημαίνει ο παραγωγός Αχιλλέας Γεροτόλης από το Κιλελέρ.  «Τώρα ξεκίνησαν να πληρώνουν τους παραγωγούς τα εκκοκκιστήρια. Δίνουν στις περισσότερες των περιπτώσεων προκαταβολή και ως τα Χριστούγεννα με αρχές Γενάρη θα γίνει η αποπληρωμή».

Μέχρι και 48 λεπτά στη Βόρεια Ελλάδα

«Έχουν κλείσει οι τιμές στο εύρος των 45-48 λεπτών το κιλό για παραδοτέο βαμβάκι στο εκκοκκιστήριο. Σε πολλές περιπτώσεις έδωσαν προκαταβολή 45 λεπτά το κιλό και θα δώσουν 2-3 λεπτά παραπάνω στο κλείσιμο. Ενώ άλλοι έκλεισαν με 45 λεπτά το κιλό», όπως σημειώνει ο παραγωγός Λάκης Παπαδόπουλος από την Πέλλα. «Οι αποδόσεις φέτος ήταν οι καλύτερες των τελευταίων 2-3 χρόνων Κατά μέσο όρο κινήθηκαν από 400-450 κιλά το στρέμμα. Δεν υπήρχαν αρρώστιες, ενώ και ο καιρός ήταν σύμμαχος οπότε έχουμε πολύ καλή ποιότητα. Οπότε με τις τιμές αυτές έφυγα τζάμπα φέτος τα βαμβάκια», συμπληρώνει ο ίδιος.

Διόρθωση στη διεθνή αγορά 

Την ίδια ώρα, στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης σημειώθηκε διόρθωση τιμών για τα συμβόλαια Δεκεμβρίου στο βαμβάκι. Έτσι από τα 73,08 σεντς ανά λίμπρα της περασμένης εβδομάδας την Τετάρτη 30 Νοεμβρίου οι τιμές έφτασαν στα 72,50 σεντς ανά λίμπρα. Πρόκειται για μια μικρή υποχώρηση της τάξης του 0,79%. Ωστόσο, όπως σημειώνουν έγκριτοι διεθνείς αναλυτές δεν υπάρχουν φόβοι για σοβαρή πτώση του χρηματιστηρίου μεσοπρόθεσμα.

Λογικά, όπως αναφέρουν μπορεί η αγορά να διορθώσει, αλλά επειδή θα εμφανιστούν αγοραστές (κλωστήρια) θα αντιδράσει. Το εύρος των 67-72 σεντς ανά λίμπρα φαίνεται ότι θα κρατηθεί ακόμα. Παράλληλα, στη διεθνή αγορά παρατηρείται στροφή του ενδιαφέροντος στη σοδειά των ΗΠΑ που πλέον γίνεται  διαθέσιμη. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα να μειωθεί η ζήτηση για τα ελληνικά βαμβάκια, καθώς πλέον ατονεί το πλεονέκτημα της σοδειάς μας ως πρώτης καλλιέργειας άμεσα διαθέσιμης στο βόρειο ημισφαίριο.

agronews

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου