Tuesday, 19 March, 2024

Πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση της ΤΟ Πέλλας του ΚΚΕ στη Σκύδρα για τους αγρότες

Στα πλαίσια του πολιτικού της ανοίγματος στους αγρότες και τους εργαζόμενους στη μεταποίηση αγροτικών προϊόντων η Τομεακή Οργάνωση Πέλλας του ΚΚΕ

πραγματοποίησε Εκδήλωση στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Σκύδρας με θέμα : «Οι θέσεις του ΚΚΕ για τους Βιοπαλαιστές Αγρότες».

Στην εκδήλωση μίλησε ο Ευθύμης Δημάκης, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής & του Αγροτικού Τμήματος του ΚΚΕ και την παρακολούθησαν με έντονο ενδιαφέρον βιοπαλαιστές από την Πέλλα.

Στην ομιλία του ανέφερε:

«Η αντιμετώπιση διαχρονικά της σημερινής, αλλά και των προηγούμενων κυβερνήσεων, απέναντι στους βιοπαλαιστές αγρότες κινείται αυστηρά στις ράγες και το πλαίσιο της πολιτικής της ΕΕ, που και με τη νέα αναθεωρημένη ΚΑΠ (2023-2027) φέρνει νέα και μεγαλύτερα εμπόδια για αυτούς, αφού τους αντιμετωπίζει σαν πρόβλημα γιατί «δεν είναι ανταγωνιστικοί». Γι’ αυτό στόχος της ΕΕ μέσω της αναθεωρημένης ΚΑΠ, όπως και με τις ΚΑΠ που υλοποίησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, είναι η στήριξη των επιχειρηματικών ομίλων του αγροτικού τομέα, των λίγων μεγάλων καπιταλιστικών εκμεταλλεύσεων, η συγκέντρωση της παραγωγής και σε μια πορεία η συγκέντρωσης της γης, του φυτικού και ζωικού κεφαλαίου σε λίγα χέρια και σε μεγάλες επιχειρήσεις.

Παράλληλα προσπαθούν να δημιουργήσουν στη μεγάλη πλειοψηφία των αγροτοκτηνοτρόφων ψεύτικες ελπίδες για ένα καλύτερο αύριο λέγοντας, ότι “μέσα από τη δύσκολη περίοδο που βιώνουμε, ο πρωτογενής τομέας μπορεί να βγει αναγεννημένος”.

Τα όποια μικρά θετικά μέτρα που απέσπασαν οι αγροτοκτηνοτρόφοι με τις πανελλαδικές συντονισμένες κινητοποιήσεις που έγιναν και εδώ στη Πέλλα, με τα μπλόκα και την κάθοδό τους στην Αθήνα, δεν αντιμετωπίζουν τα οξυμένα προβλήματα των αγροτοκτηνοτρόφων και ουσιαστικά εξανεμίζονται από τη ραγδαία αύξηση στο κόστος παραγωγής και διαβίωσης στην ύπαιθρο.Αλήθεια, τι να σου κάνουν τα 60 εκατ. ευρώ για επιστροφή φόρου πετρελαίου που αντιστοιχεί σε 180 ευρώ ανά αγρότη, όταν το ποσό αυτό με την τιμή του αγροτικού πετρελαίου έχει σκαρφαλώσει στα 2 ευρώ και δεν φτάνει ούτε για 1-2 μέρες δουλειάς στο χωράφι; Δεν υπάρχουν “λεφτόδενδρα” λένε. Την ίδια στιγμή όμως μπουκώνουν με δισ. και με προνόμια τους εφοπλιστές, βιομήχανους, επιχειρηματικούς ομίλους. Δισεκατομμύρια ευρώ δίνουν για “Ραφάλ”, φρεγάτες, οπλικά συστήματα που δεν έχουν καμία σχέση με τον αμυντικό προσανατολισμό της χώρας, αλλά χρησιμοποιούνται για επεκτατικές επιδρομές των ιμπεριαλιστών και του ΝΑΤΟ.

Ήδη το αυξημένο κόστος παραγωγής, τώρα με τον πόλεμο και την εμπλοκή της χώρα μας έχει αυξηθεί ακόμα περισσότερο. Τα χρέη συνεχώς αυξάνουν, με την ανασφάλεια και την αβεβαιότητα να αποτελούν πλέον μόνιμα προβλήματα των αγροτοκτηνοτρόφων.

Οι βιοπαλαιστές αγροτοκτηνοτρόφοι και οι οικογένειές τους δεν έχουν ανάγκη από λόγια παρηγοριάς και από ψεύτικες ελπίδες. Για να ανακουφιστούν, το ελάχιστο που μπορεί να γίνει είναι: Η άμεση μείωση του κόστους παραγωγής με αφορολόγητο πετρέλαιο, κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής, επιδότηση των αγροεφοδίων και ζωοτροφών, κατάργηση του ΦΠΑ σε αγροεφόδια και βασικά είδη πρώτης ανάγκης για τις οικογένειες. Άμεση εξόφληση του συνόλου των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ.  Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφαλαίο από όλες τις φυσικές καταστροφές και νόσους στο 100% με επαρκή κρατική χρηματοδότηση. Πρόσληψη μόνιμου και εξειδικευμένου προσωπικού στον ΕΛΓΑ, προκειμένου να καλυφθούν όλα τα κενά. Η εξασφάλιση κατώτερων εγγυημένων τιμών που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να εξασφαλίζουν βιώσιμο εισόδημα τους αγροτοκτηνοτρόφους και προσιτές τιμές των προϊόντων στη λαϊκή κατανάλωση. Καλούμε τους αγροτοκτηνοτρόφους μέσα από Αγροτικούς – Κτηνοτροφικούς Συλλόγους, φτιάχνοντας καινούργιους όπου δεν υπάρχουν, με κοινή δράση με τους εργάτες και τα άλλα λαϊκά στρώματα να συνεχίσουν τον αγώνα τους για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους ώστε να συνεχίσουν να εργάζονται και να παράγουν.

Οι αγροτοκτηνοτρόφοι, οι πατεράδες τους, οι μανάδες τους, οι γυναίκες τους, τα παιδιά τους, αξίζουν μια καλύτερη ζωή και μπορούν να την έχουν με μια διαφορετική αγροτική ανάπτυξη της παραγωγής που κίνητρο δεν θα ‘χει τα κέρδη των λίγων, αλλά την ικανοποίηση των μεγάλων λαϊκών αναγκών. Που θα καλύπτει τις διατροφικές ανάγκες του λαού, θα εξασφαλίζει τις πρώτες ύλες για τη βιομηχανία και την ανάπτυξη της βιομηχανικής παραγωγής, έξω από τα δεσμά των ιμπεριαλιστικών οργανισμών (ΕΕ, ΝΑΤΟ) με τους εργαζόμενους και το λαό να ‘χουν τα κλειδιά της οικονομίας και εξουσίας», έκλεισε την ομιλία του ο Ευθύμης Δημάκης.

Τομεακή Επιτροπή Πέλλας του ΚΚΕ

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου