Thursday, 25 April, 2024

Πληρώνει ζημιές του ’16 με προκαταβολές ο ΕΛΓΑ

Έως το τέλος της εβδομάδας θα έχει δρομολογηθεί η πρώτη από μια σειρά πληρωμών που θα πραγματοποιήσει ο ΕΛΓΑ μέχρι το τέλος του έτους

ώστε να καταβάλει τα υπολειπόμενα 15 εκατ. ευρώ για ζημιές του 2016. Όπως ανέφερε στον ΑγροΤύπο ο Αντιπρόεδρος του Οργανισμού κ. Αθανάσιος Ζαννιάς, «ανάλογα με τα πορίσματα που θα βγαίνουν, θα πραγματοποιούνται και πληρωμές ώστε μέχρι το τέλος του έτους να καταβληθεί το υπολειπόμενο (15 εκατ.) ποσό για ζημιές του 2016. Ο ίδιος γνωστοποίησε ότι μια πρώτη πληρωμή ύψους 1,2 εκατ. ευρώ έχει δρομολογηθεί και θα έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος της εβδομάδας.

«Θα δώσουμε προκαταβολή το 70% και αν δούμε ότι οι εισφαλιστικές εισφορές και οι εισροές κυλούν με ομαλό τρόπο τότε δε θα έχουμε πρόβλημα να δώσουμε και το υπόλοιπο 30% τον Γενάρη. Όποτε ολοκληρώνονται πορίσματα θα προχωρούμε σε πληρωμές. » ανέφερε ο κ. Ζαννιάς. Ο ΑγροΤύπος ζήτησε από τον κ. Ζαννιά και μία τοποθέτηση αναφορικά με τις πυρκαγιές στην Ιεράπετρα που εκτός από θερμοκήπια κατέστρεψαν και αρκετούς ελαιώνες (σχετική ερώτηση κατατέθηκε από τον βουλευτή Ηρακλείου κ. Β. Κεγκέρογλου). Όπως ανέφερε: «οι ελιές όπως και σε κάθε περίπτωση όπου προκαλείται πυρκαγιά εντάσσεται στις Κ.Ο.Ε. Επιπλέον η ζημιά δεν φαίνεται την ίδια χρονιά στα δένδρα και ιδιαίτερα στην ελιά. Παρακολουθούμε το θέμα και αναμένονται τα πορίσματα. Θα πρέπει να δούμε προσεκτικά ποια δένδρα έχουν καεί ολοσχερώς ποια έχουν υποστεί μικρότερης έκτασης ζημιές κ.λ.π. Τα τελευταία χρόνια καταβάλουμε έως 16 εκατ. ευρώ για αποζημιώσεις Κ.Ο.Ε. από του χρόνου θα ανέβουμε στα 18 εκατ. ευρώ.

Για τις κινητοποιήσεις των εκτιμητών:

«Φαίνεται ότι βαίνει μειούμενη η αποχή, ωστόσο η κατάσταση δεν έχει ομαλοποιηθεί ακόμα, περιμένουμε να δούμε την εξέλιξή της. Είμαι της άποψης ότι η χιλιομετρική αποζημίωση για τις μετακινήσεις των εκτιμητών και το «επιπλέον δεκάλεπτο» είναι κάτι σημαντικό. Πάντως, εκπονούμε ένα σχέδιο ώστε να εφαρμόσουμε τη λύση της εκμίσθωσης οχημάτων στους εκτιμητές, δυνατότητα η οποία τους έχει ήδη δοθεί χωρίς εκείνοι να ανταποκριθούν. Μιλάμε για μίσθωση πληρωμένη από τον ΕΛΓΑ και με τη διαβεβαίωση από το Υπουργείο Οικονομικών ότι δε θα υπάρχει κάποια φορολογική επιβάρυνση στους εκτιμητές. Η λύση της εκμίσθωσης οχημάτων θέλει προσοχή, δεν μπορούμε να πούμε αν αυτή η λύση είναι η περισσότερο συμφέρουσα οικονομικά θα πρέπει να το δούμε και στην πράξη για να μπορούμε να εξάγουμε ένα ασφαλές συμπέρασμα».

Από την πλευρά τους οι Πανελλήνιες Ενώσεις Γεωπόνων (ΠΕΓΔΥ), Γεωτεχνικών (ΠΟΓΕΔΥ) και Κτηνιάτρων του Δημοσίου (ΠΕΚΔΥ) με χθεσινή τους ανακοίνωση κατηγόρησαν τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Κουρεμπέ για «απεργοσπαστικό μηχανισμό» εκφράζοντας τη συμπαράστασή της προς τους εργαζομένους του ΕΛΓΑ.

Πληρώνει ζημιές του 16 με προκαταβολές ο ΕΛΓΑ

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου